TÜRK-İŞ açıkladı: Yoksulluk sınırı 62 bin TL'yi aştı

TÜRK-İŞ temmuz ayı açlık-yoksulluk sınırı verilerini açıkladı. TÜRK-İŞ verilerine göre temmuzda açlık sınırı 19 bin 234,43 TL'ye, yoksulluk sınırı 62 bin 652,87 TL'ye yükseldi. Böylece açlık sınırı, asgari ücretin 2 bin 232 lira üzerinde gerçekleşti.

TÜRK-İŞ temmuz ayı açlık-yoksulluk sınırı verilerini açıkladı. Buna göre, Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin; sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 19 bin 234,43 TL'ye yükseldi.

Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 62 bin 652,87 TL'ye yükseldi. Bekâr bir çalışanın 'yaşama maliyeti' de aylık 24 bin 901,78 TL oldu.

Haziranda açlık sınırı 18 bin 978,77 TL, yoksulluk sınırı 61 bin 820,10 TL, bekâr bir çalışanın 'yaşama maliyeti' de aylık 24 bin 614,20 TL olarak açıklanmıştı.

Verilere göre, mutfak enflasyonu aylık yüzde 1,35 on iki aylık yüzde 64,99 yıllık ortalama yüzde 81,16 olarak hesaplandı. Gıda harcaması tutarına yılbaşına göre 4 bin 185 TL artarken tüm temel harcamalar için yapılması gereken harcama tutarı ise son yedi ayda 13 bin 633 TL artış gösterdi.

TÜRK-İŞ'in açıklamış olduğu verilerin tamamı...

PEYNİR VE YOĞURT FİYATINDA ARTI OLMADI

Süt, yoğurt, peynir ürünlerinin fiyatında bu ay da önemli bir değişiklik görülmedi. Takip edilen marketler arasında rekabet gereği fiyatlar kontrollü olarak değişse de sütün fiyatında ortalamada %1’lik bir artış tespit edilirken peynir ve yoğurt fiyatlarının aynı kaldığı gözlemlendi.

Dana eti fiyatlarında bu ay önemli bir artış tespit edilmedi. Fakat kuzu etinin kilogram fiyatında bu ay 35 TL’lik artış tespit edildi. Balık sezonunun sona ermesi nedeniyle çoğu balıkçı kepenkleri kapatırken açık olan sınırlı satış yerlerinde kültür balıklarının satışı devam etmektedir. Balık tezgâhlarında yaygın bulunan levrek, çupra, alabalık, somon gibi balıkların kilogram fiyatlarında 57 TL’lik artış olduğu gözlemlendi.

Tavuk eti ihracatına getirilen kısıtlama –şimdilik- etkisini gösterdi ve tavuk fiyatlarında bu ay gerileme olduğu gözlemlendi. Yumurta fiyatlarında gerçekleşen birkaç aylık gerileme bu ay tersi yönde etkisini gösterdi ve yumurtanın adet fiyatında bu ay artış olduğu tespit edildi.

Kuru baklagiller grubunda kuru fasulye, nohut, kırmızı ve yeşil mercimeğin kilogram fiyatında 1 TL’lik artış tespit edildi.

MEYVE FİYATLARINDA 7 TL'LİK ARTIŞ

Sebze fiyatlarında beklenen mevsim ucuzluğu bu ay kısmen de olsa kendini gösterdi. Yaz sebzelerinden domates, biber, salatalık ve taneli sebzelerden fasulyenin fiyatı gerilerken barbunya ile yine mevsim ürünü olan salata yeşillikleri fiyatında önemli bir değişiklik görülmedi. Hesaplamada her zaman olduğu gibi gıda harcaması içinde günlük kullanımı yaygın olan mevsim ürünleri esas alındı. Kilogram fiyatı 100 TL’den başlayıp 180-200 TL’ye kadar çıkan bamya ile çilek hesaplama dışında bırakıldı.

Karpuz- kavun kilogram fiyatları nispeten gerilemiş olsa bile artık semt pazarlarında bile yaygın hale gelen dilim karpuz satışı devam etmektedir. Ana yemeklerin olmazsa olmazı kuru soğanın ve yine mutfakların vazgeçilmezi patatesin fiyatında bu ay gerileme olduğu tespit edildi.

Meyve fiyatlarında ortalamada 7 TL’lik bir artış tespit edilirken sebze fiyatlarında da ortalamada 2,5 TL’lik düşüş görüldü.

Ortalama sebze (ana yemekleri tamamlayan maydanoz, kıvırcık vb. salata yeşillikleri dâhil değil) kg fiyatı 31,63 TL, ortalama meyve kg fiyatı 63,54 TL oldu. Hesaplamada -bu ay- 18’i sebze ve 12’si meyve olmak üzere toplam 30 üründeki fiyat değişimi dikkate alındı.

Ortalama meyve-sebze kg fiyatı 44,60 TL olarak tespit edildi (ana yemekleri tamamlayan maydanoz, kıvırcık gibi salata yeşillikleri bu hesaplamada “Ortalama Meyve-Sebze Fiyatı” na dâhil edilmektedir).

Bu grupta pirinç, un ve irmiğin kilogram fiyatında artış belirlendi. Ekmek makarna ve bulgurun fiyatı aynı kaldı.

ZEYTİN FİYATI YÜZDE 10 ARTTI

Temel yağ ürünlerinin bulunduğu grupta; Ayçiçek yağı, zeytinyağı, tereyağı ve margarin fiyatlarında ciddi bir artış olmadığı gözlemlendi. Siyah zeytinin kilogram fiyatında %6, yeşil zeytinin kilogram fiyatında ise %10 oranında artış görüldü. Yağlı tohum fiyatları bu ay sabit kaldı.

Son grupta yer alan gıda maddelerinden baharat ürünlerinin(kimyon, nane, karabiber vb.) fiyatında ortalamada %8, çayın kilogram fiyatında ise %9 oranında artış tespit edildi.

Şeker ve reçel fiyatlarında kısmi bir artış görülürken, balın kilogram fiyatı ortalama %6,5 oranında arttı. Pekmezin fiyatı düştü. Tuz ve salçanın fiyatı bu ay sabit kaldı.

Sonraki Haber