Türk iş dünyası gözünü dikti: Rusya ile ticaretimiz gelişecek
Farklı sektörlerde faaliyet gösteren iş dünyası temsilcileri, Hükümet'in Rusya'nın önceliklerini anlaması halinde Türkiye'nin stratejik kazanımlar elde edeceği görüşünde: “Türk mallarının önündeki engellerin kaldırılması ve yerel paralarla ticarette fırsat doğdu.”
Dış ticarette ve turizmde en büyük ortağımız Rusya'ya yönelik Batı'nın yaptırımlarına katılmayan Türkiye için gelecek dönemde ekonomik anlamda avantajlar ortaya çıkması bekleniyor. Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, önceki gün yaptığı açıklamada 12 madde ile Türkiye için bu krizden çıkan fırsatları kamuoyuna açıkladı. Farklı sektörlerde faaliyet gösteren iş dünyası temsilcileri ile sohbetlerimizde de bu konu gündeme geliyor. Türk Hükümeti'nin, Rusya'nın önceliklerini anlayarak Ukrayna krizinin çözülmesi noktasında daha ön alıcı bir politika sergilemesi sayesinde Türkiye'nin çok daha stratejik kazanımlar edeceği görüşü hakim. Mevcut durumda ticaretin sürmesi için ilgili bakanlıklar bünyesinde çalışmaların sürdüğünü kaynaklarımızdan öğrendik. İş dünyası ile bir dizi toplantının yapıldığı, ticaretin aksamaması için taleplerin dinlendiği ve ilgili taraflara iletilmek üzere önerilerin not edildiğini öğrendik.
RUBLEDEKİ KAYIPLAR GERİ ALINACAKTIR
Türk deri konfeksiyon sektörü bu yıl Rusya Federasyonu'na 200 milyon dolarlık ihracat yapmayı hedefliyordu. Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Başkanı Gürkan Gözmen ile konuştuğumuzda, Rusya'nın Türkiye'nin takındığı tavrı göz ardı etmeyeceğini düşündüğünü söyledi.
Ödeme sistemi sorununun çözülmesi halinde mevcut ticaretin katlanmasını beklediğini ifade eden Gözmen, “Bu serbest ticaret imkanı için de bir fırsat. Rusya ile ticaretimizin gelişmesini sağlayabiliriz. Bizim Rusya'ya giren belli ürünlerimizde bir dizi vergi yükü var. Bunların kaldırılması noktasında en uygun zaman. Türk malının Rusya pazarında öncelik kazanacağını düşünüyorum.” dedi. Rusya'dan para transferinde Türk bankalarının Rus bankaların akreditiflerini kabul etmesi gerektiğini belirten TDKD Başkanı Gözmen, “Ruble ve TL kalibrasyonunun yapılması lazım. Bu merkez bankaları ve kamu bankaları ile olabilir. Rublede büyük devalüasyon oldu. Ama bir yandan da petrol ve gaz fiyatları katlandı. Rusya'daki alıcılarımız şu anda ellerinde ruble kaldı ödeme yapmak için döviz alamıyorlar. Ama bu çatışma süreci bittiğinde rublenin değer kazanacağını ve 75-80'lere geleceğini bekliyoruz. O zaman ödemeler olacaktır. Ödeme sistemi çözüldüğü ve ruble de değerini koruduğu ölçüde ticaret devam eder. Ama dengesizlikleri gidermek lazım.” bilgisini verdi.
YEREL PARA İLE TİCARET İÇİN DOĞRU ZAMAN
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat da Avrupa'daki hazır giyim markalarının pazardan çekilmeye başlamasıyla Türk organize perakende markalarının ürünlerine yöneliş olduğu haberlerini aldıklarını söyledi. “Mesele Batılı firmalar kapatınca bizim Türk hazır giyim firmalarının ciroları artmış. Organize perakende için bir avantaj oluyor. Fakat ambargo sebebiyle Rusya'nın SWIFT'ten çıkarılması yüzünden para transferi ve dövize dönmekte sıkıntı var.” diyen Şeref Fayat, lojistikte de sorunlar olduğunu kaydetti. Hazır giyim için kalıcı bir talebin de ortaya çıkabileceğini ancak ödeme konusundaki meselenin çözüm beklediğini anlatan Fayat, “Ana konumuz para nasıl gelecek, hangi para biriminden gelecek, malların gelişi gidişi nasıl sağlanacak? Ruble de olsa gelsin ama hangi kurdan satılacağı önemli. Yerel para cinsinden ticaret yapılması lazım. Tam da bu dönemde bu proje için en doğru zaman. Ama rublenin değerinin ne olacağına bağlı, içimizin rahat olması lazım. Parite ne olacak?” diye sordu. Avrupa ve ABD'li markaların oradaki insani durum yüzünden tepki çekmemek için Rusya pazarından çekilmeleri sayesinde, kısa vadedeki sorunlar çözüldükten sonra orta ve uzun vadede yaptırımlara katılmayan Türkiye için bir avantaj doğabileceğini kaydeden Fayat, ödeme ve lojistik sorunlarına işaret etti. “Diyelim ki ruble var dolara çeviremiyorum. Ham madde dolarla. Biz kendi içimizde bile malı dolarla fatura ediyoruz. Ne olursa olsun yerel paraya güvenilip ticaret yapıldığı yok.” diyen Şeref Fayat, “Turizmci de TL ile ticaret yapmaz. Bakanlıkların çalışıp karşılıklı bir sistem kurması lazım. Bir seviye belirlenmesi lazım.” önerisi yaptı.
TÜRK GIDA ÜRÜNLERİNİN PAZARDA ÖNÜ AÇILACAK
İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanlığı için aday olan TAYAŞ Gıda Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kazım Taycı da, özellikle atıştırmalık ürünlerde Rusya pazarında önlerinin açılacağını bildirdi. Taycı'ya, Türkiye'nin izlediği Rusya'nın hassasiyetlerini gözeten politikanın iş dünyası açısından etkisini sorduğumuzda, şunları söyledi: “Bu bize avantaj sağlar. Hem Rusya hem Ukrayna'ya binlerce kalem mal geliyor. Rusya ve Ukrayna ile ilişkiyi koruyabilirsek bizim felaket derecede önümüzü açacak. Ödeme ile ilgili belirsizliğin de çözüleceğini düşünüyorum. Bir formül bulunacaktır. Rusya pazarında Türk gıda ürünlerinin daha çok yer alacağına kesinlikle inanıyoruz. Özellikle en büyük tedarikçi Avrupa'nın kendilerine kapıları kapattığı bir yerde bizim kapılarımız açık. Rus kültüründe ahde vefanın olduğunu biliyoruz. Bir karşılığının olacağı kanaatindeyiz. Rusya pazarında çok daha fazla var olacağımızı düşünüyoruz. Özellikle Rusya ile ticari ilişkilerin çok olumlu olacağını düşünüyorum.”
Taycı, ayrıca Rusya'dan sağlanan gıda ham maddeleri konusunda şimdilik bir sıkıntı olmadığını, ilerde de olmayacağını düşündüklerini sözlerine ekledi.