Türk kadınının sesi dünyada yankılandı

15 Mayıs 1919’da İzmir’in Yunanlarca işgali tüm yurtta olduğu gibi Kastamonu’da da büyük üzüntüye neden olmuştu. Bu işgaller neticesinde tüm yurtta mitingler yapılmaya başlamıştı. Üsküdar ve Sultanahmet’te mitingler yapılmış, yapılan bu mitinglerin konuşmacıları arasında kadınlar da yer almıştı

Kastamonulu hanımlar, ilk olarak Kastamonu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin Kadınlar Şubesi’ni kurdular. Daha sonra Millî Mücadele tarihimizde bir ilk olan ve Türk kadın tarihi açısından da önemli bir yer teşkil eden bir olaya imza attılar.

15 Mayıs 1919’da İzmir’in Yunanlarca işgali tüm yurtta olduğu gibi Kastamonu’da da büyük üzüntüye neden olmuştu. Bu işgaller neticesinde tüm yurtta mitingler yapılmaya başlamıştı. Üsküdar ve Sultanahmet’te mitingler yapılmış, yapılan bu mitinglerin konuşmacıları arasında kadınlar da yer almıştı.

İstanbul’daki mitingleri başka bölgelerdeki protesto mitingleri izledi.

Kastamonu’da 10 Aralık 1919’da yaklaşık üç bin kadar kadının katılımıyla Kız Öğretmen Okulu’nun bahçesinde bir miting düzenlendi. Türk kadın tarihinde bir ilk olan mitingin diğer mitinglerden farkı, düzenleyicilerinin, konuşmacılarının ve katılımcılarının sadece kadınlar olmasıdır.

Miting sonrasında yabancı devletlerin liderlerine değil, merhamet yönünden daha üstün gördükleri liderlerin eşlerine protesto telgrafları çektiler. Mitingin detayları ve telgrafların içeriği Kastamonu basınında yer buldu.

Türk kadınının tarihi, gururla anacağı isimlerle, hatıralarla doludur. Bu vesileyle İlk Türk Kadın Mitingi’nin 105. yılını kutluyor, Cumhuriyet’e giden yolda emek veren tüm kadınlarımızı saygıyla anıyoruz.

YERLİ MALI HAFTASI’NDAYIZ

BİNDALLI HABER

Yerli Malı Haftası (Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası), 12-18 Aralık günleri arasında, Türkiye'de tüm okullarda kutlanan belirli günler ve haftalardandır.

I. Dünya Savaşı sonrası oluşan ekonomik darboğazın ardından yabancı ülkelere para akışının önünün kesilmesi ve toplumsal tutum bilincinin oluşması amaçlanmıştır. Bu amaçla Atatürk başkanlığında, 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi toplandı. Bu kongrede yurdun bağımsızlığının korunması, yerli mallar üretilmesi ve kullanılması kararlaştırıldı.

Dönemin başbakanı İsmet İnönü 12 Aralık 1929 tarihinde TBMM’de bir konuşma yaptı. Konuşmasında ulusal ekonomi, yerli malı ve tutumlu olma konularını anlattı.

1946 yılından itibaren Yerli Malı Haftası olarak kutlandı. 1983 yılında adı Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak değiştirildi.

Haftanın amacı, yerli tüketimin bilinçli olarak artırılmasıdır. Bu hafta süresince tutumlu olmanın, yatırım yapmanın ve ‘yerli malı kullanmanın önemi’ vurgulanır. İnsanların parasını, malını, eşyalarını, zamanını ve sağlığını gerektirdiği gibi korumak ve dikkatli kullanmasına tutumlu olmak denir.

İhtiyaçlara harcandıktan sonra artakalan para ile yatırım yapmanın önemi üzerinde durulur. Tüketilecek ürünlerin ülkede üretilen ürünlerden seçilmesinin gerekliliği anlatılır. Bu şekilde ülkenin zenginliklerinin artması amaçlanmaktadır. Ayrıca bilinçli tüketicilik konuları üzerinde durulur.

Sonraki Haber