TÜRK-İŞ Başkanı Çayırhan'dan seslendi: Ülkeyi yönetenler aklını başına alsın
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay eylem yapan madencilere destek için Çayırhan Termik Santrali'ne geldi. ‘Ülkeyi yönetenler aklını başına alsın’ diyen Atalay, ‘Bu ülkenin ekonomi politikası var ama sosyal politikası yok. Cevap almadan arkadaşlarımız aşağıdan çıkmayacaklar.’ sözleriyle hükümeti eleştirdi.
Ankara'nın Nallıhan ilçesindeki Çayırhan Termik Santrali'nin varlık satışına karşı 500 madencinin kendilerini yerin altına kapatarak başlattıkları eylem devam ediyor. Madencilerden sonra dün saat 16.00 itibariyle enerji santrali bölümünde çalışan işçiler de oturma eylemi başlattı. Şu an 500 kadar işçi oturma eyleminde.
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, maden sahasında işçilerle bir araya geldi. Atalay işçilerle görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada "Bir cevap almadan arkadaşlarımız aşağıdan çıkmayacaklar." ifadelerini kullandı.
‘ÜLKENİN EKONOMİ POLİTİKASI VAR AMA SOSYAL POLİTİKASI YOK’
Atalay açıklamasında şunları söyledi:
"1,5 aydır müzakere devam ediyor ama dün sabahtan itibaren arkadaşlarımızın mücadelede. İki gündür DİSK ve HAK-İŞ'le beraber Meclis'teydik. Biz 130 gündür bir süreç yürüyoruz. Beypazarı, Nallıhan, Çayırhan'ın bir bölümünün dörtte üçünü bir bölümün dörtte ikisinin satıyorlar. İşçiyle ilgili nokta kadar bir kelime yok orada. Bu sürdürülmesi mümkün değil. Bugüne kadar yapılan özelleştirmenin sonunu, sonucunu görüyoruz. Ne bu ülke için iyi oldu, iyi olacağını ne dün düşündük ne bugün düşünüyoruz. İçinde bulunduğumuz bu yer kar eden bir yer.
Aileler burada, aşağıda 500 kardeşimiz var. Bu soğukta bu sıkıntılı ortamda vergi ile ilgili sıkıntımız var. Bu ülkenin ekonomi politikası var ama sosyal politikası yok. En zor şartlarda arkadaşlarımız çalışıyor. Biz burada müdür, yönetici, zengin olma niyetimiz yok. Diyoruz ki karnımızı doyuracak ailemize bakacak, çocuklarımızı okutabilecek bir ücretle işimizi huzurla devam etmek istiyoruz ama bu yapılan bizim huzurumuzu kaçırıyor. Buradan bir daha ülkeyi yönetenler akıllarını başlarına alsınlar. Bu sürdürülebilir bir şey değil bunu sürdüremezler. Bizim sesimize kulak versinler. Yarın ne ihtiyaç gerekiyorsa onu yapmaya devam ederiz. Arkadaşlarımız keyifle aşağıda eylem yapmıyor. Bir an evvel bir cevap almadan da arkadaşlarımız aşağıdan çıkmayacaklar.”
‘OLUMLU BİR CEVAP ALMADAN ARKADAŞLARIMIZ AŞAĞIDAN ÇIKMAYACAK’
Madencilerin aşağıda keyif için eylem yapmadığını belirten Atalay, şöyle devam etti:
“Bir an evvel olumlu bir cevap almadan arkadaşlarımız aşağıdan çıkmayacak. Geçen hafta Fuat Bey’le, ondan evvel Çalışma Bakanı’yla toplantılar yapıldı ama olumlu bir cevap vermediler. İyice gazozun havası kaçmadan bize olumlu bir cevap versinler. Aileler burada, işçiler burada. Buradaki arkadaşlarımızı bıraksak onlar biz de aşağı inelim diyecekler. Aşağıdaki arkadaşlarımız Maden İş Sendika Başkanımız ve yöneticilerimizden aldıkları bilgiyle planlı bir şekilde hareket ediyor. Ben de Ankara’da onların elleri, dilleri, gözleri olmaya devam ediyorum.”
Çayırhan’a ziyarette bulunan siyasi partileri yöneticilerine de teşekkür eden Atalay, “Sabah İYİ Parti Genel Başkanı Musavat Dervişoğlu geldi. Birazdan da CHP Genel Başkanı Özgür özel gelecek. Buraya gelmeden önce Enerji’ye uğradım. Zannediyorum AK Parti Ankara Milletvekili Fuat Oktay da oraya gelecekmiş. Öyle söylediler. Ama buraya gelip gelmeyeceğini bilmiyorum.” diye konuştu.
AK Parti’de ‘enerjide bağımsızlık’ın adı var
Resmi verilere göre Türkiye'de enerji işletmelerinin yüzde 87'si özel şirketlerin, yüzde 13'ü ise devletin elinde. AK Parti Hükümeti, sık sık "enerjide bağımsızlık" sloganını kullanırken, Türkiye'nin önemli enerji üretim merkezlerinden Çayırhan Termik Santrali'nin varlık satışına, bağlı madenlerin de işletmesinin kullanımın özelleştirilmesine karar verdi.
İHALEYİ ALAN ŞİRKET 6 YILDA SALINA SALINA ÖDEYECEK
Tam da Madenciler Günü’ne denk gelen 4 Aralık gününe kadar ihaleye girecek şirketlerin teklif süresinin tamamlanması planlanıyor. Eğer işletmenin satışı gerçekleşirse, Çayırhan'ı alan şirket, yüzde 20 ödeme yapacak. Geri kalan yüzde 80'lik bölümü de 6 yılda taksit taksit ödeyecek. Yüzde 48'i Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına, kalanı kamu iştiraki şirketlere ait işletme, uzman görüşüne göre 4 yılda kendini amorti edecek kapasitede üretime sahip. Üstelik madenle birlikte lojmanlar, binalar, madene ait her şey ihaleyi alan şirketin olacak.
Konuyu sadece hak kaybından gördü
İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu ve daha sonra CHP Genel Başkanı Özgür Özel madencilere destek ziyaretinde bulundu. AK Parti Ankara Milletvekili Fuat Oktay da dün maden işçileriyle bir araya geldi. Ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Oktay, "Cumhurbaşkanımızın da hükümetimizin de yaklaşımı; kimse çalışanlarımızın kesinlikle bir hak kaybına uğramasına müsamaha göstermez. Biz de müsamaha göstermeyiz. Bunu böyle daha somut şekilde sonuçlandıralım istiyoruz. Şu anda belki buradaki görüşmelerimizden sonra Sayın Bakanlarımız da bunu yerinde inceleyip, işçilerle görüşme fırsatı olacak. Ortak bir noktada buluşalım istiyoruz. Niyet iyi olursa sonuçta iyi olacaktır" dedi.
Madenin 2000 yılında 20 yıllığına özelleştirildiğini ve süre bittikten sonra tekrar devralındığını kaydeden Oktay, "Ve rehabilitasyon sürecinden sonra şimdi daha önceden yaşanan sorunların tekrar yaşanmayacağı şekilde, daha sağlıklı bir yol haritası çıkarılmaya çalışılıyor. Geldiğimiz noktada süreci tekrar paylaşırız" ifadelerini kullandı.