Türk spor tarihine adını altın harflerle yazdırdı. Can Bartu, ölümünün 4. yıl dönümünde anılıyor.

Türk sporunda hem A milli futbol hem de basketbol takımında oynama başarısı gösterdi. Fenerbahçe'nin efsanesi oldu. Can Bartu, ölümünün 4. yıl dönümünde anılıyor.

11 Nisan 2019 tarihinde hayatını kaybeden Fenerbahçe ve Türk sporunun efsane isimleri arasında yer alan Can Bartu, ölümünün 4. yıl dönümünde anılıyor.

Basketbolda 1'i genç, 5'i A milli olmak üzere 6 kez ay-yıldızlı formayı giyen Bartu, A Milli Futbol Takımı'nda ise 26 maçta görev aldı. Can Bartu, hem futbol hem basketboldaki başarılarıyla Türk sporunda farklı bir yer edindi. Futbol hayatı boyunca orta sahada görev yapan Can Bartu, bir milli maçta da kalede görev aldı.

İstanbul'da 31 Ocak 1936'da doğan Bartu, spora 1949 yılında Fenerbahçe'nin genç takımında basketbol oynayarak başladı. Futbolda da sarı-lacivertlilerin genç takımında ilk deneyimlerini yaşayan Can Bartu, Türk spor tarihinin efsaneleri arasına birçok rekor ve anıyla adını yazdırdı. Futbol kariyerine ilginç bir şekilde adım atan Bartu, bu branşta hem Türkiye'de hem İtalya'da başarılı sezonlar yaşadı.

Oyuncu eksikliği futbol kariyerini başlattı. Can Bartu, Fenerbahçe Basketbol Takımı'nda oynadığı dönemde Edirnespor-Fenerbahçe maçındaki oyuncu eksikliği nedeniyle basketbol takımından alınan iki isimden biri olarak futbolla tanıştı. İlk olarak basketbolda sivrilen Can Bartu, 1955 yılında Genç Milli Basketbol Takımı'nda ay-yıldızlı formayı giydi. Bartu, 1955-1957 yıllarında Fenerbahçe'nin birinci takımlarında hem futbol hem de basketbol oynadı. Can Bartu, 11 Nisan 2019'da 83 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Basketbol ve futbolda milli olan tek sporcu Efsanevi spor adamı, Türkiye'de hem futbol hem de basketbolda milli formayı giyen ilk ve tek isim konumunda bulunuyor. Can Bartu'nun İnönü Stadı'nda futbol maçından çıkıp, Spor ve Sergi Sarayı'ndaki basketbol maçına gittiği birçok gün oldu. Bartu, Mithatpaşa Stadı'nda Beşiktaş ile oynadıkları ve 4-2 kazandıkları maçta 2 gol attıktan sonra, Spor ve Sergi Sarayı'nda Galatasaray ile yaptıkları basketbol karşılaşmasında da 32 sayı kaydetti. Fenerbahçe Kulübü ile profesyonel futbolcu sözleşmesi imzaladıktan sonra basketbolu bırakan Can Bartu, basketbol branşında 1'i genç, 5'i A milli olmak üzere 6 kez ay-yıldızlı formayı giydi. Milli maçların o dönem az olması sebebiyle Can Bartu, 26'sı A Milli Futbol Takımı'nda olmak üzere 28 kez ay-yıldızlı formayı giydi ve 6 gol kaydetti.

Fenerbahçe'de 1955-1961 yıllarında futbol oynayan Can Bartu, 1961 senesinde 6 sezon sürecek İtalya macerasına başladı. İtalya'da 1961-1962 sezonunda Fiorentina forması giyen Bartu, 14 maçta 2 gol attı. Bir sonraki sezon Venezia'ya geçen Bartu, burada da 30 maçta 8 gol kaydetme başarısı gösterdi. 1963-1964 sezonunda yeniden Fiorentina'ya transfer olan Can Bartu, 10 maça çıktı. 1964-1967 yıllarında ise 3 sezon Lazio'da forma giyen Bartu, 46 maçta 4 gole imza atarken, burada İtalyan futbolseverlerin büyük sevgisini kazanıp, "Sinyor" lakabını aldı.

Avrupa kupalarında final oynayan ilk Türk oyuncu da Can Bartu oldu. Fiorentina'da forma giydiği dönemde, Can Bartu ayrıca, 2009'da Ülker Stadı'nda oynanan UEFA Kupası finalinde UEFA tarafından "Türkiye elçisi" ilan edilmişti.

Sonraki Haber