Türk SİHA'ları, Yunan dostu ABD'li senatörü rahatsız etti: Tehlikeli ve tehdit edici
ABD Savunma Bütçe Tasarısına Türkiye’nin insansız hava araçlarına (İHA) ilişkin öneriler sunuldu. Buna göre ABD’nin İHA’larda kullanılan parçaları Türkiye’ye satmaması ve Türkiye’nin İHA programının ABD’nin ulusal güvenliğine etkilerinin araştırılması istendi.
Daha önce Yunanistan'ın bağımsızlık kutlamalarına katılan Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Demokrat Senatör Bob Menendez tarafından, Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'nda (NDAA) dış politikayla alakalı olarak Türkiye ve Azerbaycan hakkında iki değişiklik önergesi sunuldu.
ABD'li Senatör Bob Menendez’in ayrıca Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) tarafından "III. Makarios Büyük Haç Nişanı" ile ödüllendirilmesi töreninde yaptığı konuşmadaki "son Türk askerinin Ada’dan ayrıldığını görme" hedefine ilişkin açıklaması da KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından sert bir şekilde kınanmıştı.
Biden'ın kaos plânları çerçevesinde Türkiye'de ABD güdümlü yeni bir hükümeti işaret eden işaret eden Menendez'in "Türkiye'de yeni bir liderlik olursa, hepimizin sahip olduğu arzuları yerine getirmesi kesinlikle umut verici olur" şeklinde açıklaması olmuştu.
Amerika’nın Sesi’nin aktardığına göre komisyon tarafından yapılan açıklamada, “2022 Mali Yılı için savunma harcamalarını yetkilendirmenin birincil aracı olarak, Başkan Menendez'in NDAA'da önerdiği değişiklikler, ABD hükümetinin Türkiye'nin insansız hava aracı (İHA) programının yayılmasının ulusal güvenlik sonuçlarını izleme ve değerlendirme yeteneğini önemli ölçüde iyileştirmeyi, ayrıca ABD'nin Azerbaycan Hükümeti’ne askeri yardımı yasaklayan 1992 tarihli yasanın baypas edilmesine yönelik başka istisnaları önlemeyi amaçlamaktadır” denildi.
TÜRKİYE’NİN AZERBAYCAN’A DESTEĞİ ELEŞTİRİLDİ
Değişiklik önergelerinden ilki, 1992’de yürürlüğe giren ve “Ermenistan ve Dağlık Karabağ'a karşı tüm ablukaları ve diğer saldırgan güç kullanımlarını durdurmak için kanıtlanabilir adımlar atana kadar” Azerbaycan Hükümeti’ne yardımın çoğunu yasaklayan “Özgürlüklere Destek Yasası”nın 907’inci maddesine ilişkin istisnaların uygulanmasını sona erdiriyor. Açıklamada, “Azerbaycan Hükümeti açıkça bu adımları atmadı, ancak bu hükümete yapılan yardımlar son yıllarda hızla arttı” ifadesine yer verildi.
Menendez, “Bakü'deki rejim, Türkiye'nin de desteğiyle, Ermenistan ve Azerbaycan arasında barışçı, müzakere edilmiş bir süreç yerine şiddet yolunu seçmeye devam ederken, bu ve gelecekteki tüm yönetimlerin bu tür yardımları durdurmasının ve Özgürlüklere Destek Yasası'nın 907’nci maddesine uyulmasının zamanı çoktan geldi” dedi.
“TÜRKİYE’NİN SİHA SATIŞLARI TEHLİKELİ”
İkinci değişiklik önergesiyse, ABD Dışişleri ve Savunma bakanlıklarının 2018'den bu yana Türkiye'nin İHA ihracatına ve bu İHA'ların ABD firmaları tarafından üretilen parça veya teknolojileri içerip içermediğine ilişkin rapor hazırlamasını zorunlu kılıyor. Açıklamada, “Türk insansız hava araçları geçen yıl Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki savaşta belirleyici bir rol oynadı. O zamandan beri Polonya, Fas ve Ukrayna, Bayraktar TB2'yi satın aldı ve Angola, Etiyopya, Nijer, Nijerya ve Ruanda da dahil olmak üzere diğer birçok ülke de ilgilendiğini belirtti’’ ifadesine yer verildi.
TÜRKİYE’YE YENİ AMBARGO ÇAĞRISI
Menendez, “Türkiye'nin drone satışları tehlikeli, istikrarı bozucu ve barış ve insan hakları için bir tehdit” diye ekledi. “ABD bunun bir parçası olmamalı’’ diyen Menendez, söz konusu değişikliğin, “Amerikan parçalarının bu Türk silahlarına dahil edilmesinin engellenmesi gerektiğinin bir teşhisi" olduğunu belirtti.
KANADALI ŞİRKET AMBARGO SONRASI İFLAS ETMİŞTİ
Geçtiğimiz günlerde İkinci Dağlık Karabağ Savaşı'nda Ermenistan'a karşı Azerbaycan'a destek verdiği için Türkiye'ye silah ambargosu uygulayan Kanada savunma şirketinin iflas ettiği belirtilmişti.
Denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sunan KPMG tarafından yayımlanan raporda, 2020'de Kanada hükümetinin yaptırımları sonucu Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'ye (TUSAŞ) ambargo uygulayan Telemus Sistemleri Inc. şirketinin, ağustosta kepenk kapattığı bildirildi.