Tüm çalışanları ilgilendiriyor! 2 ay içinde yapılmazsa bu paralar geri alınacak

Bu haber tüm çalışanları ilgilendiriyor. 2 ay içinde bunlar yapılmazsa SGK tarafından bu paralar geri alınacak. Rapor parası nedir, ne zaman yatar? Rapor parası kaç TL? Rapor parasından yararlanma şartları nelerdir? İşte ayrıntılar...

Tüm çalışanları ilgilendiriyor! 2 ay içinde yapılmazsa bu paralar geri alınacak

Tüm çalışanları ilgilendiren haber geldi. SGK, 2 ay içinde yapılmadığı taktirde bu paraları geri alacak. Bu sistemin nasıl olduğunu anlamak için rapor parası hakkında merak edilen aşağıdaki başlıklarda yer alan soruların yanıtına bakmanız gerekiyor. İşte ayrıntılar...

Rapor, sigortalı olarak çalışan bireylerin hastalık, meslek hastalığı, iş kazası ve analık durumlarında gelir kaybı yaşamamalarını sağlamak amacıyla oluşturulan bir sistemdir. Bu kapsamda, sigortalı bir çalışanın geçici olarak işe devamını engelleyen durumlar söz konusu olduğunda, maaş ödemeleri işveren yerine Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından gerçekleştirilir.

RAPOR PARASI NEDİR

Rapor parası, çalışanların sağlık sorunları veya iş kazaları nedeniyle işlerine ara vermek zorunda kaldıkları dönemlerde maddi destek sunan önemli bir sosyal güvenlik hizmetidir. Bu sayede, rapor alan çalışanların gelirlerinde meydana gelen kesintiler devlet tarafından karşılanır ve bu ödemelerin gerçekleştirilmesi için belirli bir prosedür takip edilir. Hastalık durumunda sağlanan geçici iş göremezlik ödeneği, sigortalı bireylerin hastalık veya iş kazası sonucu çalışamayacakları süreçlerde SGK tarafından sağlanır.

RAPOR PARASI NE ZAMAN YATAR?

Rapor parası, işverenin raporu Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirmesinden itibaren en geç 15 gün içinde çalışanların PTT veya e-Devlet üzerinden tanımlanan banka hesaplarına yatırılır. Bu ücret, hesaba yatırıldığı tarihten itibaren 2 ay içerisinde alınmalıdır. Eğer belirlenen süre içinde rapor parası alınmazsa, bu ödemeler SGK'ya tekrar iade edilebilir. Bu süreç, çalışanların sağlık sorunları nedeniyle geçici olarak işlerine ara verdiği dönemlerde maddi destek sağlanmasını ve bu desteklerin düzenli bir şekilde alınmasını sağlamak amacıyla yürütülen bir prosedürdür.

RAPOR PARASI KAÇ TL

Hastalık halinde geçici iş göremezlik ödeneği yani rapor parası, kurumca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurullarından istirahat raporu alınmış olması şartıyla sigortalıya ortaya çıkan iş göremezliğin 3. gününden başlamak üzere her gün için verilmektedir.

Hastalık halinde verilecek geçici iş göremezlik ödeneği,

- Yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı,

- Ayaktan tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisidir.

Buna göre; Asgari ücretlilerin alacağı rapor parası, 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 144,5 TL'den, 223.5 TL'ye, yatarak tedavide de 108,42 TL'lik tutar 167.68 TL'ye yükseldi.

RAPOR PARASINDAN YARARLANMAK İÇİN ŞARTLARI NELERDİR

Bir işçiye rapor parası ödenebilmesi için;

- İstirahatın başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin sona ermemesi,

- İş göremezliğin başladığı tarihten önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması,

- Kurumca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurullarından istirahat raporu alınmış olması,

Bazen Sosyal Güvenlik Kurumu ile işyerleri arasında mahsuplaşma protokolü düzenlenebilir.

İşçinin raporlu olduğu süre boyunca maaşı tam olarak ödenir, bununla birlikte SGK’ya tahsil edilecek sigorta primine karşılık Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenecek Geçici İş Göremezlik ücretinin mahsup edilmesi sağlanır.

HASTA OLDUĞUNA DAİR RAPOR NASIL ALINIR?

Raporu alabilmek için öncelikle raporu vermeye yetkisi olan bir sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekmektedir. Özel hastaneler, devlet hastaneleri, aile sağlığı merkezleri, poliklinikler, özel tıp merkezleri, özel sağlık kurumları gibi yerlere ilgili raporu almak için başvuruda bulunulabilir.

Sonraki Haber