Mutfakta enflasyon yüzde 94,62: Açlık sınırı 10 bin liraya dayandı

TÜRK-İŞ'in araştırmasına göre mart ayında açlık sınırı 9 bin 590 lira olurken yoksulluk sınırı 31 bin 240 liraya yükseldi. Konfederasyon’dan yapılan açıklamada, 6 Şubat depremleriyle gelir dağılımı adaletinin daha da bozulma ihtimali olduğuna dikkat çekildi.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ)'nun araştırmasına göre mart ayında açlık sınırı 9 bin 590 lira olurken yoksulluk sınırı 31 bin 240 liraya yükseldi. 12 aylık mutfak enflasyonu da yüzde 94,62 oranında arttı

TÜRK-İŞ'in her ay düzenli olarak yaptığı açlık-yoksulluk sınırı araştırmasının mart ayı sonuçları açıklandı. TÜRK-İŞ tarafından yapılan açıklamada, "Hâlihazırda büyük bir geçim zorluğu yaşayan geniş kitlelerin 6 Şubat Büyük Türkiye Depremi ve sonrasında yaşanan sel felaketlerinin doğurmuş olduğu zorlukları daha yoğun hissetmesi ve gelir dağılımındaki adaletin daha da bozulması ihtimal dâhilinde. Bunun mümkün olduğunca önlenmesi ve ücretli-maaşlı geçinenlerin milli gelirden aldıkları payların yıldan yıla gerilemesinin önüne geçilmesi için siyasi iradenin ilk başta yapması gerekenlerden birisi vergide adaleti sağlamaya yönelik politikalar geliştirmesidir." denildi.

DEPREMİN YARATTIĞI SIKINTILAR

Depremin yarattığı sıkıntılara, kamu kurumlarının deprem için bağışladıkları paralara da dikkat çekilen açıklamada, "2 trilyon TL civarında olacağı tahmin edilen deprem maliyetinin yarısı bütçedeki 1 yıllık kamusal gelir tahakkukunun tahsil edilemeyen kısmından karşılanabilir düzeyde. Ancak Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na göre 2022'de toplanması öngörülen doğrudan vergiler dolaylı vergilerin neredeyse 2 katı kadar. Bu durum eğer gerekli düzenlemeler sağlanmaz ise hayat pahalılığından en çok etkileneceklerin yine sabit gelirliler ile ekonomik açıdan toplumun en kırılgan ve yoksul kesimlerinin olacağını kanıtlar niteliktedir." görüşüne yer verildi.

Toplam tarım ve hayvancılık üretiminin yüzde 14,5'inin depremin etkilediği bölgede olduğu kaydedilen açıklamada, bunun bir kısmının kaybının bile zaten çok sıkıntılı olan gıda arzını daha da daraltacağı ifade edildi.

Dünyada ve ülkemizde enflasyonun bu yıl da yüksek seyredeceği belirtilen açıklamada, bu durumun halkın yaşam şartlarını zorlaştıracağı bildirildi.

BEKARIN YAŞAM MALİYETİ 12 BİN 469 LİRA

TÜRK-İŞ araştırmasının 2023 Mart ayı sonuçları şöyle oldu:

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 9 bin 591 liraya yükseldi.

Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 31 bin 241 lira olarak hesaplandı.

Bekâr bir çalışanın 'yaşama maliyeti' ise aylık 12 bin 469 lira olarak belirlendi.

GIDA ARTIŞI DURMADI

TÜRK-İŞ araştırmasına göre mart ayındaki "mutfak enflasyonu"ndaki değişim de şöyle gerçekleşti:

Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin "gıda için" yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 1,76 yükseldi.

İki aylık değişim oranı yüzde 17,96 tespit edildi.

Son on iki ay itibariyle değişim oranı yüzde 94,62 oldu.

On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı yüzde 114,03 olarak hesaplandı.

Sonraki Haber