Türk halkı AB'ye karşı! İşte çarpıcı anket

AREDA Survey'ın 21-24 Mart 2022 tarihleri arasında yaptığı araştırmaya göre ankete katılanların yüzde 51.4'ü Türkiye'nin AB'ye girmemesi gerektiğini düşünüyor.

Areda Survey’in 2022 yılında gerçekleştirdiği, “Türkiye açısından Avrupa Birliği (AB) Değerlendirmesi” araştırmasına göre, Türk halkının yüzde 51’i, Türkiye’nin AB’ye girmemesi gerektiğini savunuyor. Araştırma şirketinin yaptığı araştırma anketine 2 bin kişi katılım sağladı. Katılımcılar AB’ye girmek istememe nedenlerini ise bağımsızlığın tehlikeye gireceği endişesiyle açıklıyor.

Areda’nın katılımcılara yönelttiği, “Sizce Türkiye AB’ye girmeli midir?” sorusuna karşılık, Türk halkının yüzde 51’inden Türkiye’nin AB’ye üyeliği konusunda destek gelmedi. Yüzde 48,6’lık oranla girmeliyiz cevabını verenler içerisinde, kadınlar, 25-34 yaş arası kişiler ve lisans mezunlarının çoğunluğu dikkat çekti. Buna bağlı olarak, AB’ye girmeliyiz diyenlerin ilk tercih nedeni ekonomik kalkınma olurken, AB’ye girmemeliyiz diyenlerin ise bağımsızlığı kaybetme kaygısı yaşadıkları tespit edildi.

2 bin kişinin katılım sağladığı Areda Survey’in anketinde katılımcıların yüzde 90.2’si “AB’nin Türkiye konusunda adil yaklaşım sergilemediği” konusunda görüş bildirdi. “Size göre Türkiye bir Avrupa ülkesi midir?” sorusuna ise yüzde 50.7 ‘evet’ yanıtını verirken yüzde 49.3’lük bir kısım ise bunun aksi yönde görüş bildirdi.

Katılımcılardan yüzde 65.8’i “Türkiye’nin hiçbir zaman AB’ye üye olamayacağını”, yüzde 20.6’sı “uzun vadede üye olabileceğini” ve yüzde 13,6’sı ise “kısa vadede üye olacağını" düşünüyor. Türkiye’nin AB’ye girmesini destekleyenlerin oranı yüzde 48.6’da kalırken Türk halkının yüzde 51.4’ü ise girmemesi gerektiği yönünde yanıt verdi. Ankete katılanların yüzde 44.8’i ise Türkiye’nin AB’ye tam üyelik başvurusunu geri çekmesi gerektiğini belirtti.

“Türkiye’nin konumu ile ilgili hangi ifade size en uygundur?” sorusuna verilen cevaplar da dikkat çekiyor. Katılımcılardan yüzde 52.6’sı “Türkiye, merkez ülkesidir”, yüzde 26.3’ü “Türkiye, Avrupa ülkesidir”, yüzde 14.2’si “Türkiye, Ortadoğu ülkesidir” ve yüzde 6.9’u ise “Türkiye, Asya ülkesidir” cevabını verdi.
Türkiye’nin AB’ye alternatif olarak Şanghay İşbirliği Örgütü’ne katılmasını destekleyenlerin oranı ise yüzde 38.6 olarak kayıtlara geçti.

Türkiye genelinde 2 bin kişinin katıldığı ve 21-24 Mart tarihleri arasında yapılan araştırma, kantitatif araştırma yöntemlerinden ‘Profil Bazlı Dijital Panel Araştırması’ CAWI ile gerçekleştirildi.

Sonraki Haber