'Tüm Kafkaslarda istikrar istiyoruz'

Azerbaycan Büyükelçiliği, 8 Kasım Zafer Günü’nü geniş bir katılımla kutladı. Törende konuşan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye ve Rusya'nın ortak merkez çalışmalarının devam ettiğini kaydederek, tüm Kafkaslarda istikrar istediklerini bildirdi.

Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçiliğince bir otelde yapılan kutlamalara TBMM Başkanvekili Celal Adan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz, Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Ehliman Emiraslanov, Vatan Partisi heyeti ve çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşunun ardından Türkiye ve Azerbaycan ulusal marşlarının çalınmasıyla başlayan törende konuşan Büyükelçi Reşat Mammadov, 8 Kasım'ın, tüm Azerbaycan halkının 30 yıldır arzu ettiği gün olduğunu söyledi. Karabağ Savaşı'nda Azerbaycan ordusunda savaşan askerlere ve halka destek olmak için Türkiye'den her hafta çok sayıda ziyaretin yapıldığını ifade eden Mammadov, “Bu zafer hem de sizin zaferinizdir kardeşlerim. Zor günlerde, savaşta bir yerde olduğumuz gibi bugün zaferi de bir yerde kutluyoruz.” dedi. Azerbaycan'ın milli lideri Haydar Aliyev'in “Bir millet, iki devlet” felsefesi ve Mustafa Kemal Atatürk'ün “Azerbaycan'ın derdi bizim derdimiz, Azerbaycan'ın sevinci bizim sevincimizdir.” sözü üzerine devlet ilişkilerini kurduklarını belirten Mammadov, bu ilişkilerin dünya ülkeleri için bir örnek olduğunu dile getirdi. Bugün Azerbaycan ve Türkiye dostluğu üzerine yeni bir dayanışma modelinin olduğunu kaydeden Mammadov, bu modelin bağımsızlık ve güvenlik sağladığını vurguladı.

TBMM Başkanvekili Adan da yaptığı konuşmada toplantıdaki manzaranın “iki devlet tek millet” olmanın bir nişanesi olduğunu bildirdi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in liderliğinde Azerbaycan'ın 44 günde tarih yazdığını, 30 yıl süren işgale son verdiğini anlatan Adan, bağımsızlık uğruna canını veren şehitlere rahmet diledi ve gazilere şükranlarını sundu.

Kutlamalara geniş bir TSK kadrosuyla katılan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar konuşmasında özetle şunları söyledi:

“İki ülke arasında dostluktan öte kardeşlik bağları var. İş birliğimiz tüm alanlarda artarak devam ediyor. Bunun sonunda sadece Azerbaycan ve Türkiye'nin değil, tüm bölge ülkelerinin de güven ve refah içinde yaşama noktasına geleceğini biliyoruz, temenni ediyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Azerbaycanlı kardeşlerimizin haklı davasında yanlarında olmaya devam edeceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.

“İki ülke silahlı kuvvetleri arasındaki askeri eğitim ve iş birliği sürüyor. TSK ve Rusya Silahlı Kuvvetlerinin ortak merkez çalışmaları da yoğun şekilde devam ediyor. Bizim amacımız ateşkesin sürekliliği ve bunun sonunda bölgeye istikrarın gelmesidir. Bu istikrar sadece Azerbaycan ve Türkiye için gerekli değil. Eğer Sayın Aliyev'in ve Sayın Cumhurbaşkanımızın barış elini anlayabilir, bu barış elini tutarsa Ermenistan'ın da hem güvenlik hem refah bakımından kazançlar sağlayacağını görüyoruz, herkesin de görmesini istiyoruz. Bu konuda bizim vizyonumuz çok geniş. Gerekirse altılı dahi toplantılar yapmak suretiyle tüm Kafkasya'nın güvenlik ve refahı için çok önemli adımların atılabileceğini hepimiz biliyoruz.”

TÜRK DÜNYASININ ZAFER GÜNÜ

Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Emiraslanov da 8 Kasım'ın yalnızca Azerbaycan'ın Zafer Günü olmadığını, tüm Türk dünyasının zaferi olduğunu dile getirdi. Emiraslanov, Azerbaycan topraklarının 30 yıl Ermeni işgali altında kaldığını ancak Türkiye ile birlikte hiçbir zaman bu işgali kabul etmediklerini anlattı. Emiraslanov, “Vatan muharebesi başladığı andan bugüne kadar kardeş Türkiye'nin 84 milyonluk ahalisiyle birlikte, Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Azerbaycan'ın yanında oldu. Bugün de bu destek devam ediyor.” diye konuştu.

VATAN PARTİSİ HEYETLE KATILDI

Vatan Partisi, resepsiyona heyetle katıldı. Heyette Genel Sekreter Özgür Bursalı, Genel Başkan Yardımcısı Hasan Korkmazcan ve Uluslararası İlişkiler Büro Yöneticisi Yusuf Tunçer yer aldı. Azerbaycan Büyükelçisi Reşad Mammadov’la sohbet eden Vatan Partisi heyeti, Genel Başkan Doğu Perinçek’in özel selamı ile Karabağ Zaferi nedeniyle Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin büyük zaferine tebriklerini ve dayanışma duygularını iletti.

Vatan Partisi’nin desteğinden ve ilişkilerden memnuniyetini ifade eden Büyükelçi Mammadov da Doğu Perinçek’e selamlarının iletilmesini istedi.

Vatan Partisi heyeti, resepsiyonun özel konukları olan ve 44 günlük Karabağ savaşında yaralanarak gazi olan Bağırov Şuvan, Güloğlanlı İntigocan ve Wezezli Oğuz ile sohbet ederek hatıra fotoğrafı çektirdi.

Sonraki Haber