TÜRK-İŞ’ten örgütlenme vurgusu: Salgın döneminde sendika korudu

1 Mayıs İşçi Bayramı, salgın gölgesinde geçti. Sendikalar temsili buluşmalarla basın açıklamaları yaptı. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, salgın döneminde sendikalı olan işçilerin kayıplarının en aza indirildiğini ancak örgütsüz işçilerin hak kaybı yaşadığına dikkat çekti.

Türk-İş Konfederasyonu temsilcileri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı.

Genel Başkanı Ergün Atalay başkanlığındaki Türk-İş heyeti, 1 Mayıs 1977'de Taksim Meydanı'nda yaşanan olaylar sırasında hayatını kaybedenlerin anısına Kazancı Yokuşu'na karanfil bıraktıktan sonra anıta çelenk sundu.

Ergün Atalay, burada yaptığı basın açıklamasında, koronavirüs salgını nedeniyle yoğun mesai harcayan sağlık çalışanlarına teşekkür etti. Bugünü bayram olarak kutlamak istediklerini ancak bu yıl böyle bir imkan olmadığını belirten Atalay, şunları söyledi: "Çalışanlarla ilgili şu anda, işinden olan işçiler var. Düzgün, namuslu işverenler olduğu gibi art niyetli olanları da var. Örgütlü toplum istemiyor, işçiyi işten çıkarıyor, izne çıkarıyor, bunu ranta çeviriyor. 1980’de, ülke nüfusu 44 milyon, 2.5 milyon sendikalı işçi var. Bugün bu nüfusun iki mislini geçtik, sendikalı işçi sayısında iki katına ulaşamadık. Kovid-19 döneminde sendikalı işçilerin o kadar problemi yok, sendikasızlar zorda."

HAK-İŞ DE 1 MAYIS ŞEHTİLERİNİ ANDI

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve beraberindeki heyet de 1 Mayıs 1977'de hayatını kaybedenlerin anısına Kazancı Yokuşu'na karanfil bıraktıktan sonra Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk sundu. Törenin ardından açıklamalarda bulunan Mahmut Arslan, "Salgının olmadığı, gerçekten sağlık sorunlarının yaşanmadığı 1 Mayıs'ı ülkemizde de aynı heyecanla, aynı anlayışla, aynı kardeşlik, barış duygusu içerisinde kutlamak isterdik. Ne yazık ki iki yıldır dijital ortamlardan öte 1 Mayıs kutlamalarını gerçekleştiremiyoruz" diye konuştu. Taksim'deki 1977'de yaşanan vahim olayların hafızalarımızdan asla silinmediğini, bunun iki nedeni olduğunu belirten Arslan, o gün yaşanan provokasyonlarda çoğunluğu ezilerek hayatlarını kaybeden emekçilerin faillerinin hala bulunamadığını dile getirdi. Ayrıca, bu provokasyonları yapanların bu alanda emekçilerin 1 Mayıs birlik, mücadele, dayanışma gününü kutlamalarına mani olduklarını aktaran Arslan, şöyle devam etti: "Bu alanı barış türkülerinin söylendiği bir alan olmaktan maalesef 1977'de insanların öldüğü bir alan noktasına getirmişlerdir. Bu iki nedenden dolayı biz her yıl imkan oldukça buraya gelip burada kaybettiklerimizi anıyoruz. Bugün de sadece burada kaybettiklerimiz değil, daha önceleri Kadıköy başta olmak üzere çeşitli alanlarda kutlama yaparken kaybettiğimiz bütün emekçilerimizi, ülkemizin, bölgemizin ve küremizin her noktasında 1 Mayısların mücadelesini yaparken hayatlarını kaybeden bütün emekçileri, iş kazalarında, meslek hastalığıyla ilgili, diğer pek çok olumsuzluklarda kaybettiğimiz emekçileri de bugün burada anıyoruz." Heyet daha sonra Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki sağlık çalışanlarını ziyaret etti.

Sonraki Haber