‘Türk yetkililerden olumlu yanıtlar aldık’

İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin ocak ayının ilk haftasında Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Bakıri Ulusal Kanal’a konuştu: Görüşmeleri düzenli olarak yapma kararı aldık.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Bakıri

Türk Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız’ın 20 ve 21 Aralık tarihlerinde Tahran’da yaptığı görüşmelerin ardından gözler, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin Türkiye ziyaretine çevrildi. Aydınlık gazetesinin diplomatik kaynaklardan edindiği bilgilere göre, 28 Kasım’da ertelenen Reisi’nin Türkiye ziyareti 2024 yılında Ocak ayının ilk haftası yapılacak. Ziyaret öncesi iki ülke ilişkilerini Aydınlık gazetesine ve Ulusal Kanal’a değerlendiren İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Ali Bakıri, “Her ne zaman bir konu olsa aramızda bir diyalog masası var.” dedi.

‘GÜVENLİK MESELELERİNDE DE GÖRÜŞMELER YAPIYORUZ’

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yıldız, İran ziyareti kapsamında İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı ve nükleer konularda başmüzakereci Ali Bakıri ile ayrı ayrı görüşmeler yapmıştı. Tahran’daki görüşmeler ve iki ülke arasındaki ilişkiler hakkında değerlendirmeler yapan Bakıri, “Bizim Türkiye ile geniş ilişkilerimiz var. Benim mevkidaşım ile görüşmelerim de bu çerçevedeydi. İran ve Türkiye farklı konularda görüş alışverişinde bulunuyor, işbirlikleri var, diyaloglarımız var. Her ne zaman bir konu olsa aramızda bir diyalog masası var. Bütün siyasi, ekonomik, güvenlik meseleleri, coğrafi konularda her zaman görüşmeler yapıyoruz. Yine Gazze meselesinde de böyle. Gazze görüştüğümüz en önemli konulardan biri. Yine aynı şekilde emniyet meselelerini de ele aldık. Bu görüşmeleri her zaman aramızda düzenli olarak yapma kararı aldık.” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE VE İRAN’DAN ASTANA HAZIRLIĞI

İran basını, Tahran’daki Yıldız ile Bakıri görüşmesinde Suriye için kurulan Astana mekanizmasının da son durumunun görüşüldüğünü yazmıştı. Bu başlık Pazartesi günü (25 Aralık) haftalık basın toplantısı düzenleyen İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani’ye soruldu. Astana’nın yeni toplantısının ne zaman yapılacağının tarihini tam olarak bilmediğini belirten Kenani, “Türkiye ile ortak meselelerimiz çerçevesinde görüştüğümüz konulardan biri de Suriye ve Astana süreciyle ilgiliydi.” değerlendirmesi yaptı. Türkiye ile İran arasında su kaynakları ve sınır nehirleri konusunda da görüşmeler yapıldığını açıklayan Kenani, “ İki ülkenin farklı düzeylerde ve üst düzeydeki görüşmelerinde su kaynakları ve ortak sınır nehirleri her zaman görüşülmüştür. Görüşmelerde Türk yetkililerden olumlu yanıtlar aldık ancak hukuki ve teknik konular zaman alıcı olup, diplomatik sistemin gündemindeki konulardandır.” diye konuştu.

AZERBAYCAN BÜYÜKELÇİLİĞİ NE ZAMAN AÇILACAK?

Tahran ile Bakü arasındaki ilişkiler hakkında da bilgiler veren Kenani, iki ülke başsavcısının yakın bir zamanda çevrimiçi toplantı yaptığını duyurdu. Kenani, sözlerini şöyle sürdürdü: “İran ve Azerbaycan savcılarının görüşmesinin sonuçlarının, iki ülke arasındaki ilişkilerin çözüme kavuşturulmasına yönelik çabalara ve Tahran'daki Azerbaycan Büyükelçiliği davasını olumlu katkısı olacak. Azerbaycan büyükelçiliğinin yeniden açılması (Azerbaycan Tahran Büyükelçiliği, 27 Ocak 2023 yılında yapılan silahlı saldırı sonrası faaliyetlerini durdurmuştu.) için yol haritasının hazırlandı ve kısa sürece açılmasını umut ediyoruz.”

‘İRAN İLE AFGANİSTAN ÇIKARLARI BİRBİRİNE BAĞLI’

23 Aralık’taki uluslararası Filistin konferansına katılım için Tahran’a giden Afganistan Dışişleri Bakanı Emirhan Muttaki, temasları kapsamında İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve İran Cumhurbaşkanının Afganistan İşlerinden Sorumlu Özel Temsilci Hasan Kazımi Kumi ile görüştü. Görüşmelerde ikili e bölgesel konuların değerlendirildiği belirtildi. Ayrıca sınır, ticaret ve su konuları ile Filistin konusunun da gündeme geldiği kaydedildi. Konu hakkında İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kenani, basın mensuplarından gelen soruyu yanıtladı. “İran’ın çıkarları Afganistan ile birbirine bağlı ve ayrılmazdır.” diyen Kenani, “Afganistan'da olup bitenler veya şekillenenler doğrudan veya dolaylı olarak İran'daki durumu, sınır güvenliğini ve iki ülke arasındaki dostane ilişkileri etkiler. İran'ın bu ülkede istikrarın, barışın, ekonomik kalkınmanın ve refahın sağlanmasında her zaman etkili bir rol oynamaya çalıştığını ve oynamaya devam edeceğini her zaman belirttik. Uzun bir süredir sınırlarda çok şükür olumsuz bir sınır hadisesine tanık olmadık. Bu sürecin sınır işbirliğinin, ticari ve ekonomik işbirliğinin gelişmesine, güçlenmesine ve ülke refahına vesile olmasını umuyoruz.” değerlendirmesi yaptı.

Sonraki Haber