TÜİK’e göre canlılık, sektöre göre durgunluk var

TÜİK verilerine göre konut satışları şubatta yüzde 17 artarak canlılığa işaret etti. İstatistikleri değerlendiren İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Aşa ise piyasa gözlemlerine göre hareketlenmenin başlamadığını, durgunluğun devam ettiğini aktardı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun şubat ayı konut satışı verilerine göre bir önceki yılın aynı ayına göre satışlar yüzde 17,3 artarak 93 bin 902 olmuştu. Veriler, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü etkisi nedeniyle uygulanan talep kısıtlayıcı kararların ardından durağanlaşan gayrimenkul piyasasının tekrar canlanmasına işaret etti. Kredi ve mevduat faizlerindeki artış sonrasında barınma veya yatırım amaçlı gayrimenkul alımına tekrardan dönüş yaşanıp yaşanmayacağı ise tartışma konusu.

İKİNCİ EL SATIŞLARDA KENTSEL DÖNÜŞÜM ETKİSİ

TÜİK verilerine göre konut piyasasındaki canlanmanın, sahada görülüp görülmediğini sorduğumuz İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa ise tam tersinin gözlendiğini aktardı. Aşa, özellikle sıfır daire satışlarının çok düşük olduğunu, konut piyasasının durgunluğunun devam ettiğini dile getirdi. Nizamettin Aşa, “Biz de tam aksini düşünüyoruz. Piyasada satış çok az. Olan satışların çoğu da ikinci el. Sıfır daire satışları çok düşük. Oranlama yaparsak yüzde 30 sıfır, yüzde 70 ikinci el daire satışı var. İkinci el daireler uygun hale geldi. 1,5-2 milyon liraya daireler var şu an. Özellikle kentsel dönüşüme uğrayabilecek evlere yatırım yapanlar çıktı.” diye konuştu.

GEÇİCİ BİR SÜREÇ

Mevcut durgunluğun fiyatlardaki pahalılık ve krediye ulaşmadaki zorluk nedeniyle geçici olduğunu kaydeden Aşa, şunları söyledi:

“Gayrimenkulun yatırım aracı olarak kullanılması hiçbir zaman ortadan kalkmaz. Sadece belli dönemlerde duraksama yaşar. Ülkemizde gayrimenkul her zaman gözde bir yatırım aracı. Fiyatların belirgin bir şekilde yüksek olması, krediye ulaşılamaz olması piyasayı olumsuz etkilediğinden şu an geçici bir durum yaşanıyor. Durağan bir konut piyasası var.”

‘GERÇEK HAREKETLİLİK ÜÇÜNCÜ ÇEYREKTE BAŞLAR’

Ekohaber’den Göksel Başaran ve Aydın Dağtekin’in haberine göre ise gayrimenkul sektöründeki firma yöneticileri, fiyatlardaki düşüş nedeniyle konut satışlarında artışın meydana geldiğini belirterek, gerçek hareketliliğin parasal sıkılaşma önlemlerinin esnetilmesini ve tüketicilerin ucuz krediye ulaşımının sağlanmasından sonra ortaya çıkacağını öne sürdü.

Habere göre İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Şeref Demir, “Bir önceki yıl değerlendirmeye alınan ayda çok düşük satış olduğunda, bir sonraki yılda yüksek olmayan satışları, yüksek satış olmuş gibi bir durum ortaya koymaktadır. Şöyle ki; 2023 Aralık ayında 138 bin 577 konut satılmasına rağmen yüzde 33,4’lük satışta azalma olduğu kaydedildi. Buna rağmen 2024 Şubat ayında 93 bin 902 adet konu satılmasına rağmen yüzde 17,3 satışların arttığı belirtildi.” değerlendirmesini yaptı.

Alpiş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sertaç Karaalp de “Özellikle doların artmasından sonra vatandaş, elindeki parayı gayrimenkule çeviriyor. Bir diğer neden de inşaat şirketlerinin büyük çoğunluğunun bu süreçte kendi içerisinde kampanyalar düzenlemesi oldu. 2024 inşaat sektörü için üçüncü çeyrekten sonra bir hareketlilik bekliyoruz. Son 2 senedir ciddi sıkıntıdayız. Üçüncü çeyreğe kadar canlı bir talep beklemiyoruz.” sözlerini kullandı.

Sonraki Haber