Tüketiciler fiyattan çok işlevselliğe bakıyor

Küçük Ev Aletleri Sanayici ve İhracatçıları Derneği, Türkiye’de ev elektroniği sektörünün talep dinamiklerini takip etmek amacıyla yaptığı araştırmanın sonuçlarını basın mensupları ile paylaştı

Küçük Ev Aletleri Sanayici ve İhracatçıları Derneği (KESİD) tarafından yapılan araştırmaya göre ürün seçiminde tüketicilerin fiyattan çok işlevselliğe ve zaman tasarrufuna önem verdiği, tüketicinin yenilikçi ürünleri kullanma konusunda zorlanmadığı sonucu çıktı.

Researchİstanbul tarafından yapılan araştırma, Türkiye’de ev elektroniği sektörünün talep dinamiklerini takip etmek amacıyla yapıldı. Araştırmanın sonuçları, basın mensuplarıyla paylaşıldı.

Toplantıya KESİD Onursal Başkanı Bülent Durlanık, Yönetim Kurulu Başkanı Senur Akın Biçer ile Yönetim Kurulu Üyeleri Murat Kolbaşı, Mustafa Hacısalihoğlu, Rahmi Korkmaz ve Emre Gürsel katıldı.

Araştırma; Türkiye’nin 12 temsili bölgesinde, 18 yaş üzeri 1521 katılımcının çevrimiçi anket şeklinde katılmasıyla tamamlandı. Araştırmanın amacı doğrultusunda katılımcılara 4 ana başlıkta çeşitli sorular yöneltildi. Araştırmada, satın alma öncesi bilgi edinme süreci ve satın alma kararı üzerinde etkili faktörler, yeni teknolojilere yaklaşım ve geleceğe dair beklentiler irdelendi.

Yarısını kadınların yarısını erkeklerin oluşturduğu ve yaş ortalaması 39.3 olan örneklemin yarısını 25 – 44 yaş aralığı oluşturuyor. 55 yaş üzeri katılımcıların oranı ise yüzde 17.

EN FAZLA BÜYÜME KÜÇÜK EV ALETLERİNDE

Rapora göre 2022 – 2023 yılları arasında yüzde 107 büyüyen tüketici teknolojisi pazarında en fazla büyüme yüzde 155 ile küçük ev aletleri kategorisinde gerçekleşti.

KESİD Başkanı Senur Akın Biçer, şehirlerdeki yoğun yaşam tarzının, zamanı etkin kullanma ihtiyacını artırarak konutlarda otomatik ve çok fonksiyonlu ev aletlerine olan talebi güçlendirdiğini de ifade ederek, “Özellikle metropollerde, daha küçük yaşam alanları için tasarlanmış, yerden tasarruf sağlayan cihazlar popüler hale gelmiş bulunuyor. Çok işlevli ve kompakt ev aletlerine yönelimde artış gözleniyor. Kombine çamaşır ve kurutma makineleri, mikrodalga ve mini fırınlar, çok amaçlı elektrikli süpürgeleri gibi ürünler öne çıkıyor.” dedi.

ARAŞTIRMADA ÖNE ÇIKANLAR

- Robot süpürge, dikey süpürge, airfryer ve çamaşır kurutma makinesi gibi yenilikçi ürünler, henüz tüm hanelerde yerini bulmasa da tüketicilerin büyük ilgisiyle karşılaşıyor.

- Yakın geçmişte potansiyel vaat eden ürünler arasında yer alan su arıtma cihazının son yıllarda özellikle su fiyatlarındaki artış ve sağlık endişeleri sebebiyle yaygınlaştığı göz önüne alındığında tüketicinin algısında ‘demirbaş’ ürün kategorisine yaklaşmış olması kayda değer bir bulgu.

- Su arıtma cihazı, Türk kahvesi makinesi ve akıllı TV gibi yüksek memnuniyet oranlarına sahip ürünlerin, pazarda güçlü konumlarını koruyacağı öngörülüyor. Öte yandan, özellikle sosyal medyada popüler olan airfryer gibi bazı ürünlerin de pozitif kullanıcı deneyimleriyle desteklendikçe pazar paylarını artırma potansiyeline sahip oldukları söylenebilir.

İNSAN ETKİLEŞİMİ

- Katılımcıların yüzde 33’ü internetteki kullanıcı yorumlarını, yüzde 28’i ise çevrelerinden aldığı bilgiyi en etkili buluyor.

- Tüketicilerin yüzde 32’si çok işlevliliği en önemli özellik olarak değerlendirirken, yüzde 13’ü vakit tasarrufuna ve yüzde 11’i uygun fiyat avantajına öncelik veriyor.

- Tüketicilerin yüzde 64’ü yeni teknolojik ürünleri kullanmayı eğlenceli bulurken, yüzde 63’ü bu ürünlerin geleneksel alternatiflere göre çok daha avantajlı olduğunu düşünüyor.

Sonraki Haber