Türk basınında sadece Aydınlık'ın haber yaptığı Asya Oyunları ileri teknoloji ve yeşili öne çıkarıyor
Çin'in Hangzhou şehrinin ev sahipliği yaptığı Asya Oyunları, 45 farklı ülkeden 12 binden fazla sporcunun katılımı ile düzenleniyor. Oyunlarda ön plana çıkan temalar Çin tarzı modernleşmede kaydedilen başarıları yansıtıyor.
Basınımızda pek yer bulmasa da Asya’da şu sıralar büyük bir organizasyon gerçekleşiyor. 45 farklı ülkeden 12 binden fazla sporcunun katıldığı 19. Asya Oyunları’na bu sene Çin ev sahipliği yapıyor. Asya Oyunları tarihinin en kalabalık sporcu katılımı olma özelliğini taşıyan bu seneki müsabakalar 23 Eylül tarihinde başladı. Büyük Lotus Stadyumu’nda görkemli açılış töreniyle Asya’nın milletleri bir araya geldi.
Son dönemde Asya ülkeleri arasında sorunların çözümü için diplomasiye dayalı girişimlerini arttıran Çin Devlet Başkanı Xi Jinping oyunların başladığını duyurdu. Açılış törenine aralarında Kamboçya Kralı Norodom Sihamoni, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Kuveyt Veliaht Prensi Şeyh Meshal el-Ahmad el-Jaber el-Sabah, Nepal Başbakanı Pushpa Kamal Dahal, Güney Kore Başbakanı Han Duck-soo, Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Thomas Bach'ın da bulunduğu çok sayıda devlet lideri ve uluslararası devlet adamı katıldı.
61 FARKLI DİSİPLİNDE MÜSABAKA
Cumhurbaşkanı Xi Jinping oyunların açılışı için bir araya gelen devlet adamların katıldığı toplantıda Asya'yı "dünya barışının çıpası" haline getirmek için ortak çaba gösterilmesi çağrısında bulunarak sporun iyi komşuluk ve karşılıklı yararın sağlanmasına hizmet etmesi ve soğuk savaş zihniyetini ve blok çatışmalarını reddetmesi gerektiğini söyledi. Oyunların açılışından saatler önce ziyafet konuklarına yaptığı konuşmada, "İnsanlık eşi benzeri görülmemiş küresel zorluklarla karşı karşıya kalırken, sporu birliği teşvik etmek, tarihi fırsatı değerlendirmek ve zorluklara birlikte göğüs germek için kullanmalıyız" dedi.
Komşularımız Irak 28, İran 285 sporcusunu oyunlara gönderdi. İran, şu ana kadar 35 madalyayı elde ederken Irak ise henüz 1 madalyaya hak kazanabildi. Hala savaşın sürdüğü ülkelerden biri olan Suriye ise 29 sporcusuyla yarışmalarda yerini aldı. 185 sporcuyla yarışmalara katılan Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nde şuana kadar elde edilen 22 madalyanın 16’sını ise kadın sporcular ülkelerine kazandırdı. Müsabakalarda şu ana kadar Çin’in üstünlüğü göze çarpıyor. 61 farklı disiplinde 481 müsabakanın gerçekleşeceği oyunlarda şimdiye kadar Çin 260 madalya elde etmiş durumda.
En yakın rakipleri Japonya 121, Güney Kore ise 132 madalya kazandı.
SÜRDÜRÜLEBİLİR OYUNLAR
Zhejiang eyaletinde gerçekleşen oyunlar için doğrudan veya dolaylı olarak kentsel altyapı inşasına şu ana kadar 27.4 milyar dolar harcandı. Bu harcamalar esnasında ise en çok dikkat edilen noktalar ise “yeşil ve sürdürülebilir oyunlar” oldu. Yeşil oyunlar sloganına uygun olarak, yeni yapılar ve oyunlar boyunca kullanılacak malzeme minimum atık kurallarına bağlı kalınarak kullanıldı. Oyunları temsilen taşınan “Ebedi Alev” isimli meşale geri dönüştürülmüş malzemelerden üretildi. Yakıtıysa temiz ve güvenilir bir yakıt olan biyokütle gazından elde edildi. Ebedi Alev’i tasarlayanlar ise insanlık için ortak geleceğe sahip bir topluluk yaratma dilekleriyle meşaleyi tasarladıklarını belirtiyor.
HAVAİ FİŞEK KULLANILMADI
Açılış töreni boyunca gerçekleşen dans gösterilerinin ana teması “Asya’dan yükselen dalga” oldu. Oyunların ana sloganı ise “kalpten kalbe, geleceğe” seçilmiş. Tören boyunca büyük spor organizasyonlarının klasikleşmiş havai fişek gösteri yerine hologramlar, üç boyutlu animasyonlar, arttırılmış gerçeklikli elektronik dumansız havai fişekler ve dron gösterileri kullanıldı. Ana meşale kulesinin yakılması sürecinde meşaleyi taşıyan olimpiyat altın madalyalı Wang Shun'a dev bir dijital meşale taşıyıcısı adam eşlik etti.
Bu yeni gösteri tarzı, teknoloji sayesinde artık çevreyi kirletmeden, karbon salınımsız büyük organizasyonların yapılabilirliğini kanıtlamış oldu.
Su sporları müsabakaları için kullanılan yapıda ise gündüzleri dış mekan ışığını içeri yansıtan, geceleri ise güneş enerjisinden elde edilen enerjiyi kullanan ışıklandırmalar kullanılıyor. Büyük miktarda yaşanan su israfının önüne geçmek için suyu sürekli olarak dezenfekte eden filtreler geliştirildi. Bu filtreler sayesinde 90 bin tona kadar su tasarrufu gerçekleştirilmesi planlanıyor.
SADECE OYUNLAR İÇİN İNŞA EDİLMEDİ
Sürdürülebilir oyunlar parolası çerçevesinde ise oyunlarda kullanılacak 56 yapıdan sadece 12’si yeni inşa edildi. Geri kalan yapılar ise eski yapıların modernize edilmesiyle güçlendirildi. Oyunlarda kullanılacak yapıların inşaat sürecinden sorumlu müdür Qu Peihuang yapıların inşaat amacını, “sadece oyunlar için değil, aynı zamanda her şehirdeki genel tesislerin uzun vadede topluma hizmet edecek şekilde iyileştirilmesi ilkesine bağlı kalıyoruz.” diyerek açıkladı. Oyunlardan sonra ise yapıların topluma hizmet vermeye devam etmesi için kendi başlarına para kazanmalarını sağlayacak senaryolar üretildi. Örneğin E-spor merkezi; müsabakalardan sonra konser, tiyatro alanı olarak kullanılması ve ticari gösterilere ev sahipliği yapması planlanıyor. Yine sürdürülebilir oyunlar sloganı çerçevesinde oyunların bölge ekonomisine katkısı da maksimize edilmeye çalışıldı. 2016’dan bu yana oyunlar için yürütülen çalışmalar Hangzhou’nun gayri safi yurtiçi hasılasına 414 Milyar yuan katkıda bulundu. Günlük Ekonomi gazetesinin Zhejiang'daki yerel yetkililerin hesaplamalarına dayandırdığı haberine göre, aynı dönemde 670.000 kişilik istihdam yaratılırken, mali gelire de yaklaşık 103,3 milyar yuan (yaklaşık 14 milyar dolar) katkıda bulunuldu. Çinliler için “altın hafta” olarak nitelendirilen ulusal bayram tatillerine denk gelen oyunlar boyunca birçok yerli turist bölgeye akın etti. Koronavirüs salgın yılı olan 2019 ve 2020 öncesiyle kıyaslandığında otel rezervasyonları yüzde beş yüzden fazla
arttı.
15 AFGAN KADIN OYUNLARA KATILDI
Onlarca yıl süren ABD işgalinin son bulduğu Afganistan’ın ise müsabakalara 15’i kadın olmak üzere 105 sporcuyla katılması bir diğer dikkat çeken nokta oldu. Afganistan şuana kadar 4 madalya kazandı.