Türk Devletlerinin gündemi tarımda işbirliği

Azerbaycan'da, Türk Devletleri Teşkilatı'na (TDT) üye ülkelerin ilgili bakan, yetkili ve iş insanlarının yer aldığı Türk Agro İş Forumu yapıldı. Katılımcılar tarımda işbirliğini artırma çağrısı yaptı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) ülkelerinin birbirleriyle tarımsal ihracatının 3,8 milyar dolar tutarında olduğunu belirterek, "Elbette bu yeterli değildir. TDT ülkelerinin tarımsal ihracatını artırmak en başlıca görevimiz olmalıdır." dedi.

Azerbaycan Tarım Bakanı Mecnun Memmedov'un ev sahipliğinde başkent Bakü'de düzenlenen Türk Agro İş Forumu'na TDT Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Özbekistan Tarım Bakanı Aziz Voitov, KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, Kırgızistan Tarım Bakanı Birinci Yardımcısı Murat Ramatov, Kazakistan Tarım Bakanı Yardımcısı Abilkhaiyr Tamabek, ilgili kurumların temsilcileri ve iş insanları katıldı.

İbrahim Yumaklı

Türk Agro İş Forumu'nun açılışında konuşan Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, dünyanın içinde bulunduğu pandemi, çatışmalar, kuraklık ve gıda arzı gibi sorunların tüm ülkeleri yeni stratejiler belirlemeye ittiğini söyledi.

Yumaklı, şu değerlendirmede bulundu: "Yeni 'normal' olarak nitelendirebileceğimiz bu yeni konjonktürde, küresel sorunlara küresel çözümler geliştirmek, ortak sorunlara ortak çareler üretmek çok daha önemli hale gelmiştir. Bu noktada, TDT'nin ticaret, enerji, ulaşım ve gıda güvencesi gibi pek çok alanda bölgesel iş birliğinin gelişmesi ve istikrarın sağlanması açısından önemli bir platform olduğunu vurgulamak isterim."

‘İHRACATI ARTIRMAK BAŞLICA GÖREVİMİZ’

TDT ülkelerinin 170 milyonu aşan genç ağırlıklı nüfusa, 1,5 trilyon dolardan fazla gelire, 1,2 trilyona yaklaşan toplam ticaret hacmi ile önemli bir potansiyele sahip olduğunu dile getiren Yumaklı, Macaristan ve Türkmenistan'dan sonra KKTC'nin de gözlemci üye olmasının TDT'yi güçlendirdiğine işaret etti.

Yumaklı, TDT ülkelerinin 2022'deki toplam ihracatlarının 537 milyar doları aştığını, aynı ülkelerin kendi aralarındaki ihracatının ise yaklaşık 33 milyar dolar seviyesinde olduğunu söyleyerek "Tarımsal ihracat toplamı ise 3,8 milyar dolardır. Elbette bu yeterli değildir. TDT ülkelerinin tarımsal ihracatını artırmak en başlıca görevimiz olmalıdır." dedi.

Yumaklı, tohumculuk, fidancılık, seracılık, su ürünleri, tarım makinaları alanında iş birliklerinin geliştirilebileceğine ve tarımsal ticaretin daha da artırılabileceğine inandığını söyledi.

KURTARILAN TOPRAKLAR MAYINDAN TEMİZLENECEK

Kubanıçbek Ömüraliyev

TDT Genel Sekreteri Ömüraliyev, üye ülkelerin tarım alanındaki mevcut durumu ve tarımsal potansiyeli hakkında bilgi verdi.

Mecnun Memmedov

Azerbaycan Tarım Bakanı Memmedov, TDT ülkelerinin dünya çapında büyük ekonomik güce sahip olduğunu, tarım sektörünün bu ekonominin büyük kısmını oluşturduğunu söyledi.

Memmedov, "Tarım alanındaki iş birliğini daha da geliştirmeyi hedefliyoruz. İş adamlarımız kendi bağlantılarıyla Türk dünyasının tarım alanındaki iş birliğini daha da ileri götürmeli ve gıda güvenliğimizin pekişmesine katkı sağlamalıdır." dedi.

İşgalden kurtarılan Azerbaycan topraklarının tarımsal potansiyele sahip olduğunu belirten Memmedov, "Tarıma yararlı alanları mayınlardan temizleyerek sürdürülebilir tarım faaliyetlerinin önünü açmayı hedefliyoruz. İş adamlarını Karabağ ve Doğu Zengezur'da tarımsal faaliyetlere yatırım yapmaya davet ediyorum." diye konuştu.

KKTC: HER TÜRLÜ KATKIYA HAZIRIZ

Özbekistan Tarım Bakanı Voitov da konuşmasında TDT üyesi ülkelerde tarım sektöründe bilimsel ve teknolojik gelişmelere daha fazla önem verilmesi gerektiğini ifade etti.

Hüseyin Çavuş

KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Çavuş, kardeş ülkelerle tarım alanındaki iş birliklerini desteklediklerini ve her türlü katkıyı sunmaya hazır olduklarını dile getirdi.

Forum, uzmanların sunum yaptığı paneller ve TDT üyesi ülkelerin ilgili kurumlarının ve iş dünyası temsilcilerinin ikili görüşmeleri ile devam etti.

BAKÜ-AA

Sonraki Haber