‘Turizm Bakanlığı el atsın Ekinözü ayağa kalksın’
Depremin merkez üssü Kahramanmaraş’ta en çok etkilenen ilçelerden biri de Ekinözü oldu. Ekinözü içmeler bölgesinde, doğal mineraller açısından zengin olan suyun şifalı olduğu rivayet ediliyor. Bölge halkının büyük kısmı da gelirini turizmden sağlıyor.
Yukarı İçme, Orta İçme ve Aşağı İçme olmak üzere üç içmeden oluşan bölgeyi depremden önce her yıl binlerce insan ziyaret ediyordu. Ancak içmeler, depremin etkisiyle yerle bir oldu. Yerle bir olan pansiyonların ise yalnızca tabelaları kaldı. Vatandaşların neredeyse tamamı bölgeyi terk etti.
Ekinözü’nde karşılaştığımız Yasin Kaplan da pansiyon işletmecisiydi. Depremle beraber onun pansiyonu da yıkıldı, yalnızca çatısı kaldı. Kaplan, bölgenin bir an önce turizme tekrar kazandırılmasını istedi. “Benim yaşım 62, burada doğdum, büyüdüm. Bu su hep vardı.” diyen Kaplan şöyle konuştu:
“Turizm Bakanlığımız el atarsa burası tekrar ayağa kalkar. Devletimiz milletimiz sağ olsun, canımız sağ elhamdülillah. Benim 3 katlı, 10 daireli pansiyonum vardı; yerle bir oldu. Devletimizden, Turizm Bakanlığının buraya el atıp düzenlemesini bekliyoruz. Turistler buraya 3-4 ay kadar hava durumuna göre geliyordu. Şu anda tek beklentimiz ayağa kalkmak. Bizim bütün insanlarımızın geçim kaynağı sadece bu turistik yer.”
ELEKTRİK LAZIM
Dönüş Taşdemir de pansiyon işletiyordu. Şimdi çadırda kalıyor. Çocuklarıyla torunları başka şehirlere gitti. Taşdemir de buranın tekrar eski günlerine dönmesini acil olarak da elektriğin gelmesini istedi. Taşdemir, “Buranın suyu şifalıdır, böbrek taşı olan, çocuğu olmayan buraya gelir. İyi gelmediği şey yoktur.” dedi ve ekledi:
“Pansiyon çalıştırıyorduk, turistler çok geliyordu. Buralarda hep gözlemeler yapılıyordu, dükkanlar hep açıktı. Yazın yer bulamazdınız, şimdi baksana sağlam 3 tane bina kaldı. Herkes gitti. Gıda maddesi, çadır geldi, kıyafet de yığdılar. Buraya yığdım gelen yardımları ama elektrik yok. Bugün elektrikçiler geldi ama kablo yok dedi. Yıkanmak için su da sorun. Tuvalet, banyo çok zor.”