Türk milleti Filistin’in mücadelesine nasıl bakıyor? O araştırma ortaya çıkardı

Türk milletinin Filistin meselesindeki tutumu Areda Survey'in yaptığı anketlerde göz önüne serildi. Yapılan anketlere göre Türk milletinin büyük bir çoğunluğu Filistin davasını destekliyor.

Areda Survey’in Ekim 2023 – Mayıs 2024 tarihleri arasındaki anketlerini derleyerek oluşturduğu İsrail-Filistin Savaşı Algı Araştırmaları Derleme Raporu Türk milletinin Filistin meselesine bakış açısını yeniden ortaya koydu.

Türk halkının Filistin-Kudüs algısı, HAMAS’a bakış açısı, İsrail’in eylemlerini değerlendirmesi gibi başlıkların olduğu raporda Türk milletinin Filistin’in yanında olduğu yeniden ispatlandı. Araştırmalar ortalama 2100 kişi ile bilgisayar destekli internet anketi yöntemi kullanılarak yapıldı.

KUDÜS FİLİSTİN'İN BAŞKENTİDİR DİYENLERİN ORANI YÜZDE 83

Araştırmaya göre Türk milletinin yüzde 83,7’i Kudüs’ün Filistin’in başkenti olduğunu tanırken, Filistin’in korumak için bir barış gücü kurulmasını ve Türkiye’nin de yer almasını isteyenler yüzde 80’in üstünde oldu.

İsrail’in Türkiye için bir tehdit oluşturup oluşturmadığı sorusuna evet diyenlerin oranı yüzde 81,6 olurken HAMAS’ın Anadolu için de bir savaş verdiği düşüncesinin milletimizin büyük bölümünce kabul gördüğü ortaya çıktı.

Araştırmada İsrail’i destekleyen firmalara yönelik başlayan boykota katılım oranının yüzde 60’ın üzerinde olduğu saptandı. Ayrıca boykot fikrini destekleyenlerin zaman üzerinde arttığı da gözlemlendi.

YÜZDE 64 HAMAS TERÖR ÖRGÜTÜ DEĞİLDİR DEDİ

27-31 Ekim 2023 tarihleri arasında yapılan ankete göre çeşitli kesimlerin HAMAS’ı terör örgütü olarak sınıflandırmasına rağmen Türk milletinin yüzde 64,1’inin aynı fikirde olmadığı belirlendi. Ayrıca katılımcıların yüzde 79,9’u Filistinli örgütlerin mücadelesini desteklediğini belirtti. Buna ek olarak İsrail’in Gazze’deki saldırılarının “soykırım” olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 91,9 olarak belirlendi.

'BATI İSRAİL'İN SUÇLARINA ORTAK'

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında Türkiye’nin tutumuna ilişkin soruda katılımcılar neredeyse yarı yarıya şekilde daha aktif bir tutum izlenmesi ve doğru bir tutum sergilendiği seçenekleri tercih etti. Türkiye’nin Gazze için yaptığı çabaları yetersiz bulanların oranı ise yüzde 66,7 oldu. Batılı devletlerin İsrail’e karşı tutumuna ilişkin soruda katılımcıların yüzde 95,1’i bu devletlerin suça ortak olduğunu belirtti.

Araştırmada tüm bu bulgulara ek olarak batılı devletlerin “insan hakları” söylemini diğer devletleri baskılamak için kullandığını gözler önüne serdi. Katılımcıların yüzde 86,6’sı Batılı devletlerin insan hakları konusundaki tutumunu beğenmiyor ve diğer devletlere baskı aracı olarak kullandığını düşünüyor.

Yapılan araştırmada dünya barışını ve dünyadaki adaleti sağlamak için Birleşmiş Milletler dışında farklı bir yapının kurulmasını isteyenlerin oranı yüzde 80,7 oldu.

Sonraki Haber