Türk Veteriner Hekimleri Birliği: Süt fiyatlarını kontrol etmek zorlaştı

TVHB Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, “Devlet süt maliyetini doğru hesaplar ve üreticiye üretime devam etmesini sağlayacak bir ödeme yaparsa, ülkemiz hayvancılığı, süt ve et üretimi çok kısa bir sürede gelişecektir." dedi.

Süt referans fiyatlarındaki tartışmalar devam ediyor. Türk Veteriner Hekimleri Birliği TVHB Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, “Devlet süt maliyetini doğru hesaplar ve üreticiye üretime devam etmesini sağlayacak bir ödeme yaparsa, ülkemiz hayvancılığı, süt ve et üretimi çok kısa bir sürede gelişecektir. Üreticilerin yaptığı hesaplamalara göre bugün için 1 litre çiğ süt maliyeti 11.00 liraya yakındır.” dedi. Eroğlu, enflasyonu kontrol altında tutabilmek için üretici fiyatlarının yükseltilmemesini eleştirdi, bugün süt fiyatlarının denetlenmesinin daha zorlaştığını ifade etti, marketlerin kontrol altında tutulmasının istedi.

Eroğlu, uzun vadeli hayvancılık politikaları hazırlanırken, özellikle süt ve et üretiminde destekleme sisteminin değiştirilmesi, girdi fiyatlarının gerçekçi olarak değerlendirilmesi ve süt üretim maliyetini düşürecek desteklemelerin, girdiler üzerinden yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Eroğlu, şunları belirtti: “Özellikle yem fiyatları kontrol altına alınmalıdır. Ancak yem hammaddesinde dışa yani dövize bağımlı olduğumuz için hayvancılık için bitkisel üretimin desteklenmesi acilen gündeme getirilmelidir.”

“Bir gerçeğe yok demekle o yok olmaz. Süt üreticisi özelikle son bir yıldır büyük sıkıntı içerisinde ve aynı zamanda kasaplık hayvanların da anası olan süt hayvanlarını kesime gönderiyor.” diyen Eroğlu şöyle devam etti:

“Burada çelişki gibi görünmekle birlikte; süt fiyatlarını enflasyonu kontrol altında tutmak amacı ile yükseltmemek, yarın, çok yakın bir gelecekte, zaten düşme eğiliminde olan süt üretimini daha da düşürecek, piyasada süt miktarı düştüğü için de fiyatlar aşırı artacak, süt ve süt ürünleri, orta gelir gurubu da dahil olmak üzere özellikle alt gelir gurubundaki vatandaşlarımızı etkileyecektir.”

‘ÜRETİM DÜŞTÜ REKABET ARTTI’

Piyasa fiyatlarının denetlenmesi ve regüle edilebilmesinin zorlaştığını ifade eden Eroğlu, “Üzücüdür ama doğru olan budur. Et Süt Kurumu yoğun olarak süt fiyatlarını regüle etme yönünde görevlendirilse idi bugün bu fiyat problemi önemli ölçüde çözülmüş olacaktı. Süt toplama işinde üretimin düşmesi nedeni ile bazı bölgelerde rekabet arttı. Çünkü binlerce üretici ahırlarını kapattı. Süt üretimi azaldı. Süt üretiminin Türkiye çapında ne kadar azaldığın tahmin etmek zor. Ancak TÜİK verilerini açıkladığında bu miktarın veya oranın yüksek olacağı görülecektir.” İfadelerini kullandı.

‘MARKETLER KONTROL ALTINDA TUTULMALI’

Ali Eroğlu, market fiyatlarını kontrol altında tutabilmek için referans fiyatının düşük tutulduğuna dikkat çekerek şu uyarılarda bulundu: “Ancak, süt referans fiyatı 8 TL iken, ucuz marketlerde 1 litre süt perakende olarak 17-18 TL’den satılmaktadır. Türkiye hayvancılığının daha da gerilememesi, süt üreticisinin ayakta kalabilmesi, gençlerimizin çocuklarımızın sağlıklı beslenebilmesi için fedakârlık sadece üreticiden istenmemeli, marketler de kontrol altında tutulmalıdır. Bu, serbest piyasa şartlarına müdahale etmek değil, ülkemiz insanının üreticimiz de dahil olmak üzere yeterli hayvansal protein alabilmesi sağlıklı beslenebilmesi için alınması gereken acil tedbir olacaktır.”

Sonraki Haber