Türk fındığı Çin'den sonra Hindistan ve Japonya yolunda
Fındıkta dalgalı fiyatın rakip ülkeleri heveslendirdiğini belirten ihracatçılar, ülkemizde de artan üretime dikkat çektiler. 'Her yıl 100 bin ton fındık stoklayamayız.' diyen KFMİB Başkanı Sabır, fındık bahçesinde Japonları ağırladı, Hindistan için işaret verdi
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Tarım Kurulu fındık bahçesine girdi. Türkiye 2022’de 313 bin ton fındık ihracatı karşılığında ülkeye 1 milyar 750 milyon dolar gelir elde etti. Giresun'da düzenlenen temsili hasat etkinliğinde fındığın sorunları masaya yatırıldı. TİM'in davetlisi olarak biz de etkinliği yerinde takip ederek ihracatçı başkanlara tarımın ve fındığın durumunu sorduk. Japonya'dan gelen heyeti fındık bahçesinde ağırlayan Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkanı Hasan Osman Sabır, Türkiye’nin fındıkta hakim ülke konumunu koruyup güçlendirecek politikaların belirlenip uygulanamadığını savundu. Mevcut tablonun devam etmesi halinde Türkiye’nin orta vadede rekabet avantajını kaybedeceğini öne süren Başkan Sabır, “Üreticiye doğrudan gelir desteği sisteminde radikal değişiklikler yapılmalı. Yeni sistemle verilen prim önemli miktarda artırılmalı, prim verilme kriterleri tekrar elden geçirilmeli. Bahçesinde iyi tarım uygulamaları yapanlar ve bahçe birleştirenler öncelenerek prim destekleri artırılmalı.” diye konuştu.
DOLARA ENDEKSLİ FİYAT SIKINTI!
İhracat piyasasında fiyatların serbest olarak gelişmesi gerektiğini dile getiren Başkan Sabır, “Artan satışlarla beraber yükselen fiyatlar hedeflenmeli ve bu sayede diğer üretici ülkelerin üretme cesaretleri kırılmalı.” dedi. “Hasadın zorluğunu gördünüz. Üretimimiz artıyor. Bakımlı bahçelerde artış var. Tek başına bizim üretimimiz değil başka ülkelerin üretimleri bizden fazla artıyor. Elimizde stok fazlası ile kalıyoruz. Her yıl 100 bin ton stok tutamayız. Geçen seneki kaybımız 50 bin ton.” ifadelerini kullanan Sabır, “Fiyata bakıp başka ülkeler cesaretlenerek üretimi artırmamalı. Rakiplerimiz ABD ve Şili'de üretim çok arttı. Onlarda mekanik tarım daha kolay, bizim bahçeler eski, yamaçlarda yapılan üretimle endüstriyel arasında fark var. Ürünümüzün dünya çapında kalitesi yüksek ve lojistik olarak Avrupa pazarına yakın olmasına karşın dolara endeksli alım fiyatı diğer ülkelerdeki iştahı artırıyor. Fiyatı serbestleştirip doğrudan gelir desteği ile üreticiyi ayakta tutmamız lazım. Verim artışına yönelik teşvikler verilmeli. Bakım yapıldığında dönüme 50-80 kilo verim 200 kiloya kadar çıkıyor.” bilgilerini paylaştı.
FINDIK SÜTÜ DE OLUR AMA...
Alternatif pazarlar konusundaki sorumuzu da yanıtlayan KFMİB Başkanı Hasan Osman Sabır, “Gidemediğimiz pazarlar var ama Japonya'dan gelenler oldu. Çin'de yıllardır tanıtımlar oldu artış da sağlandı. On sene sonra hareket başlamıştı. İhracat 4-5 katına çıkmıştı. Fakat pandemi yaşandı. Hindistan'a yönelik İstanbul ve Karadeniz olarak iki birlik ortak projemiz var. 4-5 sene içinde en ufak bir artış bile ihracatı çok etkiler. Fındık kuruyemiş olarak ikame ürünler badem ve fıstığa göre pahalı. Hindistan'da görüştüğümüz alıcılar premium ürün olarak konumlandırmaktan yanalar. Uzun vadeli bir fiyat politikası olursa yatırımcı da gelir. Fındıktan fındık sütü de oluyor ama fiyat pahalı. Fiyat tutsa badem sütünü ikame edebilir. ”
400 MİLYAR DOLARIN YOL HARİTASINI HAZIRLIYOR
TİM Başkanı Mustafa Gültepe, orta vadeli program (OVP) istişareleri kapsamında ilgili bakanlar ile yaptıkları görüşmelere ilişkin bilgi verdi. Yapılan görüşmelerde ihracat desteklerini değerlendirdiklerini aktaran Gültepe, 2028 için konulan 400 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için sektörleri tek tek dinlediklerini söyledi. Sektörlerle yakın ilişki içerisinde olduklarını belirten Gültepe, “Bu tarz çalışmalarımız devam edecek.” dedi. 400 milyar dolara ulaşmak için ihracat artışının her yıl yüzde 10 olması gerektiğine değinen Gültepe, TİM olarak sektörlere her türlü desteği vereceklerini ilan etti. “400 milyar dolar yapılacak da nasıl yapılacak?” diye soran Gültepe, devletten de beklediklerini, neler yapılması gerektiği konusunda bir yol haritasını hazırladıklarını anlattı. Gültepe ayrıca, Türkiye'nin 27 milyar dolar düzeyinde bulunan gıda ve tarım ürünleri ihracatını 2028’e kadar 50 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.
TARIMDA DİR DAHA AKTİF KULLANILABİLİR
TİM Tarım Kurulu Başkanı Melisa Tokgöz Mutlu, “Tarım, cari fazla veren sektörlerimiz arasında ilk sırada yer alıyor. Türkiye olarak tarımsal üretimde ve tarıma dayalı sanayide kaslarımız çok güçlü. Mevcut tarımsal üretim potansiyelimizin yanı sıra müşteri bazlı ve talep odaklı çalışabilme avantajına sahibiz. İhtiyaç halinde ihracata uygun ürünü Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında ülkemize getirip işleyip yurt dışına satabilmeliyiz. Böylece ülkemizde cari açığın kapatılmasına çok daha fazla katkı sunabiliriz.” mesajları verdi.