Türk basınının Umerov imtihanı

Ukrayna’da yeni Savunma Bakanı olacak Rüstem Umerov’a dün Türk basınında geniş yer verildi.

Umerov haberlerinde genel olarak ortaya çıkan başlıklar “Kırım Tatar Türkü” olması üzerineydi. Aydınlık ve Yeni Akit gazetesi dışında Umerov’un FETÖ bağlantısı yazılmadı.

Aydınlık geçen sene İstanbul görüşmelerinde heyette de yer alan Rüstem Umerov’un FETÖ ile bağlantısını haberleştirmişti. Yeni Akit’ten Muhammet Kutlu’nun haberinde Umerov konusu “ABD Ukrayna’da FETÖ’yü sahaya sürdü” başlığıyla verildi. Haberde Umerov’un FETÖ okullarında okuduğuna dikkat çekilirken, bu okullardan övgüyle bahsettiği vurgulandı.

BAŞARILI MÜZAKERECİYMİŞ

Hürriyet, Karar ve Diriliş Postası ise Umerov’un FETÖ ile ilgili bağlantısına hiç yer vermedi. Üç gazete Umerov haberlerinde başlığı Kırım Tatar Türk’ü olması üzerinden gördü. Karar ise ilk Kırım Tatar Türk’ünün Bakan olacağını başlıktan verdi.

Hürriyet Rüstem Umerov’u yere göğe sığdıramadı. Haberde Umerov, Kırım Tatar Türklerinin lideri olarak yansıtıldı. Kırım Platformu eşbaşkanı olması üzerinden Umerov “Türkiye’ye yakın isim” olarak değerlendirildi. Hürriyete göre Umerov “başarılı bir müzakereci.” Bunu da İstanbul görüşmelerine katılımıyla temellendirdi. İstanbul görüşmelerinin başarısız olması bir yana Putin müzakerelerde Ukrayna’nın anlaşmayı kendi elleriyle çöpe attığını söylemişti.

Sonraki Haber