Türk Mutfağı Haftası kutlandı: Ege Bölgesi’ne özgü lezzetler masaları süsledi

İzmir köfte, vişneli yaprak sarma, enginar dolması, fava, zeytinli taze fasulye, kalburabastı ve daha niceleri masalarda yerini aldı. Türk Mutfağı Haftası kapsamında bu yıl Ege Bölgesi’ne özgü lezzetler tanıtıldı. Avrupa’nın birçok kentinde çeşitli etkinlikler vardı

Türk kültürünü ve tatlarını tanıtmak amacıyla kutlanan Türk Mutfağı Haftası kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlendi. Bu yıl "Ege’ye özgü" lezzetler tanıtıldı. Etkinlikler büyükelçi, diplomat, devlet yetkilisinin yanı sıra çok sayıda Türk ve yabancı ziyaretçi bir araya getirdi.

Azize Ceyhun ve Ozan Ceyhun

Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliğinde, "Türk Mutfağı Haftası" kapsamında düzenlenen etkinlikte, Ege Bölgesi'ne ait geleneksel tatlar davetlilerin beğenisine sunuldu. Çok sayıda davetlinin katıldığı etkinlikte konuşan Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, 21-27 Mayıs tarihlerinde Türk Mutfağı Haftası düzenlendiğini belirterek, mutfak ve yemek kültürünün insanları etkilediğini, mutfağın kültürel mirasın en önemli unsurlarından biri olduğunu ifade etti. Ceyhun, Türk mutfağının dünyadaki en zengin mutfaklardan biri olduğunu dile getirerek, bunun yüzyıllara dayanan kültürel birikim ve etkileşimin sonucu oluştuğunu söyledi. Anadolu'da varlık göstermiş medeniyetlerin gelenek ve göreneklerinin Türk mutfağının zenginleşmesine önemli katkılar sağladığını vurgulayan Ceyhun, şöyle devam etti: "Türk mutfağı yalnız bir yemek kültürü değil aynı zamanda bir yaşam tarzıdır. Yemeklerimiz toplumsal yaşantımızın merkezinde yer alır. Paylaştıkça lezzeti ve miktarı artar. Misafirperverlik kültürümüzün en güzel örnekleri sofralarımızda sergilenir."

Portekiz

İZMİR KÖFTE, VİŞNELİ YAPRAK SARMA, LİMONATA VE KALBURABASTI…

Ceyhun, geçen yılki Türk Mutfağı Haftası etkinliğinde depremin yaşandığı Hatay kentine ait lezzetlerin tanıtıldığını, bu yıl da Ege Bölgesi'ne ait tatların beğeniye sunulduğunu ifade etti. Ege Bölgesi'nin dünyaca tanınmış zeytin yağı ve taze sebzeleriyle bilindiğini belirten Ceyhun, bu bölgedeki yemeklerin hem sağlıklı hem de sindiriminin kolay olduğunu aktardı. Ceyhun, Ege Bölgesi'nin dünyanın birçok yerinden gelen milyonlarca turist tarafından ziyaret edildiğini, mavi ve yeşilin buluştuğu, eşsiz doğal güzellikleriyle dikkat çektiğini sözlerine ekledi.

Macaristan

Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliği ve Viyana Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından Türk Mutfağı Haftası kapsamında Ege Bölgesi'ne ait yemeklerin hazırlandığı bir yemek atölyesi düzenlendi.

Yemek atölyesine, Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, eşi Azize Ceyhun, Viyana YEE Müdürü Ayşe Yorulmaz'ın yanı sıra davetliler katıldı. Şef Ömer Faruk Bingöl, Avusturya'nın başkenti Viyana'da görevli farklı ülkelerden diplomat eşleriyle Ege Bölgesi'ne özgü yemekler hazırladı. Atölyede katılımcılar, İzmir köfte, vişneli yaprak sarma, limonata ve kalburabastı tatlısı yapmayı öğrendi.

Avusturya

7 BÖLGE 7 MUTFAK

Macaristan’da Türk Büyükelçiliğinin eş güdümünde "2024 Türk-Macar Kültürü Yılı" kapsamında kutlanan Türk Mutfağı Haftası’nda Ege Bölgesi'ne özgü lezzetler, düzenlenen iki etkinlikle davetlilerin beğenisine sunuldu. Etkinlikte konuşan Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu, "7 Bölge, 7 Mutfak" sloganıyla başlattıkları "gastrodiplomasi" etkinliklerinin altıncısını düzenlemekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Fransa'nın başkenti Paris'te bu yıl 3'üncüsü düzenlenen "Türk Mutfağı Haftası" etkinlikleri kapsamında Ege Bölgesi'ne özgü yemekler tanıtıldı.

TÜRK YEMEKLERİ PORTEKİZ’DE DUAYENLERE TANITILDI

Türk mutfağının tarihi ve kültürel mirasını tanıtmak amacıyla düzenlenen "Türk Mutfağı Haftası" kapsamında, Portekiz'in başkenti Lizbon'da, Türk yemekleri turizm sektörünün duayenlerine tanıtıldı.

Türkiye'nin Lizbon Büyükelçisi Haldun Koç'un ev sahipliğinde ve Türk Hava Yollarının işbirliğiyle büyükelçilik konutunda yapılan etkinliğe, 50'den fazla Portekizli turizm sektörü çalışanı, seyahat yazarı, gazeteci ve gastronomi uzmanı katıldı.

Portekiz turizm sektörünün önde gelen seyahat yazarı Francisco Moura da katılımcılara hitaben yaptığı konuşmada, "Bu zamana kadar 140 kadar ülkeyi dolaştım ve beni en çok etkileyen ülkelerden biri Türkiye oldu. Portekizlilere Türkiye'ye gitmelerini her zaman öneriyorum." ifadelerini kullandı.

TÜRK SEFLER YEMEKLERİ ANLATILDI

Polonya'da Türkiye'nin Varşova Büyükelçiliği konutunda etkinlik düzenlendi. Türkiye'nin Varşova Büyükelçiliği ile Varşova Yunus Emre Enstitüsü (YEE) işbirliğinde düzenlenen etkinliğe, Polonya'daki kültür, turizm, gastronomi ve basın temsilcileri ile yabancı diplomatlar ve eşlerinin yanı sıra Türk toplumundan isimler katıldı. Ege mutfağından çeşitli ikramların sunulduğu etkinlikte, davetliler ayrıca yaprak sarmasının yapımını öğrendi ve atölye çalışmasına katıldı.

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliği, Bosna Hersek'ten gazeteci, yemek yazarları ve programcıları konuk etti. Konuklar, Ege Bölgesi'nden naneli yayla çorbası, zeytinyağlı dolma ve taze fasulye, mücver, buğulanmış levrek, incir uyutması gibi tatları deneme fırsatı buldu. Yemekleri hazırlayan Türk şefler, Ege Bölgesi yemekleri hakkında bilgi verirken bölgeye ait sunum da yapıldı.

TÜRK MUTFAĞI DÜNYANIN EN İYİ 10 MUTFAĞI ARASINDA

Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da etkinlik düzenlendi. Düzenlenen etkinlikte konuklara Ege zeytin ve peynirleri, asma yaprağına sarılı enginar dolması, fava, zeytinli taze fasulye Girit ezme ve İzmir köfte ile kuru cacık içeren mönü sunuldu.

Kuzey Makedonya

Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Mehmet Sait Uyanık, "Türk mutfağı dünyanın en iyi 10 mutfağı arasında gösterilmektedir. Türkiye'nin farklı coğrafyası, tarihi ve kültüründen ilham alan zengin gastronomi ve mutfak mirasını tanıtmak için bu etkinlik iyi bir fırsattır. Türk mutfağını bu kadar eşsiz kılan, sağlıklı olan köklü geleneksel pişirme yöntemlerini sürdürme becerisidir.” dedi.

Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Fatih Ulusoy'un eşi Şeyma Nur Ulusoy tarafından "Tarih, Kültür ve Doğanın Buluşması: Turkaegean Lezzetleri" konseptinde düzenlenen etkinliğe, Üsküp'teki bazı ülkelerin büyükelçilerinin eşleri ile davetliler katıldı. Yemek daveti öncesinde, Ege Bölgesi'nin sevilen yemeklerinden zeytinyağlı yaprak sarmasının yapım aşaması gösterildi.

Sonraki Haber