Turizmde nitelikli çalışan kaybı

Ekonomi gazetecileriyle bir araya gelerek yeni yatırımları hakkında bilgi veren Levni Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Karacabay, sektörde nitelikli personel kaybına dikkat çekerek 'Körfez ülkeleri turizmde o kadar büyük yatırımlar yapıyorlar ki personel kaybetmeye başladık' dedi

İstanbul’un kültürel dokusunu yansıtan önemli bölgelerden Tarihi Yarımada, yeni bir otele ev sahipliği yapıyor. Otelciliğe 1986 yılında Tarihi Yarımada’da başlayan Levni Hotels, bölgede yeni bir yatırımını daha hayata geçirdi. Ekonomi gazetecileriyle bir araya gelerek yeni yatırımları hakkında bilgi veren ve sektörün sorunlarını dile getiren Levni Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Karacabay, Levni Otel olarak ilk otellerini 2010 yılında, ikinci otelleri Levni Plus’ı da 2019 yılında açtıklarını belirtti.

Şu anda 3 otelde 170 oda ve 400 yatak kapasitesi ile yola devam ettiklerini ifade eden Karacabay, şunları anlattı:

“Yeni otelimizi açmayı planlarken Accor grubuyla tanıştık. Kendilerine ait Handwritten Collection markasını Orta Doğu'da ve Türkiye'de ilk defa lanse etmek istediklerini ve otelin lokasyonunun ve konseptinin marka için çok uygun olduğunu belirttiler. Daha sonra grupla bir sözleşme imzaladık. Yaklaşık bir ay gibi bir test sürecinin ardından soft opening dediğimiz misafir kabulüne başladık. Otelimizin adını da Levni Hotel Istanbul Handwritten Collection olarak koyduk. Bu Accor Grubu'nun koleksiyon ve lüks konseptte Türkiye, Orta Doğu ve Afrika'daki açılan ilk oteli oldu.”

Aydın Karacabay

KÖRFEZ TÜRK ÇALIŞANLARI ALIYOR

Turizm sektörü hakkında değerlendirmeler yaparken nitelikli çalışan kaybı riskine de dikkat çeken Karacabay, Körfez ülkelerinin yetişmiş personeli yüksek maaşlarla kendilerine çekmeye başladıklarını söyledi.

Pandemi çalışanlarını kendi kaderine terk etmediklerini ancak kendi kaderine terk edilenlerin, hizmet sektöründe başka alanlara veya ülkelere gittiğini vurgulayan Karacabay, durumun korkutucu düzeylere çıktığını bildirdi ve şunları ifade etti:

“Turizm sektörü insan odaklı ve hizmetimizi devam ettirebilmemiz için çalışanlarımızı, personelimizi korumamız gerekiyor. Ancak son yıllarda yakın komşularımız, özellikle de Körfez ülkeleri turizmde o kadar büyük yatırımlar yapıyorlar ki personel kaybetmeye başladık. Yönetim kadrosu, ön büro çalışanları, satış temsilcileri... Daha çok yönetici seviyesindeki insanları 3 kat maaşa kendi ülkelerine çekiyorlar. Pandemide de kaybettiğimiz ve yeni yeni toparlamaya başladığımız insan kaynağımızı tekrar kaybetme riski ile karşı karşıyayız.”

‘TURİZM, POTANSİYELİN UZAĞINDA’

Nitelikli turiste ülke olarak henüz ulaşamadığımızı aktaran Aydın Karacabay, Türkiye'nin turizmde henüz hem gelir anlamında hem de sayı anlamında potansiyelinin çok uzağında olduğunun altını çizdi.

Karacabay, “Pandemiden sonra sektör bir anda çok hızlı gitti ama 2024’te İsrail’in Filistin’i işgali, Rusya-Ukrayna savaşı, jeopolitik gerginlikler, Avrupa Futbol Şampiyonası, yüksek enflasyon ve birikmiş talebin bitmesi ile 2024’te zorlanmaya başladık.

"Fakat eylül ve ekim ayları ile tekrardan bir trend yakaladığımızı görüyoruz. Yıllardır yaşamadığımız bir ekim yaşıyoruz. Doluluklar çok iyi durumda. Doluluk arttıkça fiyatlar da yükseliyor. Kasım ayı için de rezervasyonların iyi geldiğini görünce tekrar 2025 için içimize bir umut doğdu.” diye konuştu.

Tarihi Yarımada’da konaklayan turistin ağırlıklı olarak Avrupalı olduğunu belirten Karacabay, Ortadoğulu turistlerin ise biraz daha AVM’lere yakın ve gösterişli yerleri tercih ettiğini kaydetti.

Sonraki Haber