Türk kahvesini bir de böyle deneyin! Meğer bu zamana kadar hep yanlış pişirmişiz...

Türk sofralarından dünyaya yayılan ve kendine has lezzetiyle bilinen Türk kahvesini pişirmenin püf noktaları ortaya çıktı. Meğer bu zamana kadar yanlış pişiriyormuşuz dedirtecek o püf noktaları haberimizde...

Türk kültürünün en önemli sembollerinden biri olan Türk kahvesi, kendine özgü tadı, kokusu ve bol köpüğüyle de dünyaya ün salıyor. Dünyanın pek çok yerinden turistler, Türk kahvesini tatmak için koşa koşa geliyor. Ancak Türk kahvesinin lezzetini ortaya çıkaran doğru pişirme süreci pek bilinmiyor. Peki Türk kahvesi nasıl yapılmalı? Türk kahvesi pişirirken dikkat edilmesi gereken püf noktaları neler?

Kokusu ve lezzetiyle kahve tutkunlarının vazgeçilmezleri arasında yer alan Türk kahvesi, aromatik tadından dolayı en çok tercih edilen kahvelerden biri olarak biliniyor. Bakırköy'deki işletmesinde kahveye dair birçok eğitim veren Yunus Çakmak, bol köpüklü Türk kahvesinin pişirilme ve demlenme sürecini anlattı. Yüzyıllardır fincan fincan tüketilen Türk kahvesinin püf noktaları ortaya çıktı. Türk kahvesini bir de böyle deneyin...

TÜRK KAHVESİ YANLIŞ PİŞİRİLİYOR

Türk kahvesinin yüzde 98'inin yanlış pişirilip demlendiğini ifade eden Çakmak, Türk kahvesi demlemenin belirli kuralları olduğunu belirtti. Türk kahvesini doğru demlemenin ilk kuralının suyun kaliteli ve ekipmanların çok iyi olması olarak belirten Çakmak, kahvenin taze öğütülen çekirdekten yapılması gerektiğinin altını da çizdi.

DOĞRU TÜRK KAHVESİNİN PÜF NOKTALARI

"Kendine özgü tadında ve kokusunda bol köpüklü kahve yapmak için kahvenin taze olması gerekir. İkincisi kullandığınız cezvenin içi gümüş, dışı bakır olacak. İyi bir ekipmanınız olacak, taze öğütüp anında pişireceksiniz. Türk kahvesinin çekirdek tipi yoktur. Telvesiyle tüketilen tek içecek. Pişirme süresinin 2,5 dakikayı geçmemesi ve kaynamaya başlayınca fincana dökülmesi gerekir."

Yunus Çakmak, Türk kahvesinin servis edileceği fincanın alt kısmının geniş, üst tarafının küçük ve dar olması, yanında su ya da maden suyuyla servis edilmesi gerektiğini belirterek, günlük en fazla 3 fincan kahve tüketilmesi önerisinde bulundu. Türk kahvesinin yanına en güzel yakışan atıştırmalığın ise, suyla birlikte çifte kavrulmuş lokum olduğunu ifade etti.

BU HATAYI SAKIN YAPMAYIN

Çakmak, kız isteme törenlerinde "damat kahvesi" olarak servis edilen Türk kahvesine gıda maddelerinin eklenmesiyle ilgili ise uyarılarda bulundu. Türk kahvesinin içine dışarıdan hiçbir katkı maddesi eklenmemesi gerektiğini belirten Çakmak, Türk kahvesinin sade içilmesinin en lezzetli yöntem olduğunu vurguladı.

Sonraki Haber