Türk Eğitim-Sen'den 80 bin atama talebi: ‘Ücretli öğretmenlik istihdamını kabul etmiyoruz'

Türk Eğitim-Sen, 81 ilden talep ettiği ücretli öğretmen sayıları ışığında, Cumhuriyetin 100. yılında 80 bin bin kadrolu atama talep ettiklerini duyurdu. Sendikadan yapılan açıklamaya göre, 78 ilde ücretli öğretmen sayısı 76 bin 485 iken norm kadro açığı 75 ilde 83 bin 547.

En yüksek ücretli öğretmen sayısına sahip iller sıralamasında İstanbul başı çekti. Kentte görevlendirilen ücretli öğretmen sayısı 16 bin 128 olarak açıklandı. Bunu Ankara, Bursa ve İzmir takip etti.

Araştırmayı değerlendiren Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Milli Eğitim Bakanlığı’nın adeta ücretli öğretmen görevlendirmesiyle öğretmen açığını gidermeye çalıştığını belirtti. Geylan, bu durumun eğitimin kalitesi ve verimini azaltırken, aynı zamanda çok düşük ücretlerle çalıştırılmak zorunda kalan öğretmenleri sömüren bir uygulama olduğuna dikkat çekti.

Bu öğretmenlerin çok büyük çoğunluğu ders başına ücret almalarından dolayı aylık gelirlerinin asgari ücretin çok altında kaldığına vurgu yapan Geylan, 2023 yılında artık ücretli öğretmenliğin tamamen ortadan kaldırılmasını, tüm öğretmenlerin sadece kadrolu olarak atanması gerektiğini ifade etti.

ÖĞRETMEN AÇIĞI ÜCRETLİ ÖĞRETMENLERLE GİDERİLİYOR

Geylan, "76 bin 485 ücretli öğretmen görevlendirmesi tam 76 bin 485 noktada acil öğretmen ihtiyacı olduğunu göstermektedir. 81 ili dahil ettiğimizde bu rakamın çok daha yüksek olması muhtemeldir. Dolayısıyla öğretmen açığını ücretli öğretmenler eliyle gidermekten vazgeçip, kadrolu atama yapmak eğitimin geleceğine olumlu katkı sağlayacaktır.' dedi.

'ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA GELİRE MAHKUMLAR'

Genel Başkan Geylan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Öte yandan bilindiği üzere ücretli öğretmenlerimizin büyük çoğunluğu asgari ücretin çok altında bir gelire mahkumdur. Asgari ücret adı üstünde dip ücrettir. Hiçbir ilave vasıf gerektirmeyen çalışanlara verilen en alt düzey ücrettir. Fakat ne acıdır ki, öğretmenlik gibi ulvi ve ülkemizin geleceğini inşa eden bir mesleğin bir kısım mensuplarını asgari ücretin altında bir gelire mahkûm ediyoruz. Bu kabul edilemez! Bu ayıptan bu ülkeyi kurtarmak, sorumluluk makamında olanların vebalidir."

'EMEK SÖMÜRÜSÜNE SON İNSANCA YAŞAYACAK ÜCRET'

Cumhuriyetin 100. yılında 80.000 bin kadrolu atama talep ettiklerini belirten Geylan, şunları kaydetti:

"Bu rakamın altında bir atama sayısını ve sözleşmeli, ücretli öğretmenlik istihdamını asla kabul etmiyoruz. İhtiyaçlar göz önüne alınarak, 80 bin atama 2023 yılı için temel hedefimiz olmalıdır. Emek sömürüsüne son verilerek, öğretmenlerimizi insanca yaşayacak ücretlerle çalıştırmak ve özlük haklarla donatmak en önemli sorumluluğumuzdur. İki yıllık meslek yüksekokulu mezunlarının dahi ücretli öğretmen olarak görevlendirildiği okullarımızda 'başarı'nın sağlandığını söylemek mümkün değildir. 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun 43. maddesinde; öğretmenlik 'özel bir ihtisas mesleği' olarak tanımlanıyorsa, o halde mesleğin itibarını zedeleyecek uygulamalara geçit verilmemelidir. Öğretmenlerin ücretlisi, sözleşmelisi olmaz! Öğretmenlerin sadece kadrolu olarak atanması temel haklarıdır." dedi.

Sonraki Haber