Türk bestecileri İdil Biret tanıtacak
Henüz yedi yaşındayken İsmet İnönü’nün girişimiyle çıkarılan ‘harika çocuklar kanunu’ ile Fransa’ya gönderilen anıtsal piyanistimiz İdil Biret, bugün Türk bestecilerini dünyaya tanıtıyor.
Devlet Sanatçısı Piyanist İdil Biret, “Best of Turkish Piano Music” başlığıyla yeni bir albüm yayınladı. Çağdaş dönem Türk bestecilerin eserlerinden oluşan dört CD’lik albüm, Biret’in kendi yapım şirketi olan Idil Biret Archive (IBA) etiketiyle çıktı. Sanattan yansımalar sitesinin haberine göre, albüm 3 Eylül 2021’den itibaren Avrupa’da da satışta olacak.
İdil Biret’in Türk besteciler Ahmet Adnan Saygun, Çetin Işıközlü, Muammer Sun, Ulvi Cemal Erkin, Nevit Kodallı, İlhan Usmanbaş, İlhan Mimaroğlu, Cemal Reşit Rey, Ateş Pars ve Ertuğrul Oğuz Fırat’ın eserlerini seslendirdiği albümde, Franz Liszt’in Sultan Albdülmecid için bestelediği Büyük Marş da son parça olarak yerini almış.
Albümün kapak görselinde Atatürk ve imzası göze çarparken daha önce İdil Biret’le çalmış ve Biret’e hayranlığını belirtmiş olan Alman piyanist ve besteci Wilhelm Kempff’e Atatürk’ün söylediği şu söz de İngilizce olarak kullanılmış: “Müzikteki reformlar olmadan, korkarım ki diğer alanlarda yaptığımız reformlar eksik kalacak.”
Albümün Avrupa tanıtımında Alman Die Welt gazetesinde İdil Biret hakkında şu yoruma yer verilmiş: “İdil Biret, müziğin içinden gelenler için yıllardır güvenilen ve saygı duyulan bir sanatçıdır... Müziğe olan güçlü kavrayışı ve yaklaşımındaki disiplin, özellikle bestecilerin eserlerinde yazılı beste ve yorum arasında üslupsal bir uyum sağlamıştır. 20. yüzyıl alışılmış gelenek normlarının çok dışında yer almakta ve İdil Biret örneğinde, en üst düzeyde olağanüstü sanatsal potansiyelin farkına varmamızı sağlamaktadır.”
Albümün raf fiyatı olan 85.00 TL ancak opus3a internet sitesinden 72.25 TL’ye almak mümkün.
RUS BESTECİLER ALBÜMÜEŞ ZAMANLI OLARAK YAYIMLANDI
Türk Piyano Müziği albümünün yanı sıra Biret’in Rus besteciler Mussorgsk, Glazunov ve Balakirev kayıtlarından oluşan “Solo Edition: 12” albümü de çıktı. Aynı zamanda İdil Biret’in Beethoven’in 4 önemli piyano sonatını içeren DVD kaydı da piyasaya verildi. Bu kayıtta, Biret’i, Beethoven’in Pathetique, Moonlight, Waldstein ve Appassoniata sonatlarını seslendirirken izlemek mümkün. DVD’de bonus olarak Biret’in Boğaz Köprüsü üzerinde iki kıtanın tam ortasında “Ode to Joye / Neşeye Övgü” çalarken çekilen görüntüleri de yer alıyor.
SAYISIZ BAŞARIYA İMZA ATTI
İlk derslerini Ankara’da Mithat Fenmen’den alan İdil Biret, TBMM’nin 1948 yılında çıkardığı özel kanunla sekiz yaşında Fransa’ya gönderildi ve büyük Fransız müzisyeni Nadia Boulanger’nin gözetiminde Paris Konservatuarı’nda okuyarak on beş yaşında birincilikle mezun oldu. Daha sonra, 20. asrın en büyük piyanistlerinden Alfred Cortot ve Wilhelm Kempff ile çalıştı. Hiçbir piyano yarışmasına katılmayan İdil Biret, on altı yaşından itibaren Boston Senfoni, Leningrad Filarmoni, Londra Senfoni, Dresden Filarmoni gibi dünyanın büyük orkestraları ve Leinsdorf, Monteux, Keilberth, Scherchen gibi büyük şefleri ile beş kıtayı kapsayan iki bine yakın konser verdi ve birçok festivale katıldı.Ünlü piyano yarışmalarında jüri üyeliği yapan İdil Biret, Fransa, Polonya, İngiltere, İtalya, ABD ve Türkiye’de ödül ve nişanlar aldı. Biret, bugüne kadar EMI, Decca, Atlantic/Finnadar, Naxos ve diğer firmalar için Amerika ve Avrupa’da kaydettiği plaklar arasında müzik tarihinde ilk kez komple diziler olarak seslendirilen Chopin’in bütün piyano eserleri ve Beethoven’in dokuz senfonisinin Liszt tarafından yapılan piyano uyarlamaları ile Brahms ve Rachmaninov’un bütün piyano eserleri, Boulez’in üç piyano sonatı, Ligeti’nin etütleri ve Stravinsky’nin Ateş Kuşu bale müziğinin piyano uyarlaması yer alıyor. 1971 yılında devlet sanatçısı ünvânı alan İdil Biret’in 100’e yakın plak ve CD kaydı bulunuyor.