‘Kanser tedavisinin vazgeçilmez bir parçasıyız’

Kasım ayı boyunca radyasyon onkolojisi alanında toplumda farkındalık oluşturmak için bir dizi etkinlik düzenlendi. Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği (TROD) Başkanı Prof. Dr. Uğur Selek, radyoterapinin dünyada milyonlarca insanın kanserden kurtulmasını sağlayan bir tedavi yöntemi olduğunu söyledi

Her yıl kasım ayı, “Radyasyon Onkolojisi Farkındalık Ayı”, 25 Kasım da “Radyasyon Onkologları Günü” olarak kutlanıyor.

Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği üyeleri 24 Kasım pazar günü Eski Millet Meclisini ziyaret ettiler. İstanbul’da Fatih Sultan Mehmet (FSM) Köprüsü ile Yavuz Sultan Selim (YSS) Köprüsü 25 Kasım akşamı 'radyasyon onkolojisi farkındalığı' için turuncuya büründü.

Aydınlık Avrupa’nın sorularını yanıtlayan Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği (TROD) Başkanı Prof. Dr. Uğur Selek, radyasyon onkolojisinin kanser tedavisindeki önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Selek şunları ifade etti:

Uğur Selek

RADYOTERAPİ MİLYONLARCA İNSANI KANSERDEN KURTARDI

Günümüzde radyoterapi tek başına veya diğer tedaviler ile birlikte, dünyada milyonlarca insanın kanserden kurtulmasını sağlayan modern bir tedavi yöntemidir. Bizim branşımız kanser hastalarının en az yüzde ellisine dokunmaktadır. Radyasyon onkolojisi kanser tedavisinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Radyasyon onkolojisi birçok branşla birlikte çalışmakta. Kanser tanısı alan bir kişi; boyun kanseri, beyin tümörü, akciğer kanseri, rektüm kanseri ne kanseri olursa olsun, bu hastaların hepsinde ilgili branşlarla iç içe çalışan bir bölümüz. Birlikte hareket ederek hastalarımızın uzun soluklu ve iyi bir yaşam sürmesi için çaba gösteriyoruz.

‘BİRÇOK AVRUPA ÜLKESİNDEN İYİ DURUMDAYIZ’

“Türkiye’de radyasyon onkolojisi iyi bir donanıma sahip. Türkiye’de radyasyon onkolojisi özellikle son 15 senedir birçok Avrupa ülkesinden hatta Amerika'daki birçok yerden daha iyi bir konumda. Hekimlerin donanımını arttırabilmek için dernek olarak çeşitli kurslar yapıyoruz. Hekimin bilgisini arttırabileceği, geliştirebileceği, hastasına yansıyan olası yan etkileri düşürebileceği kapsamlı eğitimler sağlıyoruz. Basit bir örnek vermek gerekirse, örneğin rektum kanseri tedavisinde işin içinde genel cerrahi, tıbbi onkoloji ve radyasyon onkoloji var. Bu hasta grubunda cerrahları, tıbbi onkologları davet ederek ‘ne yaparsak bu hastalarımızı tedavi edebiliriz’ diye birlikte çalışıyoruz. Hem birbirimizi eğitiyoruz. Bu durum akciğer kanseri için de meme kanseri için de böyle.”

KANSER HASTALARI RADYASYON ONKOLOĞU İLE GÖRÜŞMELİ

“Dolayısıyla biz, bütün kanser tipleri için branşımıza ihtiyaç olduğunu bildiğimizden diğer branşlarla birlikte hastaların tedavisini en iyisini yapmaya gayret gösteriyoruz. Bu işin tek hekimin tedavisi değil, hep beraber hareket edilmesi gereken bir bütüncül bir tedavi olduğunu bilerek hastalarımıza hizmet veriyoruz. Bizler, yalnızca tedavi odaklı değil, hastalarımızın yaşam kalitesinin korunması ve arttırılması hedefiyle yetişen, zorlu ve zahmetli bir branşta çalıştığımız için dayanışmanın ve birlikteliğin gereği ve önemini bilen hekimleriz.

Ne demişler ‘Bir elin nesi var, iki elin sesi var.’Tabii ki radyasyon onkolojisi tek başına çok değerli ama bir bütünün içinde çok daha önem kazanıyor.

Kanser tanısı alan hastalarımıza da bir önerimiz şu; tedavi ekibinin içinde bir radyasyon onkoloğunun olup olmadığını öğrenin ve bu hekimlerle görüşün. Biz şu anda her yerde ulaşılabilir bir sayıdayız.”

Sonraki Haber