Türk ve Rus yüzücüler Soçi'den Giresun'a kulaç atacak: Sağlık çalışanları için bir ilk!

Kovid-19'la savaşta sağlık ordusu sayısız hayat kurtardı. Türk ve Rus yüzücüler bu özveriye dikkat çekmek için Soçi'den Giresun'a kadar 320 kilometre boyunca kulaç atacak.

12 Haziran'da başlayacak maratonun öncülerinden eski devlet bakanı ve milli yüzücü Kürşad Tüzmen Aydınlık'a konuştu, sağlık çalışanlarının önemine dikkat çekmek için bir ilke imza atacaklarını belirtti.

Dünya çapında yayılım gösteren Kovid-19 salgını sürecinde sağlık çalışanları olağanüstü bir azimle mücadele etti ve ediyor. Yaklaşık 1.5 yıldır ölümcül virüse karşı savaş veren "sağlık ordusu" yüz binlerce insanın sağlığına kavuşması için gecesini gündüzüne kattı, saygı ve minneti hak eden bir özveri ile çalıştı. Ülkemizde de doktorlarımız canları pahasına bu mücadeleyi en başarılı şekilde sürdürdü.

Eski devlet bakanı, milli yüzücü ve İstanbul Yıldızlar Yüzme Spor Kulübü danışmanlarından Kürşad Tüzmen, sağlık çalışanlarının mücadelesine dikkat çekmek ve Türk-Rus işbirliğini yükseltmek için Soçi'den Giresun'a kadar düzenlenecek açık yüzme maratonunun öncülerinden oldu. Tüzmen, bu alanda bir "ilk" özelliği taşıyan 320 kilometrelik maratonun ayrıntılarını Aydınlık'a anlattı.

'SAĞLIKÇILARIN ÖZVERİSİNE ARMAĞAN OLSUN İSTEDİK'

Geçen yaz 20 Temmuz'da Anamur'dan Girne'ye KKTC için yüzmüştünüz. Soçi'den Giresun'a yapılacak maraton hakkında bilgi verir misiniz?

Şöyle, önce bu ayın 12'sinde Giresun'a gideceğiz. Oradan sahil güvenlik botu ile Soçi'ye geçeceğiz. Soçi'den de atlayıp 4-5 gün boyunca yüzeceğiz ve Giresun'a çıkacağız. 320 kilometrelik bir maraton olacak.

Karadeniz soğuk bir deniz. Toplam 11 yüzücü yer alacak. Her birimiz en az 30 kilometre yüzeceğiz. Minimum 4 günde tamamlayabiliriz diye düşünüyorum. Hepimiz iyi yüzücüleriz, ters akıntı olmazsa 1 saatte 3.5 kilometre civarında arkadaşlarımızla beraber yüzebiliriz.

Sağlık çalışanlarına dikkat çekme fikri nasıl gelişti?

Hakikatten salgın boyunca büyük bir özveri gösterdi sağlık çalışanları. Onlara gereken önem ve değerin verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Dolayısıyla dünyada ilk olacak böyle bir maratonu onlara armağan etmek istedik. Sağlık çalışanları Kovid-19 salgını ile mücadelede insanlara hayat verebilmek için kendi hayatlarını riske attılar. Yaşamını yitiren sağlıkçılarımız oldu. Bu mücadeleye dikkat çekmek için bu maratonu onlara armağan etmek istiyoruz.

Bu fikri kendi aramızda kararlaştırdık arkadaşlarımızla. Sonuçta dedik ki ülkeler arasındaki bağı da kuvvetlendirmek için Soçi-Giresun arasında yüzelim. Güzergahımızı belirledik ve böyle bir karar verdik.

TÜRK-RUS İŞBİRLİĞİ BİR KEZ DAHA ÖN PLANDA

Maraton, 2020'nin Temmuz ayında Anamur'dan KKTC'ye yüzen ekiple mi yapılacak? Kadroda değişiklikler var mı?

Değişiklikler var. Bu organizasyonda aynı zamanda Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin altını çizmek de istedik. Rus ve Türk milli yüzücüler olarak bunu beraberce yapacağız. 4 tane Rus yüzücü bizimle yüzecek.

Tabii bu işin sadece görünen kısmı. Bütün yüzücülerin sağlık belgeleri, Kovid-19 testleri, pasaportları da hazır olacak. Bizim Gençlik ve Spor Bakanlığımız ile Rus Spor Bakanlığı, Türk ve Rus yüzme federasyonları ile tüm yazışmaları yaptık. Yani "yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik" ve önceki gün de organizasyonun lansmanını yaptık. Lansman da çok güzel oldu. Gençlik ve Spor Bakanımız Mehmet Muharrem Kasapoğlu geldi. Ayrıca Giresun milletvekilleri ve Giresun Belediye Başkanı da yer aldı, ev sahibi olarak büyük katkı yaptılar bu maratonun hazırlık aşamasında.

İşin biraz "sportif" ve "teknik" kısmından da bahsedelim istiyorum. Daha önceki söyleşimizde Kıbrıs'a yüzerken deniz anaları ve planktonların ciddi zorluklara sebep olduğunu anlatmıştınız. Bu kez şartlar nasıl olur?

Karadeniz'de o kadar çok plankton olacağını zannetmiyoruz. Deniz anaları olacaktır yine ama planktonlar yoğun olmaz çünkü Karadeniz Akdeniz kadar sıcak değil. Deniz analarıyla ise mücadele edeceğiz. Denizlerimiz kirlendikçe deniz analarının sayısı da artıyor.

Biz bu maratonda da hidrokarbon kaynaklarının üstünden yüzeceğiz. Bu kez Karadeniz'den... Petrol ve doğalgaz taşımacılığında Karadeniz'in yeri çok önemli. Öte yandan, Soçi bir turizm kenti, Giresun da öyle. Soçi-Giresun arasındaki bağlantılara ağırlık vermeyi düşündük. Turizm, ticaret ve taşımacılık... Bunlara da vurgu yapıyoruz. Isınan denizlerde arayı düzeltme diplomasisi de yapıyoruz hani...

SPOR YAPABİLİYORSAK, ONLAR SAYESİNDE

Bu açık yüzme maratonu sağlık çalışanları için başlı başına güçlü bir mesaj olacak ama bir de bu söyleşi aracılığıyla sizden görüşlerinizi paylaşmanızı rica ediyorum.

Biliyorsunuz tıp ve sağlık bölümleri üniversitelerde en yüksek puanlarla girilen yerlerdir. Şuraya gelmek istiyorum. Ülkemizde çok iyi eğitim görmüş, zeki, akıllı insanlar var. Tıp okuyanlar bu insanlarımızın içerisinde en donanımlı gruptalar. Her 100 kişiden 1 ya da 2 kişi sağlık veya tıp bölümlerini kazanabiliyor. Şimdi böylesine kıymetli insanlar bu kadar çok emek verip yetişiyorken, biz bazı doktorlarımızı Kovid-19'a karşı verdiğimiz savaşta yitirdik. Çok değerli hocalarımız, doktorlarımız bizlere sağlık vermek için hayatlarını kaybettiler. İnsanın ayrımı olmaz, elbette tüm insanlarımız bizim için kıymetli ama doktorlarımız sayesinde insanlarımız sağlık buluyor...

'ÖNCE İNSANLIK DEDİLER'

Sağlık çalışanlarımız aylarca kendi ailelerini görmedi, çocuklarından uzak kaldı. Ailelerine karşı olan sorumluluklarını bir kenara bırakıp insanlığa karşı sorumluluklarını yerine getirdiler, önce insanlık diyerek. Tüm bunları bir araya getirdiğimiz zaman -ki dünyada böyle bir etkinlik yapılmadı- biz de bu ilki yapalım, büyük bir maraton gerçekleştirelim ve dünya sağlık çalışanlarına ithaf edelim dedik. Ayrıca biz bugün yüzebiliyorsak, spor yapabiliyorsak ve bu organizasyonu gerçekleştirebiliyorsak da onların sayesinde... Dünyanın bir an evvel aşılanmasını tamamlayıp sağlıkçılarımızın da gereken refaha kavuşmasını diliyorum.

Sonraki Haber