15 bin lira kiraya 10 bin lira zam geldi

Türkiye İstatistik Kurumuna göre yıllık enflasyon yüzde 65,93 oldu. Böylece geçen sene 15 bin liraya ev kiralayan vatandaş 10 bin liralık artış yapmak zorunda kalacak

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2024’ün Temmuz ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK’e göre enflasyon temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 3,23, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 28,76, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,78 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 65,93 oldu. Haziran ayında aylık enflasyon yüzde 1,64 olarak açıklanmıştı. Bu nedenle temmuzdaki artış dikkat çekti.

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek “Yıllık enflasyon düşüyor. Temmuzda aylık enflasyon geçici etkiler kaynaklı arttı. Yıllık enflasyon ise hazirana göre 9,8 puan azalarak yüzde 61,8'e geriledi.” açıklamasında bulundu. Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam da “Enflasyon düşerken kiralar yükseliyor.” dedi.

ELEKTRİK ZAMMI ETKİLİ OLDU

Temmuz ayında elektrik faturalarına gelen yüzde 38'lik zam enflasyonda da etki yarattı. Bu zammın etkisiyle aylık en yüksek artış yüzde 8,08 ile konut tarafında görüldü.

Alkollü içecekler ve tütün tarafında yapılan ÖTV zammının etkisiyle de temmuzda konuttan sonra en yüksek fiyat artışları bu grupta yaşandı. Temmuz'da alkollü içecekler ve tütün grubunda aylık artış yüzde 5,84 oldu.

Ulaştırma tarafında ise yüzde 3,82'lik artış görüldü. Endekste kapsanan 143 temel başlıktan 24 temel başlığın endeksinde düşüş görülürken 4 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 115 temel başlığın endeksinde ise artış izlendi.

KİRA ARTIŞI YÜZDE 65,93 OLDU

Kira fiyatlarında yaşanan fahiş artış sonrası yürürlüğe sokulan yüzde 25 zam sınırı uygulaması temmuz ayında sona ermişti. Böylece konut kira artışını belirleyen 12 aylık TÜFE hesabı yeniden yürürlüğe girdi. Son verilere göre ağustos ayında yapılacak kira artışı yüzde 65,93 oldu.

HESAPLAR BOZULDU

ATEM Başkanı Hakan Akçam yaptığı yazılı açıklamada “Enflasyon oranı düşüyorken TÜFE oranının artması kiracıları zor durumda bırakacaktır.” dedi. Temmuz ayında sona eren yüzde 25 sınırının ardından son iki yılda ev kiralayanlarının hesabının bozulduğunu vurgulayan Akçam “Esasen kira fiyatlarının düşmesi yönünde çok kapsamlı bir çalışma yapılması gerektiğini düşünüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Akçam sözlerini şöyle sürdürdü:

“TÜFE oranının bir önceki aya göre yükseliş göstermesi kira zam oranının da yükselmesi demektir. Geçen yıl temmuz ayında 15 bin liraya ev kiralayan bir tüketiciye yapılacak zam oranı 9 bin 900 lira olacaktır. Bu da açıkçası yüksek bir orandır.”

SOSYAL KONUTLARA İŞARET ETTİ

Kiralık konut üretiminin özellikle sosyal konut tarafına yönelik çalışmalar yapılmasının önemine dikkat çeken Akçam, şu ifadeleri kullandı:

“Özellikle alt gelir grubunda yer alan aileler konut açısından büyük sorun yaşıyor. Çeşitli konut projeleri devreye girse de bu konuda istenilen düzeye gelinemedi. En azından yoksul ailelerin ev sahibi olması için daha çok projenin geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bizim ise ATEM olarak önerimiz sosyal konut projelerinin artırılmasından yana. TOKİ, Emlak Konut gibi kurumlara ürettikleri konutların yüzde 10 oranında sosyal konut imal etme zorunluluğu getirilirse ve gerçekten ihtiyacı olan ailelere konutlar hibe edilirse sorun bir nebze çözülmüş olur.”

YAZ MEYVESİ REKOR KIRDI

Tüketici Birliği Federasyonu’nun araştırmasına göre marketlerde fiyatlar temmuz ayında yüzde 3,24 artı. En çok artış yüzde 31,99 oranla yaz meyvesi domateste görüldü. Market Endeksi Çalışma Grubu Başkanı Bingül Ceviz; “Başka söze gerek yok; yaz meyvesi domates zam şampiyonu.” dedi. Domatesi sırasıyla çikolata, limon, pirinç ve un takip etti. Bu dönemde, fiyatı en çok düşen beş ürün ise sırasıyla soğan, patates, hijyenik ped, nohut ve diş macunu oldu.

Sonraki Haber