Türk gençlerinin büyük başarısı: Roketi dikey indirdiler

Dikey İnişli Roket Yarışması’nda projelerini sergileyen üniversiteli gençler, bu yıl ilk kez başarılı şekilde dik ve yumuşak iniş gerçekleştirmeyi başardı.

TEKNOFEST kapsamında TÜBİTAK SAGE ev sahipliğinde düzenlenen Dikey İnişli Roket Yarışması’nda gurur verici bir gelişme yaşandı. Yarışma kapsamında projelerini sergileyen üniversiteli gençler, bu yıl ilk kez başarılı şekilde dik ve yumuşak iniş gerçekleştirmeyi başardı.

Müjdeyi duyuran T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Elvan Kuzucu Hıdır oldu. Sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan Hıdır, “Dünyanın ilk ve tek Dikey İnişli Roket Yarışması kapsamında takımlarımız bu yıl ilk kez başarılı şekilde dik ve yumuşak iniş gerçekleştirdiler. Takımlarımızın özgün sistemler tasarlayarak yarışmalarda başarı elde etmesi ülkemiz gençliği adına büyük bir gurur. TEKNOFEST Kuşağı’nın sınırları aşarak ülkemizi en ileri seviyeye taşıyacağına inancımız tam.” diye yazdı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da gençleri kutlayarak, “Bu büyük başarıya imza atan gençlerimizle gurur duyuyoruz.” mesajını paylaştı.

2 M/S HIZIN ALTINDA İNİŞ YAPIYORLAR

Yarışma kapsamında, tasarlanan roketin Soğuk Gaz İtki Sistemi kullanarak kontrollü şekilde yere indirilmesi hedefleniyor. Bir askı ile 10 metre yüksekliğe çıkarılarak serbest bırakılan roket, 2 m/s hızı geçmeyecek şekilde yere dik ve yumuşak iniş yaptırılmaya çalışılıyor. Önce halatlı ardından halatsız iniş testleri yapılıyor. Geçen yıl 8 takımın yarıştığı alanda, bu yıl 16 takımın mindere çıktığı bildirildi.

Dereceye giren takımlara ise ödüllerinin TEKNOFEST’in Adana ayağında verileceği öğrenildi. Ödül kapsamında birinci takım 150 bin TL, ikinci takım 120 bin TL ve üçüncü takım 100 bin TL kazanacak.

Türk mühendis ve Türkiye'nin uzaya giden ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever de Dikey İnişli Roket Yarışması’nda takımlarla birlikte.

‘BUNDAN SONRASI SEKTÖRE,DEVLETE, FİNANSMANA BAKAR’

Savunma sanayii uzmanı Kubilay Yıldırım, “Yine ve hakkıyla, dolu dolu; Helal olsun.” diyerek kutladığı bu projenin zorluğunu, şu sözlerle anlattı:

“Nedir yapılan? Bir süpürge sopasını alın, işaret parmağınızın ucuna dik koyun, dik tutmaya çalışın… Sonra onu dik olarak havaya atın, yine baş parmağınızın ucu ile dik tutun ve dengede dimdik yere bırakın. Çocuklar, bunu yapan şeyi yaptılar.”

Yıldırım, bundan sonra önemli olanın, bu yetkinliğin verimli kullanılabilmesi olduğunun altını çizerek, şu değerlendirmede bulundu:

“Türkiye’nin eğitimli teknik personel kapasitesi genelde Türkiye’nin ihtiyaçlarından ilerideydi. Mevzu hep bu yetkinliğin verimli kullanılabilmesinde patladı. Daha ne yapsın çocuklar, bu yaşta yapmış, atmış bir de indirmişler. Bundan sonrası sektöre, devlete, finansmana bakar.”

DİKEY İNİŞLİ ROKETLER ÇIĞIR AÇTI

Türkiye’nin de üzerinde çalıştığı dikey inişli roketler, son yıllardaki uzay çalışmalarında çığır açtı. Dünyada bunu ilk yapabilen ise ünlü milyarder Elon Musk’ın Space X şirketi oldu. Bir dizi başarısız denemenin ardından Space X, ilk kez 2015 yılında Falcon 9 roketiyle dikey iniş yaparak uzay yolculuklarındaki maliyetleri büyük oranda düşürmeyi başardı. Roketin yeniden kullanılabilme özelliği, şirketin roketin pahalı parçalarını her yolculukta tekrardan üretme ihtiyacını ortadan kaldırmış oldu. Space X'in verilerine göre Falcon 9 roketleri, bugüne kadar toplamda 289 kalkış ve 246 iniş yaptı. Roketler 221 kez de birden fazla uçuşta kullanıldı. Musk’ın başarısının arkasında ise yine bir Türk vardı. Bu hassas inişi gerçekleştiren yazılımın algoritmalarından birini yazan kişi, Musk’ın NASA’dan transfer ettiği Dr. Behçet Açıkmeşe idi.

MİLLİ UZAY PROGRAMI İÇİN NİTELİKLİ İNSAN GÜCÜ

İşte Türkiye Uzay Ajansı tarafından 2020’de başlatılan Milli Uzay Programı, ülkenin genç yeteneklerinin de ülkemizde kalmasının zeminini yaratmış oldu. Dikey İnişli Roket Yarışması’nın ise Milli Uzay Programı hedefleri kapsamındaki nitelikli insan kaynağının yetişmesine yardımcı olması bekleniyor. Daha önce benzer yarışmalarda yarışan, derece giren çok sayıda gencin ya savunma sanayimizin en büyük firmalarında işe girdiği, ya da devletten teşvik alarak kendi firmalarını kurduğu biliniyor.

Sonraki Haber