Türk mühendisliği ve işçiliği ticari taşımayı yeşillendiriyor

Türkiye’nin ilk elektrikli ticari aracı Ford E-Transit, Kocaeli’de hattan indirildi.

Dün Ford Otosan tesislerinde düzenlenen hattan indirme töreni öncesi basın mensupları fabrikaya davet edilerek, üretim süreciyle ilgili bilgilendirildi. Dünyanın en çok tercih edilen ticari araçlarından biri olan Ford Transit'in yüzde 100 elektrikli motorlu hali olan E-Transit'in üretimi ve yaygınlaşması, ticari taşımada karbon nötr döneme Türkiye'nin ve Türk mühendisliğinin bir katkısı. Araç şu aşamada sadece Türkiye'de ve Kuzey Amerika'daki Ford tesislerinde üretiliyor. Fabrika ziyaretimiz sırasında sohbet ettiğimiz şirket yetkilileri, araçta elektrikli Ford Mustang'ın batarya ve motorunun kullanıldığını ifade ettiler. Tesis ziyaretimiz sırasında araçların iki çeşit üretilmesi dikkatimizi çekti. Buna göre İngiliz pazarı için sağ tarafta direksiyonu bulunan araçlar üretilmiş.

TESİSİN ENERJİSİ YENİLENEBİLİRDEN

Ford E-Transit, batarya kapasitesi ile ortalama filo kullanıcılarının günlük olarak sürdüklerinden üç kat daha fazla mesafe kaydedebiliyor. Araç, çift kabin van ve kamyonet gibi üç farklı gövde seçeneğiyle pazara sunulacak. E-Transit hem AC hem de DC hızlı şarj özelliğine sahip. Ford Otosan ayrıca, Ford’un Avrupa’daki elektrikli ticari araç üretim üssü haline gelmiş oluyor. Elektrik enerjisinin tamamını yüzde 100 yenilenebilir kaynaklardan elde eden Gölcük fabrikasında üretilen tam elektrikli ticari aracı E-Transit, bu anlamda Ford Otosan’ın da elektrifikasyon yolculuğunda kilometre taşı olarak nitelendiriliyor. Gölcük Fabrikasında Plug-in Hybrid (PHEV) üretimi için yeni bir seri üretim hattı açan Ford Otosan, burada üretilen Türkiye’nin segmentinde ilk PHEV ticari araçlarıyla uluslararası ödüller elde etmişti. E-Transit ise, geçen yıl mart ayında açıklanan, elektrikli ve bağlantılı yeni nesil ticari araç projelerine yönelik 10 yıl etki süresine sahip, 2 milyar avro tutarındaki yatırım planının önemli adımlarından biri.

18 BİN KİŞİYE İŞ İMKANI

E-Transit'in hattan iniş törenine katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yaptığı konuşmada şu mesajları verdi: “İhraç edilecek bu araçlar ihracat şampiyonu unvanını da perçinleyecek. Yan sanayide ortaya çıkacak 15 bin kişilik ilave istihdamla birlikte 18 bin vatandaşımıza yeni iş imkanı oluşacak. Bugün Türkiye, bağımsız ve kararlı duruşuyla herkes için güvenli bir limandır. Ve bugün Türkiye’de yatırım yapmanın tam zamanıdır. Burada oluşturulacak her bir yeni kapasite emin olun müteşebbislerimize misliyle katma değer olarak dönecek. Gelin Türkiye’ye yatırım yapın, hem siz kazanın hem Türkiye kazansın.” ifadelerini kullandı.

Koç Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yıldırım Koç, E-Transit'teki Türk mühendisliği ve Türk işçiliğinin önemine işaret ederek, “Dünyanın neresinde bir Ford Transit görsem heyecanlanırım. Çünkü Türk mühendisliğinin Türk işçiliğinin katkısı olduğunu bilirim.” diye konuştu.

KOÇ: NEREDEN NEREYE

99 depremi öncesinde devreye alacakları yatırımın deprem yüzünden yapılamadığını o dönem şirketin 420 milyon avro borcu varken kasasında 5 milyon avro para olduğunu hatırlatan Ali Koç, bugün gelinen noktaya dikkat çekti ve ekledi: “1997'de 667 adet araç ihraç ediyorduk. Bugün geldiğimiz noktada 288 bin 500 adet araç ihracatıyla 2021'i tamamladık. 97'de 667 adet için 16 milyon dolar olan ihracat geliri bugün 6.2 milyar dolar. Ciromuz 850 milyon dolardan 8 milyar dolar çıktı. Kapatılması istenen şirket nereden nereye geldi.”

KOÇ'TAN, ERDOĞAN MESAJI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a özel teşekkür eden Ali Koç, “Kendisine bir konuyu açtığımızda, doğru bilgilendirdiğiniz zaman, konuyu kavrayıp, ülke menfaatleri için çabucak karar alabildiğini kendi yatırımlarımızdan biliyoruz.” ifadelerini kullandı. Törende ayrıca Ford Otosan Genel Müdürü Güven Özyurt, Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak ve Ford Otosan çalışanları da yer aldı.

Sonraki Haber