Türk dünyası satranç müzesinde buluştu! ‘Birbirimizi daha çok tanımalıyız’

Türk Cumhuriyetleri temsilcileri, Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında Satranç Müzesi’nde bir araya geldi. TÜRKSOY ve Gökyay Vakfı ev sahipliğinde düzenlenen buluşmada kültürel etkinlikler tanıtıldı.

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ve Gökyay Vakfı, Kültür Bakanlığı'nın “Başkent Kültür Yolu Festivali” kapsamında Türk Cumhuriyetleri temsilcilerini Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’nde bir araya getirdi. Toplantıda, TÜRKSOY ve Gökyay Vakfı işbirliğinde, Türk Cumhuriyetlerinden yarışmacıların katılacağı 16 Eylül'de düzenlenecek olan ‘’Satranç Tüm Kültürleri Kapsar’’ isimli Satranç Turnuvası ve kültürel etkinlikler tanıtıldı.

Gökyay Vakfı adına Birten Gökyay’ın ev sahipliği yaptığı toplantıya; TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf, KKTC Büyükelçiliği Eğitim ve Kültür Ataşesi Ahmet Arslan, Türkmenistan Büyükelçiliği Ataşesi Merdan Nurmyradov, Kazakistan Büyükelçiliği Kültür Müsteşarı Dimaş Omurali ve Kırgızistan Büyükelçiliği Ataşesi Begimai Bakytbek katılarak konuşma yaptı. Etkinliğe Azerbaycan, Özbekistan ve Macaristan büyükelçilikleri de destek veriyor.

‘KADINLAR GÖĞSÜMÜZÜ KABARTIYOR’

Toplantının açılış konuşmasını yapan Gökyay Vakfı Mütevelli Başkanı Birten Gökyay, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında, bu etkinliği TÜRKSOY ile birlikte yapmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, 1930’da Atatürk’ün Orta Asya ve Kafkasya’da yaşayan Türk kardeşlerimiz bağımsızlığına kavuşacağını ve Türkiye’nin buna hazırlıklı olmasını söylediğini ifade etti. Müzede Orta Asya'dan çok sayıda satranç olduğunu belirten Gökyay, “Şu anda müzede 736 satranç var. Moğolistan Başkanı buraya ziyarete geldiğinde bir satranç takımı hediye etti. Dünyada tanınan bir marka oluyoruz.” dedi ve herkesi müzeyi ziyaret etmeye, 16 Eylül’de müzede yapılacak turnuvayı izlemeye davet etti.

Kadınların sporda ön planda olduğunu söyleyen Gökyay, “Bulgaristan’da bir Türk kızı satrançta dünya ikincisi oldu, Kazakistan’dan bir kızımız gümüş madalya kazandı, kadın voleybol takımımız birincioldu, briçte de kadınlar başarı kazandı… Kadınlarımız göğsümüzü kabartıyorlar.” dedi.

‘ÜRETTİĞİMİZ KÜLTÜREL DEĞERLER DÜNYADA ÖNEMLİ’

TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf da yaptığı konuşmada, 1993 yılında kurulan TÜRKSOY’un kuruluş amacının Türk dünyasının ürettiği kültür değerlerini birbirine tanıtmak ve kültür değerlerini insanlara tanıtmak olduğunu belirterek devamında şunları ifade etti:

“Türk devletleri coğrafyasında üretilen kültürel değerler dünyada önemli bir yere sahip. Köklü medeniyete sahip olan Türk medeniyeti gelecek asra damga vurmaya devam edeceğini düşünüyorum. Gökyay Vakfı Satranç Müzesine ilk defa geldim ve büyülenmiş durumundayım. Gökyay Vakfı da önemli bir görev görüyor. Türk Cumhuriyetleri ve Macaristan devlet teşkilatları ile faaliyetler yapıyoruz. 16 Eylül’de turnuvaya Türk devlet temsilcileri katılacak.”

‘YOĞUN TEMASA İHTİYAÇ VAR’

Etkinlikte konuşan Türk dünyası temsilcilerinden KKTC Büyükelçiliği Eğitim ve Kültür Ataşesi Ahmet Arslan konuşmasında varlığı ve birliği sürdürebilmek için yoğun bir temasa ihtiyaç olduğunu söyleyerek, TÜRKSOY’un bu paralelde faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade etti. 16 Eylül - 1 Ekim arasında yapılacak bu etkinliğe KKTC olarak yoğun bir katılım göstereceklerini ifade eden Arslan, “Türk Birliği adına bu faaliyetler çok önem arz ediyor. Biz de bunun parçası olacağız.” dedi.

Kırgızistan Büyükelçiliği Ataşesi Begimai Bakytbek yaptığı konuşmada “Kırgızistan'da da satranç önemli ve etkilidir. 16'sındaki turnuva sonrası sergimize de bekliyoruz. Birbirimizi daha çok tanımak için bu etkinlikler çok önemli.” derken, Kazakistan Büyükelçiliği Kültür Müsteşarı Dimaş Omurali de “16 Eylül’de herkesi bekliyoruz. 5 Eylül'de gerçekleşen satranç şampiyonasında Kazakistan gümüş madalya kazandı.” ifadelerini kullandı. Türkmenistan Büyükelçiliği Ataşesi Merdan Nurmyradov da etkinliğin önemine işaret eden bir konuşma yaptı.

Sonraki Haber