Tüketici Hakları Derneği’nden elektrikte kamulaştırma talebi

Tüketici Hakları Derneği (THD) özel elektrik üretim ve dağıtım şirketlerinin hemen kamulaştırılmasını ve elektrik zamları ile kademelendirmenin kaldırılmasını istedi.

THD Genel Başkanı Turhan Çakar yaptığı açıklamada, 1 Ocak 2022 tarihi itibariyle elektriğe Cumhuriyet tarihinin en yüksek zammı yapıldığını hatırlatarak, “Elektrik tüm mal ve hizmet üretiminin en temel girdisidir. Elektriğe yapılan yüksek zam iğneden ipliğe her şeyin fiyatının yükselmesine neden olmaktadır. Elektrik en temel kamusal hizmetlerdendir. Bununla birlikte, elektrik en temel tüketici gereksinimidir. Bu nedenle, ucuz ya da ücretsiz elektrik tüketimi temel bir tüketici hakkıdır” dedi.

Özel elektrik üretim ve dağıtım firmaları elektrikteki kayıp ve kaçakları giderme taahhütlerini yerine getirmediğini ve yüksek kar anlayışlarının belirleyici olduğunu vurgulayan Çakar şunları söyledi:

“Bu nedenle, toplumun tüm kesimlerini yüksek elektrik zammına ve fiyatına mahkûm etmişlerdir. İlgili devlet yetkilileri ve kurumları bu duruma seyirci kalmış ve müdahale etmemiştir. Elektrikteki kayıp-kaçak oranı hala yüzde 15-16 dolayındadır. Kayıp-kaçak bedeli ise tüketicilerin sırtına yüklenmiştir. Faturalarda yer alan enerji tüketim bedeli içine gizlenen ve elektrik tüketenlerin sorumlu olmadıkları kayıp-kaçak bedelini, dağıtım bedelini, iletim bedelini, perakende satış hizmet bedelini, sayaç okuma bedelini tüm toplum kesimleri ödemeye mahkum edilmiştir.”

ZAMLAR VE KADEMELENDİRME KALKSIN

Çakar şu taleplerde bulundu:

  • Elektrik zamları ve kademelendirme kaldırılsın.
  • Özel elektrik üretim ve dağıtım firmaları acilen kamulaştırılsın.
  • Elektrik üretimi ve dağıtımında kamu yararı ön plana alınsın.
  • Elektrikteki yüzde 18 KDV yüzde 1’e indirilsin.
  • Dar gelirli, yoksul ve geliri olmayan hanelere 230 kwh elektrik ücretsiz verilsin.
  • Solunum cihazı ile yaşamak zorunda olan dar gelirli, hiç geliri olmayan ve çaresiz yurttaşların tükettiği elektrik bedelinin tamamı kamu tarafından karşılansın.
  • İthal enerjiye dayalı elektrik üretiminden kurtulmak için gerekli politikalar acilen devreye konulsun. Bunun için güneşe, rüzgara, suya ve diğer yenilenebilir yerli kaynaklara dayalı elektrik üretimine ağırlık ve önem verilsin.
  • Elektrik faturalarındaki enerji tüketim bedelinde gizlenen haksız bedeller iptal edilsin.
  • Elektrikteki kayıp ve kaçakları ortadan kaldıracak önlemler uygulamaya konulsun.
Sonraki Haber