Turizm Bakanı Ersoy'a sektörden sitem: 'Sistemin gözüne girmek için meslektaşlarını perişan etti'

ICA Events tarafından Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ve Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) iş birliğiyle düzenlenen "26. Uluslararası Doğu Akdeniz Turizm Fuarı" (EMITT) önceki gün açıldı.

Açılışa ilişkin haberi sizlerle paylaştık. İstanbul Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki açılışa katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, EMITT'in son 25 yıldır turizm sektörünün büyümesine ciddi katkı sunduğunu ve her geçen yıl katılımcı ve ziyaretçi sayısını artırarak, dünyanın en büyük 5 turizm fuarından biri olmayı başardığını bildirdi.

İKİ AYRI VERGİ GELDİ

Açılın ardından düzenlenen açık oturumda ise Bakan Ersoy eleştirilerin hedefi oldu. Başkanlar Forumunda konuşan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, “Bakan bey bir biçimde sistemin gözüne girmek için meslektaşlarını perişan etti. Tur operatörleri, seyahat acentaları, oteller zaten çok para kazanıyor; siz alamazsınız ben alırım dedi.” ifadelerini kullandı. Müze fiyatlarının yüzde 900 ile yüzde 1400 arasında arttığına kaydeden Bağlıkaya, “Turizmci Bakan döneminde sektöre iki ayrı vergi (TGA - Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı ve konaklama vergisi) geldi. Depremle ilgili Turizm Bakanlığı'nın bir şeyler yapması söylemesi beklenmez mi? Önemli bir turizm merkezi yok oldu. Bakanlığın depremden sonra çıkardığı yönetmelik; TGA'nın bütçesi ile ilgili. Diğeri de kamu arazilerinin tahsisi. Bakanlığın depremle alakası yok. Yine tahsis ve TGA ile devam ediyor.” sözlerini sarf etti.

Firuz Bağlıkaya

ACENTALAR DIŞLANDI İDDİASI

Oturumu yöneten Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) eski başkanı Osman Ayık, “Yapılan olumlu bir şey yok mu?” diye sorduğunda ise Bağlıkaya, şunları söyledi: “Bizim açımızdan bir tane iyi bir şey yapıldı ise salon söylesin. (Salondan büyük alkış aldı.) Alan temsilcilikleri fiyasko. Hiçbir işiniz yürümüyor. Bakanı arıyorlar müsaade ederse işiniz yürüyor. TÜRSAB'ı yok sayma, bizimle ilgili yapılması gereken hiçbir şey yapılmadığı gibi rahat da bırakmadı. Mahkemeler vs. Bu ekosistemde otel ağırlıklı, sermaye ağırlıklı bir yapının turizmin sahibi gibi gösterilmesi dönemini yaşadık. Bu bir gerçek. Sanki turisti bu arkadaşlar getirmiyor! O oteller kendi kendine doluyor gibi... Hiçbir resmi toplantıya davet edilmedik. Sürekli otelciler öne çıkarıldı. Bunları bizim söylememiz lazım. Biz kendi açımızdan baktığımızda seyahat acentaları itildi, kakıldı, örselendi küçük düşürüldü. Turizmin lokomotifi seyahat acentalarıdır. Otel ne kadar önemli ise seyahat acentası da, uçak da o kadar önemlidir. Birileri öne çıkarılıp birileri yok sayılması olduğu zaman sıkıntılı. Kamu da size öyle bakmaya başlıyor. Yönetişimde, iletişimde sıkıntı var. Turizm Bakanlığı'ndan beklenen iletişime açık bir bakanlık yapısıdır.”

'TURİZMDE BAŞARI YOK'

2023'de bir sabah kalktıklarında 2019'daki turizm gelirinin birkaç milyar dolar yukarıda olduğunu gördüklerini, 2050 hedeflerine ulaşmak için önceki yıllardaki verilerin güncellendiğini belirten TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “2023'te 50 milyar dolar hedef konmuş 35'ten 50'ye çıkmak zor; 2019'dan itibaren revize edildi. 100 milyon turistle ilgili görüşümüzü söyledik; böyle bir hedef konulması gerekir. Ama ya turizm geliri doğru değil ya da TGA gelirleri doğru değil; birbirleri ile alakası yok. Turizmde doğal bir artış var; dünyada seyahat patlaması yaşandı; bir başarı yok. Uçuyoruz, kaçıyoruz para nerede kardeşim? Sektör burada. Ben başarıdan söz edemem. Türkiye hayatı boyunca bu dönemden daha başarısız daha ayrımcı, insanların birbirine düşürüldüğü dönem yaşamadı. Turizm meslek yasasına ihtiyacımız var. Gönül isterdi ki bu işin içinden geldiğini düşündüğümüz kişi bu işi yapsın ama yapmadı. (Salondan alkışlar.) İnsanlarla sorunu olmayan, gözünün içine bakabilenlerle bu işi halledebiliriz.”

Sonraki Haber