Tüm siyasi partiler katıldı: Deprem yakın mahallemde yaşamak hakkım

Bakırköy Kentsel Dönüşüm Platformu öncülüğünde siyasi partilerin Bakırköy İlçe Başkanları yaklaşan büyük İstanbul depremine karşı kentsel dönüşümün hızlanması için İstanbul Bakırköy Cumhuriyet Meydanı’nda konuşmalar yaptı ve deklarasyon yayınladı.

Bakırköy Kentsel Dönüşüm platformunun yıllardır süren kentsel dönüşüm mücadelesi siyasi partilerin de katılımıyla deklarasyonuna dönüştü. Vatan Partisi, CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Memleket Partisi ve Türkiye Değişim Partisi Bakırköy ilçe başkanları dün Bakırköy Cumhuriyet Meydanı’ndaki basın açıklamasına katıldı. MHP ve Ak Parti ilçe başkanlarının ise platformu desteklediği ancak toplantıda bulunmak istemedikleri platform sözcüsü tarafından söylendi. Açıklamada Mustafa Kemal Atatürk, tüm şehitlerimiz ve depremlere hayatını kaybeden vatandaşlarımız için bir dakikalık sayğı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.

İlçe başkanları alfabetik sıraya göre kürsüye gelerek konuşmalar yaptı. Kentsel dönüşümün hızlanmasını isteyen başkanlar, bundan doğacak rantın da önüne geçilmesi gerektiğini belirttiler. Vatan Partisi Bakırköy İlçe Başkanı Yüksel Kahraman yaptığı konuşmada kamucu çözümün önemine dikkat çekti ve 5 maddelik çözüm önerisi açıkladı:

“Binlerce yıldır insanlığa kültür ve medeniyet başkenti, milletimize ise vatan olan kadim şehrimiz İstanbulumuz ve onun ilçeleri siyasi çekişmeler ve plansızlıklar nedeniyle yönetilemez hale gelmiştir. Vatan Partisi olarak en önemli sorun olarak gördüğümüz deprem gerçeğine karşı kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili çözümlerimizi maddeler halinde özetle şöyle sıralayabiliriz:

‘İŞİN SAHİBİ VE YÜKLENİCİSİ DEVLET OLMALIDIR’

1- Bakırköy'de ilk başta ağır hasar alacağı öngörülen tüm binaların kentsel dönüşümü 'Deprem Acil Planı' ilan edilerek çevre ve şehircilik kuruluşları tarafından üstlenilmeli, işin hızla tamamlanması için özel firmalar bu kuruluşlar aracılığıyla değerlendirilmelidir. Denetim ise bakanlık tarafından yapılmalıdır. Tabii işin sahibi ve yüklenicisi devlet olmalıdır. İşini düzenli yapmayanlar ya da yapmayanlarla bakanlık muhatap olmalı ve vatandaşı mağdur etmeyecek yeni firmayı ivedilikle atamalıdır.

‘PARAYI AFETLER YAŞAMADAN HARCAYALIM’

2- Devletin bütçesinden bu iş için gerekli meblağ derhal ayrılmalıdır. Yani parayı afetler yaşandıktan sonra değil yaşamadan harcayalım.

3- Devletimiz Acil Deprem Planı kapsamında acil olarak dönüştürülecek, Bakırköy için de 10 bine yakın binayı ve 50 yaş üstü binaların yapımını üstlenen firmalara, vergi hibesi, düşük faizli kamu kredisi, SSK primlerinin devlet tarafından üstlenilmesi ve proje onay sürelerinin kısaltarak işe hızla başlanması gibi avantajlar sunmalıdır. Ayrıca kamu eliyle üretilen inşaat ürünlerinin fiyatı sabit tutulmalıdır. Bu önlemlere hem bu işi üstlenecek firmalar teşvik edilmeli hem de vatandaşın cebinden daha az para çıkacaktır.

4- Kredisi olan vatandaşların kira yardımına engel konulmamalıdır.

5- Mümkün olan bölgelerde dönüşüm ada bazlı yapılmalı ve yaşam kalitesini artıran bir şehir hedeflenmelidir. Yollar genişletilmeli, park ve bahçeler çoğaltılmalı, deprem toplanma alanları artırılmalıdır. Arsa değerinden müteahhit yararlanmamalı İstanbul’un diğer mahalleleri ile aynı fiyat olmalıdır. Yeşilyurt’ta daha ucuz Bakırköy’de daha pahalı olmamalıdır.”

Basın açıklaması platform yetkilerinin deklarasyon metninin okunmasının ardından sona erdi: “Kamu oyunun dikkatine… Bakırköy’de siyasi partiler deprem konusunda birleşti. Biz Bakırköy’de yaşayan komşularız. Bakırköyümüzü seviyoruz. Deprem öldürmez riskli bina öldürür diyor, Bakırköy’de yaşamak istiyoruz. Deprem yakın mahallemde yaşamak hakkım.”

Sonraki Haber