'Türk' ismi nereden geliyor? İlk kez okuyacaksınız...

Tarihin hemen her devrinde adından söz ettiren bir milletin, Türklerin isminin nereden geldiğini hiç merak ettiniz mi? İşte bugüne kadar birçok devlet ve imparatorluk kuran Türklerin isminin kökeni...

Tarih sahnesine M.Ö. 4000 yılında çıkan Türkler, Orta Asya bozkırlarında kabileler arasında konfederasyon kuran ve siyasi bir oluşum yaratan ilk milletlerden.

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atakan Hatipoğlu'nun, Kaynak Yayınları'nda çıkan 'Türklerin Uygarlık Serüveni-Orta Asya'dan Avrasya'ya' adlı eserinde konuya ilişkin bilgiler yer alıyor.

Türkçe konuşan kabilelerin, konfederasyon kurarak 'Türk' adı altında toplandıklarını kaydeden Hatipğlu, söz konusu terimin bir etnik grubun veya boyun değil siyasi bir oluşumun/birliğin adı olduğunu vurguluyor.

"Türk, belli bir kavmin adı oalrak değil, kabileleri bir konfederasyon çatısı altında birleştirme aşamasındaki siyasi birliğin adı olarak ortaya çıktı."

Bazı bilimsel araştırmalara göre 'Türk' adı ilk kez Gök Türk dönemine ait yazılı belgelerde ortaya çıkmaktadır. Bu döneme ait belge­lerde Türk adına hem tek heceli hem de iki heceli Türük şeklinde rastlanılmaktadır.

Hatipoğlu, kitabında 'Türk' adının kökeninin 'Töre' sözcüğünden geldiğini, ilk kullanımının 'Törük/Türük' biçiminde olduğunu ve 8. yüzyılda ise terimin tek hece haline dönüştüğünü aktarıyor:

"Yakut dil ve geleneğinde 'tör' köklü kelimelerin, ana, doğurmak, köken, yaradılma, cedd, ilk insan, soy, kabile, gelenek, kural anlamına geldiği bilinmektedir."

Bu noktadan hareketle Türk isminin türediği 'töreli', 'türük' gibi ifadeler, Türklerin hukuksal bir düzen kurmuş olduklarına işaret ediyor.

Prof. Dr. Atakan Hatipoğlu'nun Türk ve Türkiye tarihi niteliğindeki geniş kapsamlı eserini Kaynak Yayınları'ndan temin edebilirsiniz.

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Sonraki Haber