Türk dünyası kültür mirası için bilimsel hafta! ‘Geleneksel sanatlarda arşiv büyük önem taşıyor’

İstanbul Üniversitesi ev sahipliğinde beş gün sürecek olan konferans ve forum etkinlikleri, ‘görsel ve işitsel’ bir şölenle başladı. Etkinliğe katılan TÜRKSOY eski genel sekreteri Düsen Kaseinov, Aydınlık’a açıklamada bulundu

Azerbaycan Muğam Topluluğu

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı ev sahipliğinde “54. Uluslararası Ses ve Görsel-İşitsel Arşivler Birliği (IASA) Konferansı ve 4. Uluslararası Geleneksel Müzik ve Dans Konseyi (ICTMD) Forumu” başladı. 11-15 Eylül günlerinde düzenlenen IASA & ICTMD ortak bilimsel etkinliğin açılış gününde, geleneksel müzik ve dansların sunulduğu konser düzenlendi. Gazetemizin konuk yazarlarından Prof. Dr. Seyit Yöre'nin başkanı olduğu Etnomüzikoloji Anabilim Dalı'nın yerel organizasyonuyla İstanbul Üniversitesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen açılış konserinde; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan müzik gruplarıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Halk Dansları Topluluğu ile İrfan ve Meydan Meşkleri Topluluğu yer aldı.

Etkinlikte sahneye çıkan Zeybek, Roman Havası ve Horon ekipleri ile Türk Cumhuriyetlerinin geleneksel müzikleri ve çalgıları, görsel-işitsel bir şölen yaşattı. İrfan ve Meydan Meşkleri Topluluğu üyelerinin müzik eşliğinde yaptıkları cem ilgiyle izlendi.

İrfan ve Meydan Meşkleri Topluluğu – İstanbul Sufi Ceremonies Ensemble

‘KÜLTÜR MİRASIMIZ İÇİN ÇOK ÇALIŞMAMIZ LAZIM’

Etkinliğe katılan Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY)’un 2018-2022 yılları arasında genel sekreterliğini yapmış Kazak devlet adamı Düsen Kaseinov, Aydınlık’a açıklama yaptı. Konferansı çoktandır heyecanla beklediklerini dile getiren Kaseinov, Türk Dünyasının görsel ve işitsel mirasını korumak ve arşivlemek için çalışmalarına başladıklarını belirtti.

Kırgız sanatçı Roza Amanova

Kaseinov, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu mirasın geleceğe taşınması, modern müziğimiz için çok önemli. Onu araştırmak, onu korumak, onu yeni nesillere aktarmak, gençlere anlatmak ve geleceğe taşımak büyük önem taşıyor. Onun için çok heyecanlıyız. Çoktandır görmediğimiz meslektaşlarımız gördük burada. Ünlü müzisyenler, araştırmacılar geldi. Umarım birlikte iyi şeyler yapabiliriz. Geleneksel Türk Müziği ile kırk yıldan fazladır ilgileniyorum, destekliyorum ve arkadaşlarım ile birlikte çok çalışıyorum.”

Düsen Kaseinov

Düsen Kaseinov, Türk Dünyası ülkeleri arasında yapılacak çok işler olduğunu vurguladı. Ama bu işlerin en önemlilerinden birisinin de kültürel mirasın korunması olduğunu belirten Kaseinov, “başka işlerin gölgesinde kalan kültür sanat için çok çalışmamız lazım” ifadesini kullandı.

Sonraki Haber