Turizm atağı yaraları sarmaya yardım edecek
Depremin merkezi Kahramanmaraş'ta turizmi canlandırmak için de harekete geçildi. Ekolojiden gastronomiye, inançtan sağlık turizmine kadar birçok zenginliğine sahip şehir, dört mevsim boyunca yerli ve yabancı misafirlerini ağırlamak için hazırlanıyor.
TÜRKİYE'yi yasa boğan 6 Şubat depremlerinin merkezi Kahramanmaraş, derin ve büyük yaralarını sarmaya çalışırken şehirde turizmi canlandırmak için de harekete geçildi. Eko turizmden gastronomi turizmine, inanç turizminden sağlık turizmine kadar birçok potansiyeli barındıran Kahramanmaraş'ta, bölgenin en büyük turizm yatırımlarından biri olan Başkonuş Yaylası öncülüğünde şehrin turizmi ele alındı.
Toplantıya; Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Buluntu, Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Narlı, Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Kahramanmaraş Şube Başkanı ve Başkonuş Yaylası Turizm AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Erdoğanyılmaz ile Türkiye'nin önde gelen turizm ve gastronomi yazarları katıldı.
İTALYA'YI REDDETTİ KÖYÜNE YERLEŞTİ
Başkonuş Yaylası Turizm AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Erdoğanyılmaz, Koç Üniversitesi Endüstri Mühendisliğinden mezun olduktan sonra başarılı bir beyaz yaka kariyerine atıldı. Türkiye'nin büyük şirketlerinde çalışırken çeşitli ülkelerde de önemli sorumluluklar üstlenen Erdoğanyılmaz, 2018 yılında İtalya'da yaşam kurabileceği iş teklifini reddetti, 30'lu yaşlarının ortasında eşiyle beraber memleketine geri döndü. Çocukluk arkadaşlarını da topladı, Kahramanmaraş için kolları sıvadı. Kırsal kalkınmada turizmin önemine dikkat çeken Erdoğanyılmaz, kentin turizm potansiyeline katkı sağlamak için beş yıl önce Başkonuş Yaylası'nı işletmeye başladı. Başkonuş Yaylası personeliyle beraber depremin yardım üslerden biri oldu. Bugün ise kentin turizm ile kalkınmasına aracı olmak için hazırlanıyor.
YÜZÜNCÜ YILDA TURİZM DESTANI
Toplantının açılışında konuşan Başkonuş Yaylası Turizm AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Erdoğanyılmaz, son 5 yılda yaklaşık 60 milyon lira yatırım yaptıkları Başkonuş Yaylası’nın 4 mevsim hizmet verdiğini belirtti ve şunları ekledi:
"Kurtuluş Savaşı’nda düşman işgalinden kurtulan ilk şehir olarak nasıl destan yazdıysak, benzer bir destanı Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında turizm sektöründe de yazmaya hazırız."
HEMŞEHRİLERİ YATIRIMA ÇAĞIRDI
Kahramanmaraş’ın potansiyelini en iyi Kahramanmaraşlılar’ın bildiğini dile getiren Erdoğanyılmaz, şehirde hala turizm işletmesi sayısı ve hizmet türü açısından açık bulunduğunu kaydetti. Söz konusu açığın sadece otel konusunda olmadığını, şehrin yabancı turistleri ağırlayacak modern restoran ve işletmelere de ihtiyaç duyduğunu belirten Erdoğanyılmaz, "Kahramanmaraş’ın çok önemli iş insanları var. Bunların bir kısmı ülkenin çeşitli yerlerinde turizm işletmelerinin de sahibi. Benzer yatırımları Kahramanmaraş’a da yapmalarını bekliyoruz. Kahramanmaraş’ı hep beraber kalkındıracağız." diye konuştu.
TURİZMİN TÜM BRANŞLARINA 4 MEVSİM ULAŞILABİLİYOR
Şu an tamamen yerli turiste hizmet verdiklerini ve yabancı turistlerin de Kahramanmaraş’ın güzelliklerinden yararlanması için seferberlik başlatmak istediklerini belirten Erdoğanyılmaz, şöyle konuştu:
"Şehrimizde turizmin bütün branşlarında hizmet verilebilecek potansiyel var. Başkonuş Yaylası olarak biz bu hizmetlerin önemli bir kısmını veriyoruz. Yaylamızda doğa yürüyüşlerinin yanı sıra ATV turları, at biniciliği ve bölge turları yapılabiliyor. Her yıl en az 10 bin çadır kuruluyor ve festivaller düzenleniyor. Başkonuş Yaylası 1.800 metre yüksekliğe kadar ulaşabiliyor ve içinde bulunduğu endemik bitki türleri sayesinde özellikle solunum yolları rahatsızlığı çeken kişiler için doğal bir senatoryum görevi üstleniyor. Yazın çok çeşitli etkinlikler yapılırken, kışın kar manzarasına, kar oyunlarına doymak ve kayak yapmak isteyenler Başkonuş’a geliyor. Gastronomi atölyeleri, kongre turizmi evsahipliği gibi birçok turizm dalında Başkonuş Yaylası tek başına hizmet veriyor."
Kahramanmaraş’ın potansiyelinin ise çok daha yüksek olduğunu belirten Erdoğanyılmaz, "Deniz-kum-güneş turizmine hizmet veremiyoruz ancak bizim de ılıcalarımız var. Termal turizmi ve sağlık turizmi konusunda oldukça önemli bir potansiyele sahibiz." dedi.
EXPO 2023, 12 AĞUSTOS'TA KAPILARINI AÇACAK
Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesi "Doğa Dostu Şehir ve Duyarlılık" ana temasıyla 12 Ağustos'ta kapılarını açarak EXPO 2023'e ev sahipliği yapacak. Onikişubat Belediye Başkan Yardımcısı Ali Ünsal, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Onikişubat ilçesi görece sağlam kaldığı için nüfuslarını koruduklarını hatta civardan göç aldıklarını kaydetti. Kırsal kesimlerde nüfusun yaklaşık 3 kat arttığına dikkat çeken Ünsal, bunun tarımı da geliştireceği öngörüsünü paylaştı. Kahramanmaraş'ın psikolojik olarak EXPO 2023 gibi etkinliklere ihtiyacı olduğunu söyleyen Ünsal, EXPO 2023'e gelmesi beklenen 2 milyon yerli ve yabancı ziyaretçiye konaklama imkanı sunabilmek için çalışmalarının sürdüğünü kaydetti. Ünsal sergi alanına fuar ve kongre merkezi, düğün sarayı, hobi evleri, cami, lunapark, alışveriş merkezi gibi alanlar kurduklarını böylece bu alanın EXPO'nun ardından da şehrin yaşam merkezlerinden biri haline geleceğini söyledi. Sergi alanına kurulan iç göl ile Kahramanmaraşlılara su sporlarıyla buluşma imkanı da sunulacak.
'HAVAALANI PİSTİNİN YÖNÜ DEĞİŞTİRİLMELİ'
TÜRES (Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği) Kahramanmaraş Şube Başkanı da olan Serhan Erdoğanyılmaz, şehrin potansiyelinin yüksek olmasına rağmen, bu potansiyelin turizm ürünü olarak yeterince kullanılamamasının önünde engeller olduğunu da belirtti. Bu hedefe ulaşmak için iyi bir havalimanına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Erdoğanyılmaz, "Kahramanmaraş Havalimanı’nın uluslararası statü kazanmasını istiyoruz. Ancak pistin yönünün ters olması nedeniyle yağışın yoğun olduğu dönemlerde uçakların iniş ve kalkışlarında sorunlar yaşanıyor. Bu nedenle şehrin yöneticilerinden havalimanının 4 mevsim boyunca uçakların sorunsuz olarak inip kalkabileceği bir piste kavuşması için yardım istiyoruz." ifadelerini kullandı.