'Turan Taburu' hiç var olmadı mı? 'Türklerden para toplayıp ABD'ye kaçtılar'

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı ‘özel askeri operasyon’un 9. ayında, Kiev saflarında çarpışmak için Türk Cumhuriyetlerinden ‘savaşçılardan’ oluşan bir tabur kurulduğu duyurulmuştu. Bir kaçak Kazak muhalifle kuaförlük yapan bir Kırgız'ın kurduğu gruba dair önemli iddialar var

‘Turan Taburu'

Hem yerli hem de dış basında 2022'nin sonlarına doğru geniş yer bulan “Turan Tugayı” o dönemde, “Türklere soykırım uygulayan” Rusya'ya karşı savaşma amacına sahip olduğunu açıkladı. “Kadirov’un şeytani yönetimini de Putin’in emperyalist rejimini de yıkacağız” sloganıyla ortaya çıkan gruba dair birkaç gün önce son derece ilginç iddialar ortaya atıldı. Kendini hakiki bir neo-Nazi olarak tanımlayan ve Rusya'ya karşı Ukrayna saflarında savaşan Kazak paralı asker Zhasulan Duisembin, Ukrayna televizyonunda gazeteci Natalya Moseychuk ile yaptığı röportaj sırasında “Turan Taburu”nun aslında “hiç var olmadığını” söyledi. “Kendilerine ideolojik yatırım yapan Türkleri soydular” diyen Kazak paralı asker şu şekilde konuştu:

'Kumandan' Kubadek

'İDEOLOJİK YATIRIM YAPAN TÜRKLERİ SOYDULAR'

“Ukrayna'da etkili bir kişi, Rusya ile savaşacağız diyerek 'Turan Taburu'nu oluşturmak için zengin Türk sponsorlar buldu. Daha sonra bir medya palyoçusu buldular. Ellerinde gösterişli makineli tüfeklerle, sert bakışlarla Kadirov'u tehdit eden bir video çektiler, sponsorlara rapor vermek için taburun planları hakkında sert ifadelerle konuşan figüranları filme aldılar. Kendilerine ideolojik olarak yatırım yapan Türkleri soydular. Sonuç olarak, projenin kurucusu ile önplandaki kişi arasında kırışılan çok para topladılar, dikkatinizi çekerim çok büyük bir meblağdan bahsediyoruz. Böyle bir tabur hiçbir zaman kurulmadı, adam şu anda Amerika'da yaşıyor. Dün Moskova civarında kuaförlük yapan sıradan biriydi. Büyük kısmıysa doğal olarak Kiev'de kaldı ve şimdi TCC devriyelerini gördüklerinde yüksek ihtimalle hemen beşinci vitese geçiyorlar.”

Neo-Nazi Duisembin

'MEDYA PALYAÇOSU'

Kazak neo-Nazi'nin bahsettiği “Ukrayna'daki etkili kişi” Kazakistan vatandaşı kaçak muhalif Aidos Sadikov. Bu isim, 20 Kasım 2022 tarihinde BASE isimli Telegram kanalı aracılığıyla Ukrayna'da “Turan Taburu”nun kurulduğunu duyurdu. “Medya palyaçosu” olarak nitelenen şahıs ise taburun kumandanı olduğunu söyleyen Kırgızistan vatandaşı Almaz Kudabek. Gruba dair ilk bilgiler 2022'nin son aylarında ortaya çıkıyor, bu dönemde sayılarının 15 civarında olduğu bildiriliyor. Kudabek çektiği bir videoda taburun Kazak, Kırgız, Buryat, Dağıstanlı ve Altaylı savaşçılarından oluştuğunu söylüyor. Motivasyonlarını Putin'in “Türkçe konuşan halklara uyguladığı soykırımdan” ve “Kadirov'un şeytani rejiminden” aldıklarını belirten Kudabek'in, savaş başlamadan önce Rusya'da “kuaförlük” yaptığını da hatırlatalım.

'KAZAK RAMBO'

Taburun kuruluşunun ilan edildiği ilk günlerde Donbass Today adlı internet sitesi, grup hakkında daha farklı iki iddia ortaya atıyor. Buna göre taburun “Türkiye'deki Türklerin mali katılımıyla kurulduğu” ve ekonomik destek için “radikal Turancıların” sembollerini sergiledikleri ifade edilirken ayrıca sayılarının da 350'yi bulduğu belirtiliyor. Haberde ayrıca taburun dolandırıcılık amacıyla kurulduğunu ileri süren neo-Nazi Duisembin'e de yer veriliyor. Rus sitesinin haberine bakılırsa Duisembin'in lakabı “Kazak Rambo” ve Kasım 2022'de gruba katıldığına dair bilgiler var. “Kazak Rambo” ile Kudabek'in yollarının gerçekten kesişip kesişmediği ve kesiştiyse de nasıl ayrıldıkları belirsiz.

'KADİROV BAŞIMA 500 BİN DOLAR ÖDÜL KOYDU'

Ekim-Aralık aylarından sonra “Turan Taburu”na ilişkin haberler bir süreliğine kesiliyor daha sonra New York Times, Ukrayna'da savaşan Türki cumhuriyetlerden askerlere yer verdiği haberinde Kudabek'in grubundan da söz ediyor. Kırgız “kumandan” son olarak bir yıl kadar önce Ukrayna radyosu NV’ye verdiği bir röportajda “militan sayısının 600’ü geçtiğini” ve “Herson, Artyomovsk ile Zaporijya bölgelerinde faaliyet yürüttüklerini” ve “Rusya içinde sabotaj eylemleri yaptıklarını” öne sürüyor. Bununla da yetinmeyen Kudabek, aynı röportajda “Kırgızistan’da müebbet hapisle yargılandığını”, “özel servislerin peşinde olduğunu”, Çeçen lider Kadirov’un kendisi için “önce 50 bin ardından 500 bin dolar ödül koyduğunu” da iddia ediyor.

SAHAYA İLİŞKİN TEK BİR HABER YOK

Ukrayna’da, Türk Cumhuriyetlerinden gelen çok sayıda insanın yaşadığı, gerek ordu mensubu gerek paralı asker olarak Rusya’ya karşı savaştığı biliniyor. Fakat “Turan Taburu” birçok soru işareti bulunduruyor. Grubun saha faaliyetlerine ilişkin ne taburun kendisinin ne de Ukrayna yanlısı platformların yaptığı herhangi bir bilgi, haber, görsel ya da paylaşım yok.

“Turan Tugayı” gerçekten var oldu mu, Kiev rejiminin Türk Cumhuriyetlerinden asker devşirmek için kullandığı bir propaganda malzemesi miydi yoksa Turancılık fikri üzerinden zengin Türklerden para toplamak için uydurulmuş bir oluşum muydu? Tüm bu sorular şimdilik yanıtsız kalırken, neo-Nazi “Kazak Rambo”nun açıklamalarının ardından konuya ilişkin bir haber yayınlayan internet sitesi Eprimefeed göre “Kumandan” Kubadek, çoktan ABD'de “kuaför dükkanları açmakla meşgul.”

Sonraki Haber