Rus basını: Türk bankaları çekiliyor

Rus haber ajansı TASS’ın aktardığına göre Türk bankaları Rusya ile işlemlerini tamamen kesmeyi ve Emlak Katılım Bankası’na aktarmayı planlıyor. Emlak Katılım Bankası ise Rusya ile ticaret yapan firmalara 15 soruluk form yöneltiyor ve yanıtların uygun bulunmaması durumunda banka hesaplarını kapatıyor

Türkiye ile Rusya arasında yapılan ticarette Batının ödemeler sistemi üzerinden baskı yapması nedeniyle sorunlar yaşanıyordu. Firmalardan, Rusya’dan gelen ödemeleri Türk bankalardan çekemediğine ilişkin şikayetler yükseliyordu.

Rusya merkezli yayın yapan TASS haber ajansına göre Türk bankaları şimdi de Rusya ile işlemleri tamamen durdurmayı planlıyor. TASS’a konuşan kaynağa göre neredeyse tüm Türk bankaların Rusya ile ilgili işlemleri durdurmayı ve Türkiye Emlak Katılım Bankası’na aktarmayı amaçlıyor. Bankaların, Batıdan gelecek yaptırımlardan kaçınmak için Rusya ile ilgili işlemleri kesmek istediğini dile getiren kaynak, şu ifadeleri kullandı:

“Neredeyse tüm Türk bankaları Rusya ve Belarus'u içeren anlaşmalardan tamamen çekilmek istiyor. Kendilerini gelecekte olası kısıtlamalar ve yaptırımlar ile ortaya çıkabilecek sorunlardan korumak için tüm bu anlaşmaları Emlak Katılım Bankası'na bırakmak istiyorlar.

"Şu anda Türkiye'deki birçok banka Rusya ve Belarus şirketleriyle ilgili işlemlerde dolar ve avro cinsinden gelen fonları derhal iade edebiliyor ve ulusal para birimleriyle ödeme yapmak için Emlak Katılım'a başvurmalarını tavsiye ediyor. Başta Batılı bankalar olmak üzere yabancı ortağı olmayan özel ve devlet bankalarından bahsediyoruz. Batılı katılımlı finans kuruluşları, Rusya Federasyonu ile ilgili işlemlere hizmet vermeyi çoktan durdurdu.”

KOMİSYON ÜCRETİ DAHA YÜKSEK

Sadece Emlak Katılım Bankası'nın Rus rublesi ve Türk lirası ile ticari işlemler yaptığının bilgisini veren kaynak, “Tabii ki oradaki tahsilat komisyonu oranları standart oranlara göre yaklaşık yüzde 5-6 yüksek.” diye ekledi.

Habere göre kaynak, tüm Türk bankalarının “Rusya ve Belarus'taki şirketlerden ihracat işlemlerinin niteliğini ve mevcut kurallara uygunluğunu belgelemelerini istediğini” açıkladı. Bankalar bunu yaptırım risklerinden korunmak için yapıyor.

Türkiye’den ulaştığımız kaynaklara göre de Emlak Katılım Bankası, Rusya ile düzenli ticaret ya da para transferi yapan şirketleri incelemeye aldı. Emlak Katılım Bankası son bir aydır müşterilerine “Tüze Müşteri Tanı (KYC) Formu” adı altında bir anket gönderiyor. Banka bu formda 15 adet soru yöneltiyor. Sorulara verilen cevaplar uygun bulunmazsa banka hesapları kapatılıyor.

‘İRAN’A AMBARGOYU DELMENİN FATURASI AĞIR OLMUŞTU’

Türkiye bankacılık sektöründen ulaştığımız bir üst düzey yetkili ise Türkiye’nin Batı hakimiyetinde olan uluslararası ödeme sistemine alternatif bulmadan, bankaların tek başına yaptırımlara karşı gelemeyeceğini söyledi. Yetkili daha önce İran’a ambargo sürecinde işlem yapan bankaların ağır faturalarla karşılaştığını hatırlattı.

Sonraki Haber