'Tüketici için arabuluculuk zayıfı güçlüye ezdirmek'

Tüketici Hakları Derneği (THD) Genel Başkanı Turhan Çakar, arabulucuk sistemine de dikkat çekti. Tüketicinin anlaşmaya zorlandığı arabuluculuk sisteminin ‘zayıfı güçlüye ezdirmek’ sonucunu verdiğini söyleyen Çakar, “İptal edilmeli” dedi.

7251 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 59.maddesiyle, 2020 yılı için 10 bin 390 liranın üzerindeki uyuşmazlıklarda dava açılmadan önce tüketicinin arabulucuya başvuruda bulunulması şartı getirildi.

Arabulucuya başvuruda bulunmak zorunda bırakılan tüketicilerin baskı altına alındığına dikkat çeken Çakar şunları söyledi:

TÜKETİCİYE BASKI

“Arabulucu tarafından şirket temsilcisi ile tüketici bir araya getirildiğinde; şirket temsilcisi tarafından ‘davalar uzun sürüyor, bizimle anlaşmayıp dava açarsanız, kaybedebileceğiniz dava için vekalet ücreti ile arabuluculuk ücreti ödeyeceksiniz’ şeklinde yaklaşılarak tüketici baskı altına alınıp, anlaşmaya zorlanacaktır. Bu zorlamanın sonucunda, tüketici satın aldığı mala ödediği bedelin çok altında bir bedel alarak veya malın yenisini almak istediğinde ise üstüne para öde mek zorunda bırakılarak mağdur edilecektir. Bu bakımdan, zayıf taraf olan tüketicinin yasal hakkı kaldırılıp güçlü taraf olan firma ile anlaşmaya zorlandığından, evrensel tüketici haklarına ve hukukun temel ilkelerine aykırı olan 7251 Sayılı Kanun’un 59. maddesi ile getirilen ‘arabuluculuk sistemi’ iptal edilmelidir.”

Tüketicinin arabulucuya ödeyeceği “arabuluculuk ücreti” ise Genel Bütçenin bir parçası olan Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanıyor. Genel bütçeyi ağırlıklı olarak tüketicilerin oluşturduğunu hatırlatan Turhan Çakar, “Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanacak olan arabuluculuk ücreti dolaylı olarak tüm tüketicilere yansıyacaktır” dedi.

Sonraki Haber