Türk Harb-İş Sendikası uyardı: Askeri fabrikalarda istifa riski

Türk Harb-İş Sendikası Genel Başkanı Alaattin Soydan Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde çalışan savunma sanayi işçilerinin geçinemez duruma geldiğini söyledi. Soydan, yüzde 35’lik bir işgücü kaybı olabileceğine işaret etti

Türk Harb-İş Sendikası, Kızılcahamam’da 8’incisini düzenlediği Savunma Sanayinin Millileşmesi ve İşgücü Durumu Çalıştayı’nda hem üyelerinin durumunu aktardı hem de taleplerini sıraladı.

Milli Savunma ve İçişleri Bakanlığı’nda teşkilatlı olan Türk Harb-İş Sendikası, yaptığı çalıştayda özellikle Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde çalışan üyelerinin geçinemez duruma geldiğini aktardı. Çalıştayda konuşan Türk Harb-İş Sendikası Genel Başkanı Alaattin Soydan, şunları kaydetti:

20 AYDA 5 BİN İŞÇİ AYRILDI

“Hayat pahalılığı nedeniyle üyelerimiz, çalıştıkları iş yerlerinden istifa ederek ya özel şirketlere geçiyor ya da emeklilik zamanı geldiği için emekliye ayrılıyor. Rakamlarla konuşacak olursak, 2023 Ocak ayı ile 2024 Ağustos ayı arasında yani 20 ay gibi kısa bir sürede 4 bin 600 üyemiz emekli oldu, 400 üyemiz ise, çalıştığı iş yerinden istifa etti.

"Yani toplamda 5 bin arkadaşımız iş yerlerimizde çalışırken aldıkları ücretlerden memnun olmayarak, askeri fabrika ve tersanelerden ayrıldı. Eğer süreç böyle devam ederse, 2025 yılının Ocak ayına kadar da 2 bin 300 arkadaşımızın daha emekli olmasını ve 200’e yakın arkadaşımızın da istifa edeceğini öngörüyoruz.

"2023 Ocak ile 2025 Ocak ayına kadar aradan geçen iki yıllık süreçte toplamda 7 bin 500 işçi, Milli Savunma Bakanlığımıza bağlı askeri fabrika ve tersanelerden ayrılmış olacak. Bu sayı askeri fabrika ve tersanelerimizin yüzde 35’i demek. Yani burada yüzde 35’lik bir güç kaybından söz ediyoruz.”

AY SONU GELMİYOR

Üyelerinin milli savunma sanayinin yüzde yüz yerli ve milli hedefine ulaşması için tank, uçak, milgem, denizaltılar yaptığını vurgulayan Soydan, buna karşı işçilerin geçinemez durumda olduğunu söyledi ve ekledi: “El yakan market rafları, dayanılamayan ev kiraları, can acıtan akaryakıt fiyatları, gelir vergisindeki adaletsizlik, açıklanan ve yaşadığımız gerçek enflasyonu yansıtmayan oranlar sonucu ülkemize katma değer üreten ve milli savunma sanayide dışa bağımlılığımızı bitirmek için fedakarca çalışan üyelerimiz, aldıkları ücretle ay sonunu getirememektedir.

YETLİLİLERE DOSYA SUNULDU FAKAT ÇÖZÜM OLMADI

“Bu sorunun çözümü için de biz Türk Harb-İş Sendikası olarak üzerimize düşen ne varsa yaptık, yapmaya çalıştık. Bakanlarımızla görüştük, Cumhur İttifakı’nın paydaşları olan AK Parti ve MHP’nin Genel Başkan Yardımcıları ile görüştük, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüştük, Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz ile görüştük, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay vesilesi ile hazırladığımız dosyamızı sunduk, ancak sorunlarımızın çözümü noktasında olumlu bir gelişme elde edemedik.”

TALEPLERİNİ SIRALADI

Konuşmasının sonunda sendika olarak taleplerini de dile getiren Genel Başkan Soydan; “Savunma sanayi işçilerine ilave refah payı verilmesini, vergide adaletin sağlanmasını, toplu iş sözleşmelerinin farklı dönemlerde imzalanması nedeniyle oluşan farkın giderilmesini, yıllık izinlerde teşvik priminin kesilmemesini, askeri fabrika ve tersanelere işçi alımının yapılmasını ısrarla talep ediyoruz.” dedi.

Sonraki Haber