Market market gezdik: Yüzde 8 daha ucuz

Tarım Kredi Kooperatif marketlerindeki temel tüketim maddelerini ŞOK ve A101 marketlerinin fiyatları ile karşılaştırdık. Karşılaştırma neticesinde temel ürünlerde kooperatif marketlerinin yüzde 8 daha uygun olduğunu saptadık.

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Çakar, market açıp indirim yapmanın çare olmadığını, tarım politikalarını değiştirilerek köklü çözüme gidilmesi gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Tarım Kredi Kooperatif marketlerine şeker, un, zeytinyağı, bakliyat ve ayçiçeği yağı gibi 30 temel üründe süratle indirime gidilmesi talimatının ardından indirimli satış önceki gün başladı. İndirimle birlikte Tarım Kredi Kooperatif marketlerde yoğunluk yaşandı. Ayçiçek yağı gibi birçok ürün indirimle birlikte hemen tükendi. Fiyatlar konusunda ise kimi vatandaşlar fiyatların diğer marketlere göre uygun olduğunu söylerken, bazı vatandaşlar ise indirimden söz etmenin mümkün olmadığından yakındı.

YÜZDE 8 DAHA UCUZ

Tarım Kredi Kooperatif marketlerinin Mecidiyeköy’deki şubesine giderek 31 temel gıda ürününün marka fark etmeksizin en düşük fiyatını aldık. Burada elde ettiğimiz fiyatları ise ŞOK ve A101 gibi marketlerdeki ürünlerin yine marka fark etmeksizin en düşük fiyatlı olanlarıyla kıyasladık. Bu kıyaslamada fasulye, bulgur, nohut, pirinç, domates, patates, kuru soğan ve domates salçası gibi ürünlerin, karşılaştırdığımız marketlerdeki ürünlere göre biraz daha ucuz olduğunu gördük. Temel 31 ürüne baktığımızda ise kooperatif marketlerinin yüzde 8 daha ucuz olduğunu saptadık. Tarım Kredi Kooperatifi marketlerine en çok yapılan eleştirilerden biri ise bazı ürünlerin diğer marketlerden daha pahalı olması ve şube sayısının az olması nedeniyle talebin karşılanamaması.

‘KAMU ANLAYIŞI YOK’

Konu ile ilgili Aydınlık’a konuşan Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, market açmanın ve açılan markette indirim yapmanın bir çözüm olmadığını, kesin ve kalıcı çözüm için gıda politikalarının kökten değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Turhan Çakar şu ifadelerle hükümetin gıda politikasını eleştirdi: “Tarım Kredi Kooperatif marketleri sayısal olarak halkın talebini karşılamadan yetersiz. En azından her mahallede bir tane olması gerekiyor. Bunun artırılması için çalışmalar yapılmalı fakat yapılan indirimleri de yetersiz buluyorum. Birçok gıda maddesi yüzde iki yüzün üzerinde zamlandı. Bu nedenle indirim oranlarının pek bir geçerliliği kalmıyor. Burada kamu anlayışının egemen olması lazım. Bu kooperatiflerde kamu anlayışı yok. Özel marketlerin fiyatları buralarda da geçerli.

‘POLİTİKALAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ’

“Siz üretim politikalarını değiştirmediğiniz sürece, ithalat politikalarını düzenlemediğiniz sürece yapılan bu hamleler dev bir yangına bir bardak su dökmekten başka bir şeye yaramaz. Gıda ihracatı yaptık diye övünüyorlar ama ilk önce kendi halkımızı doyurmak önceliğimiz olmalı. Çok fazla ithalat iç piyasada fiyatların artmasına neden oluyor. Türk-İş ve Türkiye İstatistik Kurumunun yıllık hane halkı ortalamasını hesaplıyoruz. Burada vatandaşların çoğunun yeterli ve dengeli beslenemediğini saptıyoruz.

“Tarımsal üretim politikalarının, gıda üretim politikalarının, ithalat-ihracat politikalarının, dağıtım politikalarının ve fiyat politikalarının tamamen gözden geçirilmesi lazım ve bunların halk adına olması gerekiyor. Aracıları, tefecileri tamamen ortadan kaldırmak lazım. Mevcut yönetim bunları yapar mı? Yapmadığı ortada.

“Devletimiz halk yararına her yönden bir müdahalede bulunmadığı sürece gerisi hikaye. Bu gıda ve tarım politikalarının tamamen halk adına değişmesi lazım. Bunu da sadece halk iktidarı yapar.”

Sonraki Haber