Türk ceviz üretimini kalkındırmak için paylaşım yapıyorlar
Ceviz üreticisi Necip Dinçer'in sosyal medyada 5 yıl önce kurduğu Ceviz Yetiştiricileri Birliği Platformunda cevizle ilgili bilgi ve tecrübe paylaşımı yapılıyor. 81 bin üyeli platforma Kırşehir Ahi Evran Üniversitesindeki bilim insanları da destek veriyor.
Türkiye'nin önemli ceviz üretim merkezlerinden Kırşehir'in Mucur ilçesinde yaşayan Necip Dinçer'in girişimleriyle 5 yıl önce bir sosyal medya sitesinde kurulan Ceviz Yetiştiricileri Birliği Platformu, 81 bin üyesiyle ceviz meraklılarının bilgi ve tecrübe paylaşımına katkı sağlıyor..İlçeye bağlı Şatıroğlu Mahallesi'ndeki 70 dekar arazisinde 2013 yılında ceviz üretimine başlayan Dinçer, amatörce başladığı bu işte karşılaştığı sorunlarla baş edebilmek için bilgiye ihtiyaç duyunca çözüm bulmaya çalıştı. Bu alanda bir boşluk olduğunu fark eden Dinçer, Ceviz Yetiştiricileri Birliği Platformunu kurdu. Platformda, ceviz yetiştiriciliği, toprak ve iklim uyumu, çeşit seçimi ve üretim maliyeti gibi çok sayıda konuda paylaşımlar yapılırken, alanında uzman kişilerin hazırladığı ceviz yetiştiriciliğiyle ilgili dosyalar da yer alıyor.
GÖNÜLLÜLÜK ESASLI
Necip Dinçer, Mucur ilçesinde 70 dekar kapama ceviz bahçesinde 6 çeşitten oluşan 1500'ün üzerinde ağacı olduğunu söyledi. Küçük çaplı başladığı ceviz üretimini zamanla geliştirdiğini belirten Dinçer, ceviz yetiştiriciliğiyle ilgili bilgiye ihtiyaç duyunca hiçbir ticari kaygı gütmeden gönüllülük esasına dayalı olarak bir sosyal ağ kurmayı planladığını ifade etti.
BİRLİKTE BÜYÜYORUZ
Bu amaçla kurduğu Ceviz Yetiştiriciliği Birliği Platformunun özellikle amatörce bu işi yapanlara büyük katkı sağladığını vurgulayan Dinçer, şöyle devam etti:
"Ceviz yetiştiriciliğiyle ilgili bilgiye ve tecrübeye ulaşmakta zaman zaman zorlanıyoruz. Bunu aşabilme adına sosyal medyada bir platform oluşturdum. Duyuldukça katılım arttı. 81 bin üyeye ulaştık. Burada bilgilerimizi birbirimizle paylaşıyoruz. Ceviz üretiminde yanlış yapılanları, doğru yapılanları buradan görüyoruz. Resim ve video görselleriyle üyeler bilgilerini ve tecrübelerini paylaşıyor. Herkesin faydalanabildiği, Türkiye cevizciliğine büyük katkı veren bir platform oluştu. Türkiye'nin her tarafından olduğu gibi yurtdışından da üyelerimiz var. Herkes elinden geldiğince bilgisini paylaşıyor ve birlikte büyüyoruz."
ÜNİVERSİTEDEN DESTEK ALIYORLAR
Bahçedeki çalışmalarından arta kalan zamanlarında bu platformla etkileşim halinde olduğunu dile getiren Dinçer, "Bu platform aracılığıyla hem bilgi sahibi oluyoruz hem de bilgi veriyoruz. Çok bilgili donanımlı diğer yönetici arkadaşlarımız da var. Zaman zaman zorlandığımızda Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesindeki hocalarımızdan da destek alıyoruz. Bu platformun Türk ceviz üretimine bir yön verdiğine inanıyoruz" diye konuştu.
BİTLİS'TE CEVİZ HASADINA BAŞLANDI
Türkiye'de ceviz üretiminin önemli merkezlerinden Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinin (YYÜ) girişimleri sonucu iki yıl önce tescillenen "Kazankaya" ve "Adilcevaz13" cevizinin hasadına başlandı.
Geleneksel yöntemler kullanılarak hasadı yapılan, büyüklüğü, lezzeti, ince kabuğu ve verimliliğiyle ön plana çıkan cevizler, zahmetli bir sürecin ardından tüketiciye ulaşıyor. Dallarından koparıldıktan sonra dış kabuğundan ayrılan ve uygun ortamlarda bir süre kurutulan cevizler, ilçe ekonomisine de önemli katkı sunuyor. Hasada katılan Tarım ve Orman İl Müdürü Rıfat Çelik, gazetecilere yaptığı açıklamada, kentin en önemli marka değerlerinden birinin ceviz olduğunu söyledi. Bu yıl ceviz hasadından yüksek rekolte beklediklerini belirten Çelik, şunları kaydetti:
"Pandemi sürecinde ülkemizdeki tüm ürünlerde olduğu gibi kabuklu meyvelerin de geliştirilmesi için çalışma yürüttük. Ceviz alanlarımızı artırdık. Bitlis'te 1 milyon 300 bin dekar tarım arazimiz bulunmakta. Bunun 70 bin dekar alanında meyve yetiştirdik. 45 bin dekar alanda ceviz üretimi yapılmakta. 400 bin ceviz ağacı mevcut. Bunun yarısından fazlası meyve veriyor. Geçen yıl rekoltemiz 3 bin 200 ton civarında olmuştu. Bu sene tahmini 5 bin ton civarında rekolte bekliyoruz. Cevizin il ekonomisine 150 milyon lira civarında sunmasını bekliyoruz."