Türk Veteriner Hekimleri Birliği başkanlığında devir teslim
Türk Veteriner Hekimleri Birliği (THVB) 27 Kasım 2024 tarihinde yapılan 51. Olağan Büyük Kongrede yeni başkanını seçti.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği (THVB) önceki başkan Prof. Dr. Murat Arslan, görevi 27 Kasım 2024 tarihinde yapılan 51. Olağan Büyük Kongrede seçilen yeni başkan Ali Eroğlu'na bir törenle devretti.
Devir teslim törenine eski ve yeni başkan yanı sıra, eski ve yeni yönetim kurulu üyeleriyle, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yöneticileri de katıldı.
Tercihleri için tüm delegasyona ve önceki yönetime teşekkür eden TVHB Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, törende yaptığı konuşmada şunları dile getirdi:
YENİ BAŞKAN ÖNCELİKLERİNİ SIRALADI
"Önceliklerimiz; Tek Sağlık, Sağlık meslek grubunda tanımlanma, sağlıkta şiddet, Kamu yapılanması, Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü, Veteriner Hekimlikte Uzmanlık, E-reçete-İTS-ATS uygulamaları(stok affı) Yüksek Öğretim (veteriner hekimlik eğitimi), kamuda istihdam(yerel yönetimler dahil) Fiili Hizmet Zammı(yıpranma payı), Çalışan ve emekli veteriner hekimlerin maaşları, özlük hakları, İş hayatında veteriner hekimlere destek, veteriner hekimlik eğitiminde yapay zeka ve dijitalleşme, Gıda Güvenliği, Veteriner Halk Sağlığı, hayvancılık politikaları, hayvan refahı, serbest veteriner hekimlik hizmetleri, sahipsiz hayvanlar(Hayvan Refahı Genel Müdürlüğü, Belediye Veteriner Hekimlerinin statüleri (taşeron istihdamı), Veteriner Fakültelerinin fazlalığı dolayısıyla konsolidasyonu çalışmaları, mevzuat çalışmaları(yönetmelikler), 6343 sayılı kanunun anayasa mahkemesi tarafından iptal edilen 41. Maddesinin yeni hali ile çıkarılması. 6343 sayılı kanunun günümüzün şartları dikkate alınarak revize edilmesi, VETSEG (Veteriner Hekimlikte Sürekli Eğitim ve Geliştirme Programı) aktive edilmesi yeni kurulan odalarımızın desteklenmesi."
'70 ODAMIZI ANKARA'DA TOPLAYACAĞIZ'
Daha önce 56 Veteriner Hekimleri Odası olduğunu, şimdi bu sayının 70'e ulaştığı bilgisini paylaşan Eroğlu, "En kısa zamanda Ankara’da buluşarak yeni yol haritamızı 70 Odamızla birlikte belirleyeceğiz. Stratejimizin adını birlikte koyacağız. Her türlü eylem planını birlikte yapacağız." dedi.
SAHİPSİZ HAYVANLAR VE ÖTENAZİ
Geçtiğimiz aylarda gündemde önemli yer tutan sahipsiz hayvanların bakımevlerinde barındırılması ve ötanazi konusunda da değerlendirmelerde bulunan Eroğlu, şunları söyledi:
1. Sahipsiz hayvanların bakımevlerinde barındırılması
Daha evvel bildiğiniz gibi sahipsiz hayvanlar sokaklardan toplanıyor, kayıt altına alınıyor, kısırlaştırılıyor, aşılanıyor ve alındığı yere bırakılıyordu.
Bu değişikliklerle alındığı yere bırakılamayacak. Belediyelerin bakanlıktan izin alarak kuracağı hayvan bakımevlerinde rehabilite edilip sahiplendirilinceye kadar tutulacak.
Bu hususta belediyelere 31.12.2028'e kadar alt yapılarını hazırlamak için süre verildi.
Belediyeler bu işlerin finansmanı için en son bütçe gelirlerinin binde 5'ini ayırmak zorundalar. Bu oran büyükşehir belediyeleri için binde 3 olarak belirlendi.
Bu durum uygulamada sorun yaratabilir. Bilhassa düşük bütçeli il ve ilçe belediyeleri sorun yaşayacaktır. Hazinenin belediye harcamalarına belli oranda katkı sunması yerine bakımevlerine doğrudan alt yapı, personel, sarf malzemesi desteği vermesi bence daha uygun olurdu. En azından geçiş sürecinde, uygulamalar belli bir olgunluğa gelene kadar böyle bir uygulama daha doğru olabilir.
Bu bütçenin yeterli olmaması halinde, bu bütçeyi aşan harcamalarını belge ile kanıtlamak şartıyla, aşan harcamaların yüzde 40'ı Hazinece belediyelere ödenecek Kanuna göre.
Ayrıca bakımevlerinin toplanacak hayvan sayısına ve hayvan türlerine uygun kriterleri taşıması, yani hayvan refahını temin etmesi konusunda yasada bir tanımlama yok. Bununla ilgili daha belirgin düzenlemelere, yönetmeliklere ihtiyaç var.
2. Ötenazi konusu
Bu hususta stratejik anlamda, "keyfi uygulamalara meydan vermemelidir. Mevzuatta ve uygulamada bu hususta muğlak hususlar bırakılmaması gerekir.
Yasada ötenazi konusunda "Bakımevine alınan köpeklerden; insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlara" şeklindeki ifadelerde "insan ve hayvanların sağlığı ve hayatı için tehlike teşkil eden" , "olumsuz davranışlar" , "kontrol edilememe" gibi, kişilerce farklı yorumlanabilecek hususlarda açıklayıcı, net kriterler yönetmeliklerle, genelgelerle düzenlenmeli, kanunun yorumu kişi ve kurumların takdirine bırakılmamalıdır.
Yasanın uygulanması sırasında, bu yasanın 1. Derece uygulayıcısı olacak belediye veteriner hekimleri ile belediye yönetimlerinin karşı karşıya gelme tehlikeleri mevcuttur. Bu tür olaylara meydan vermemek, belediye veterinerlerinin kanun ve yönetmeliklerin kendilerine verdiği görev ve yetkileri, çalıştıkları kurumdan bağımsız, özgürce yerine getirebilmeleri için onları güvence altına alacak uygulamalara ihtiyaç vardır.
Belediyelerde veteriner hekim istihdamı Büyükşehirlerde ve batı illerinde. Bölgesel istihdama baktığınızda çok kötü durumda. Toplanma Yerlerinde üç sorun ile karşı karşıya kalınmaktadır.
1- Barınma (fiziki kapasite yetersiz)
2- Beslenme
3- Hastalık riski
Kediler grup halinde yaşayabiliyorlar, köpekler çeteler oluşturabiliyor, saldırganlaşıyorlar.
Belediyelerde veteriner hekimler koruma altına alınmalı, mevzuatı çıkartılmalı.
Gelişmişliğin, güçlü olmanın en önemli kriteri isabetli sektörel planlamalardır. Sahipsiz hayvanlar sorununu çözmek içi 3 şeye ihtiyaç vardır. Güçlü Mevzuat, Güçlü Yapılanma ve Güçlü bütçe.
Sokakta sağlıklı hayvanlar olmalıdır.
Belediyelerde veteriner hekim alımı şarttır. 7527 sayılı kanun veteriner hekimlere daha fazla sorumluluk ve görev vermektedir.