Tuluyhan Uğurlu Aydınlık'a Konuştu: 'Klasik müzikte mafya var'
Şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden Stephane Blet, ardında ‘sanat ve siyasi tutum’ tartışmasını bıraktı. Batı tahakkümüne tavır alan Blet’i ve çalışmalarını piyanist Uğurlu’ya sorduk.
Türkiye aşığı Fransız piyanist Stephane Blet’in şaibeli ölümü, Batı merkezli kültür hegemonyasının boyutlarını gözler önüne serdi. 5 yıldır Türkiye’de yaşayan ve “Türk-Osmanlı Rapsodisi”ni bestelemiş olan Stephane Blet, katledildiğine ilişkin güçlü ipuçlarıyla birlikte hayatını kaybetti. Kamuoyu, Fransız müzisyen Stephane Blet’i gereğince tanıyamadı. Piyanist Tuluyhan Uğurlu, Stephane Blet’in ölüm haberine ilişkin Aydınlık’a değerlendirmede bulundu. Blet’in öldürülmüş olma ihtimalini göz önünde bulundurduğunu belirten Uğurlu, “inanırım, yaparlar…” ifadelerini kullandı. Uğurlu, Blet’in Türkiye’deki kutuplaşmanın arasında kaldığına dikkat çekti.
Fransız piyanist Stephane Blet, üç gün önce, Cenevre’deki bir evin balkonundan düşerek hayatını kaybetmişti. 2016 yılından bu yana Türkiye’de yaşayan sanatçı, “Sinan” ismini alarak Müslümanlığa geçmişti. PKK’nın kendisini tehdit ettiğini söyleyen Blet, 2019 yılında savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. Fransa’da hedef haline gelen Blet, Türkiye’de de teröristler dışında, medya ve sanat camiasını yöneten mason locaları ve Siyonistler tarafından tehdit edildi. Konser yapmasına izin verilmedi, dışlandı. Nisan ayında AKM’de vereceği konserin reklamlarının yapılmaya başlandığı gün ise Blet’in şüpheli bir şekilde hayatını kaybettiği haberi geldi.
‘İNANIRIM, YAPARLAR…”
Piyanist Tuluyhan Uğurlu, Stephane Blet’in ölümü ile ilgili şunları söyledi:
“Bundan 25-30 yıl önce Avrupa’da, önden bankaya giren birisi, arkadan gelen kim olursa olsun kapıyı tutardı. Şimdi ise arkadan gelen eğer esmer biriyse, hiç şansı yok, kapı yüzüne kapanır. Eskiden Avrupa’da Türk’ler iyi karşılanırdı. Şimdi ise olaylar çok farklı boyutlara ulaştı. Maalesef bunların en büyük kışkırtıcıları da devletlerin kendileri. Macron’un yaptıkları ortada… Mussolini’den hiç farkı yok. Dolayısıyla, ben inanırım, Blet’i öldürmüş olabilirler, yaparlar…”
‘ÖNEMLİ BİRİYDİ RAHATSIZLIK YARATTI’
“Stephane Blet, çok değerli bir piyano virtüözü olan Vladimir Horowitz’in asistanlığını yapmış bir piyanisttir. Onun asistanlığını yapmak, kolay şeyler değil. Dolayısıyla böyle birinin Müslümanlığın, Türkiye’nin tarafına geçmesi rahatsızlık yaratmıştır. Maalesef bizde sahiplenme de yok. Buradaki klasik müzik entelejansı da, onu Müslüman oldu falan filan diye hâkir görmüşlerdir. Burada o aradığı entelejansiyayı bulamamıştır. Buradaki mafyavari düzen, klasik müziğin mafyası, kraldan fazla kralcı olan soytarılar bunlar malesef. Fısıltı gazeteleri çalışmıştır, ‘ona sahip çıkmayın’ diye konuşulmuştur.”
‘ARADA KALMIŞ SAHİP ÇIKILMAMIŞ’
“Kendi kabahatlerini örtmek için yakasına Atatürk rozeti takan insanlar var. Atatürk’ü tanımıyorlar, bilmiyorlar ama sorarsan hepsi Atatürkçü… Kimse kusura bakmasın ama maalesef diğer hiçbir kesimde de sanattan anlayan yok. Herkes kafasına göre hareket ediyor. Blet, arada kalmış, sahip çıkılmamış, çok üzüldüm.”