Tunç Soyer'in yeni devlet ilanı: Atatürk'ü sivil toplumcu yaptı

İzmir Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Tunç Soyer ev sahipliğinde düzenlenen 2. Yüzyılın İzmir İktisat Kongresi açıldı.

21 Mart'a kadar sürecek olan Kongre'de, devlet ve hükümetten tek bir davetli ve konuşmacı yer almazken, neoliberal siyasetin sistemin teorisyenlerinden Francis Fukuyama gibi uzmanlar, Altılı Masanın liderleri ve eski HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder konuşmacı olarak programda yer aldı.

Kongre'nin açılış konuşmasını yapan İBB Başkanı Tunç Soyer, 100 yıl önce Kemeraltı'da bin 135 delegeye seslenen Mustafa Kemal Atatürk'ün mesajını, “sivil toplum girişimi” olarak niteledi. İzmir'i terk ederken yol boyu şehri yakan Yunanların vandallığını, “Büyük Yangın” olarak adlandıran Soyer, şunları söyledi: “100 yıl önce İzmir İktisat Kongresi, büyük yangından sonra toplandı. Mustafa Kemal Atatürk, çiftçi, işçi, sanayici temsilcilerini meclis iradesiyle belirlemek yerine seçilmiş delegeleri bir araya getirerek sivil bir ruhla inşa etti.”

Açılışta gösterilen tanıtım filminde de, “Türkiye'ye ve dünyaya bir davettir. Yeniliğe değişime yapılan bir davet. Geleceği hep birlikte inşa etmeyi amaçlıyoruz.” ifadeleri yer aldı.

MİSAKI İKTİSAT DA SİL BAŞTAN!

Tunç Soyer, Kongre'nin amacını yeni bir Türkiye kurmak olarak ifade etti ve 100 yıl önceki kongrenin sivil olduğunu tekrarladı:

“Ülkemiz 100 yıl öncesine benzer koşullarda. Bir yıkımın ortasındayız. Sivil bir girişimkle sivil bir kongre düzenliyoruz. Bazen sivil insiyatifler o kadar güçlü olur ki siyasiler başka bir insiyatif ortaya koyamaz. Halkın özlemlerini tüm önerilerini birleştiriyor ve yeni misakı ikjtisadını dünyaya ilan ediyoruz... Farklı yöntem uyguladık. Herkesin şikayetlerini önerilerini ortaya koymaya vesile olduk. 21 buluşmada en geniş katılımla sürdürüldü. Tüm buluşmalar sonucunda içerik inşa ettik. Geleceği inşa ediyoruz diye yola çıkmıştık, önce demokrasiyi inşa ettik.”

Soyer Atatürk'ün İktisat Kongresi için İzmir'i seçme nedenini de şehrin 8600 yıllık tarihi ve farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olmasına bağladı: "... Uygarlığımızın en büyük sınavı güvenli şehirler inşa edebilmektir. 100 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk İzmir'i tercih etti. İzmir ile iktisat arasındaki ilişki 8600 yıl boyunca farklı uygarlıklar yaşamış olmasıdır. Gücünü çok sesli ve çok renkli yaşam biçimleriyle çokluk içinde birlikten alıyor. Bu güçlü iktisadi koşullar da sayısız yenilikler doğmuş. Şehirdeki sivil oluşumlar arasında kök veren yerel demokrasiler gelişmiş. İnsan uygarlığına yön veren sayısız yenilik dünyaya yayılmış. Bu gelişme modeli Türkiye'nin meselelerine çözüm üretecek deneyimler üretiyor. Bu çıpanın özü demokrasidir. Atatürk işte bunu gördü ve bu yüzden İzmir'i seçti.”

YENİ ÜLKE YENİ TÜRKİYE

Son olarak konuşmasında yeni bir sistem ve yeni bir Türkiye kuracaklarını ifade eden İBB Başkanı, "Bir yürüyüş başlattık. kadın erkek genç çocuk hep beraberdik. Türkiye'nin her yerinden gelen çiftçiler, sanayicilerle birçok ülkeden akademisyen bu çalışmaya dahil oldu. Her bir paydaşımızın katılımıyla rengarenk bir imeceye dönüştük. Yürüyüşümüz devam edecek. Dil din ırk ayırdetmeden insana ve doğaya yapılan bir yürüyüş çağrısıdır. Yeni bir Türkiye doğuyor, adil demokratik bir Türkiye, muhteşem bir ülkeyi birlikte kuracağız." dedi.

Daha sonra konuşan CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke de yeni Türkiye vurgusu yaptı ve şunları söyledi: "Mustafa Kemal Atatürk'ün eleştirdiği saltanat düzeni gibi bugün de saray düzeni kendini ayakta tutmak için elinden geleni yapıyor. 100 yıl önce halk iradesiyle uçurumun kenarından genç cumhuriyet doğduysa bugün de katılımcılıkla, tek adam rejimine karşı yeni Türkiye'yi var edeceğiz. İzmir'de yüz yıl önce olduğu gibi ortak hedef ülkemizin ağır yıkım koşullarından çıkartmaktı. Bugün de konteynerler, çadırlardan çıkartacağız. Ortak hedef yeni bir anlayışla yeni bir düzen kurma hedefi. Yeni ilkelerle, yeni bir düzen kuracağız. 14 Mayıs'ta ilk adımlarını el ele atacağız."

Sonraki Haber