Türk derneklerinden Türkçe seferberliği

Türk Dernekleri İnisiyatif Platformu (HTDİP) okulların ders planında ikinci dil olarak Türkçe’ye yer vermemesine karşı harekete geçti. Platform öncelikle parlamenterlere açık mektup yayınlayacak, kurumlar da basın açıklaması düzenleyecek.

Hessen’de 400 binden fazla Türk vatandaşı yaşıyor, Almancadan sonra en çok konuşulan ikinci dil Türkçe. Eyalet hükümetinin daha az konuşulan Çince ve Arapça gibi dilleri ikinci dil olarak müfredata alması, Hessen Türk Dernekleri İnisiyatif Platformu’nu (HTDİP) harekete geçirdi. Platform üyeleri, Frankfurt Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Bora Başaran’ın yönetiminde çevrimiçi bir toplantı yaptı. 9 haziranda yapılan “Toplumsal dışlanmaya hayır, Türkçemiz için el ele“ başlıklı toplantıda bir dizi eylem kararı alındı.

‘400 BİN TÜRKÜN TALEBİ GÖZ ARDI EDİLEMEZ’

Platform Sözcüsü Atila Karabörklü toplantı çağrı metninde şu satırlara yer verdi: “Hessen'deki CDU/Yeşiller koalisyonu geçtiğimiz günlerde Eyalet okullarında 2. ve 3. seçmeli yabancı dil dersi olan Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, eski Yunanca gibi okul müfredatlarında yer alan derslerin yanı sıra, Lehçe/Polonyaca, Çince, Portekizce ve Arapçaya yer verilmesini Eyalet Parlamentosuna önerdi. Bu önergede Türkçe’ye yer verilmeyişi bizleri büyük üzüntüye sevk etmiştir. Bu bizim kabul edebileceğimiz bir tutum değildir ve Türk toplumuna dönük dışlama gayret ve politikasının bir göstergesidir ve halkasıdır. Türkiye'den işçi göçünün 60. yılını kutladığımız bir dönemde, Almanya'da olduğu kadar Hessen Eyaleti'nde de büyük kültürel azınlığı teşkil eden 400 bin Türkün talepleri göz ardı edilemez. Bu durum Uyum Programına aykırıdır. Bu nedenle Hessen'deki Türk toplumunun ezici çoğunluğunu temsil eden İnisiyatif Platformu örgütleri olarak buna sessiz kalmamız söz konusu olamaz.”

BAŞKONSOLOS TUNÇER: SAHİPLENMEYİ GÜÇLENDİRMELİYİZ

Frankfurt Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Bora Başaran’ın yönettiği toplantıda Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tunçer de hazır bulundu. Tunçer katılımcıları şu sözlerle uyardı: “Resmi düzeyde sonuncusu 10 martta olmak üzere Başbakan Bouffier ile iki kere görüşme yapıldı. Toplumsal talep oluşturamaz, sahiplenmeyi güçlendiremezsek, çok büyük bir zenginliğimizi kaybederiz.“

Önceki çalışmaların da değerlendirildiği toplantıda Kültür ve Eğitim Derneği (KUBİ) Başkanı Arif Aslaner, 20 bin imza topladıklarını ama dikkate alınmadığını söyledi. Berrin Nakipoğlu-Schimang, eyalet genelinde farklı dillerin yararına çalışmalar yapan lobi derneklerinin, Türkçeye karşı çalışma yürüttükleri konusunda uyarıda bulundu.

‘DÖRT YIL ÖNCE PARLAMENTO’YA TAŞIDIK’

Hessen Eyalet Parlamentosu Üyesi SPD’li Turgut Yüksel toplantıda, Meclisteki çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yüksel de 2017 yılında yapılan imza kampanyasını hatırlatarak konuyu dört yıl önce parlamento gündemine taşıdığını açıkladı. Kitle örgütlerinin konuyla o dönem yeterince ilgilenmediğini belirten Yüksel, bunun yerine FETÖ’nün özel okullar açmaya çalıştığını ancak bunun önüne geçtiklerini ifade etti.

Eylem önerilerinin de konuşulduğu toplantıda katılımcılar, yol haritası üzerinde anlaştılar. Buna göre platform öncelikle parlamenterlere açık mektup yayınlayacak, kurumlar da basın açıklaması düzenleyecek.

Sonraki Haber