Tüm dünyadan insan sesleri İstanbul’da buluştu

Türkiye’nin ve dünyadan koroların katıldığı Denizbank VoiceUp A Capella Festivali, ilham verici bir konserle başladı. Konserde Danimarkalı şef Jim Daus Hjernøe, tüm salonu dev bir koroya dönüştürdü

DenizBank’ın ana sponsorluğunu üstlendiği VoiceUp A Capella Festivali’nin açılış konseri verildi. Cemal Reşit Rey Konser Salonu’ndaki (CRR) konserde ev sahibi korolar Chromas ve Vokal Akademi Pop & Caz Korosu ile tüm katılımcı korolar performanslarını sundu. Festivalin genel sanat direktörü Başak Doğan, konuşmasında ilki düzenlenen festivalin yıllarca sürmesini istediklerini söyledi.

Başak Doğan

Herkesin yan yana şarkı söylediği keyifli bir festival olacağını dile getiren Doğan, “Türkiye’nin her yerinden ve dünyanın 23 ülkesinden gelen müzisyen katılımcılarımız burada şarkı söyleyecek, müthiş bir hafta olacak. Gerçekten çok mutluyum.” şeklinde konuştu.

‘EN DOĞAL ENSTRÜMAN İNSAN SESİ’

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş ise festivali hazırlayan ekibin pırlanta gibi gençlerden oluştuğunu ifade etti. Her zaman sanata ve sanatçıya yürekten destek verdiklerini belirten Ateş, “Festival, İstanbul halkına yönelik birçok parkta ücretsiz konserleri de kapsıyor. Hayattaki en orijinal, natürel, organik enstruman insan sesidir. Onu yerli yerince kullanmak tabii bir o kadar zordur. İşte A Capella bunu başarıyor, gerçekten bu zor işi başaran 550 sanatçımızın her birine sonsuz teşekkürlerimizi iletiyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Hakan Ateş

Ünlü koro şeflerinin Türkiye’de eğitimler vereceği festivale 550’den fazla müzisyen, koro ve vokal grubu katılacak. Festival etkinlikleri İstanbul’da farklı mekanlarda 27 Ağustos’a kadar devam edecek.

DİNLEYİCİLER MÜZİĞE DAHİL OLDU

Dünya koro müziğinin seyrini, yarattığı Vocal Painting şeflik tekniğiyle değiştiren Jim Daus Hjernøe, konserde sahneye çıktı ve tüm salona yalnızca el işaretlerini kullanarak doğaçlama şekilde müzik yaptırdı. Dinleyiciler sanatçının el işaretlerini takip ederek hem kendi ellerini perkisyon olarak kullandı hem de duydukları sesleri tekrar ederek dev bir çoksesli koro oluşturdu.

Profesör Jim Daus Hjernøe, Danimarka Kraliyet Müzik Akademisi’nde “Ritmik Koro Şefliği’nin başöğretmeni olarak görev yapıyor. 2002’den bu yana doğaçlama vokal sanatına odaklanan Jim Daus Hjernøe, yenilikçi ve devrim niteliğindeki “Akıllı Koro” metodolojisini geliştirdi ve “Vocal Painting” bu metodun ana unsurlarından biri oldu. Vocal Painting (sesle boyama) adı verilen teknik, 75 el işaretinden oluşan ve koroya doğaçlama müzik yaptırmak üzerine kurulu yeni bir a capella tekniği olarak biliniyor.

Vokal Akademi’nin kurucu sanat direktörü ve Denizbank VoiceUp A Capella Festivali’nin sanat yönetmeni Başak Doğan, yüksek lisansını Danimarka Kraliyet Müzik Akademisi’nde, bu okula kabul edilen ilk Türk olarak tamamladı. Danimarka’da ortaya çıkan doğaçlama metodu Vocal Painting’in Türkiye’deki ilk ve tek uygulayıcısı olan Doğan, aynı zamanda Dünya Koro Konseyi’nin Türkiye temsilcisi. Kurduğu Chromas ve Vokal Akademi Pop & Caz Korosu koroları ile çalışmalarına devam eden Başak Doğan’ın kurucusu olduğu Vokal Akademi, 10 yılı aşkın süredir Türkiye’yi uluslararası sahnelerde gururla temsil ediyor.

Sonraki Haber