Türkçenin önemi Uluslararası Ana Dil Günü’nde vurgulandı

Uluslararası Ana Dil Günü, Almanya’nın farklı bölgelerindeki Türk Veli Dernekleri öncülüğünde kutlandı.

Almanya’nın en kalabalık eyaleti Kuzey Ren-Vestfalya’da (KRV) Türk Veli Dernekleri Federasyonu’nun (FÖTEV) düzenlediği etkinlik, FÖTEV Başkanı Dr. Aysun Aydemir’in sunuculuğunda çevrimiçi olarak yapıldı. Konuşmasında Türkçenin önemine değinen Aydemir, ana dil bilgisine yönelik “Ana dil bir kültürün yaşaması, kuşaklar arası sağlıklı iletişim için önemli ve kutsaldır. Ana dil toplumu birbirine bağlayan en önemli unsurdur. Onun için dilimize sahip çıkmalı ve korumalıyız” ifadelerini kullandı. Türkçenin ve Türkçe derslerinin geleceğinin tartışıldığı video konferansta, Türkiye Cumhuriyeti Münster Başkonsolosu Ahmet Faik Davaz’ın yanı sıra çok sayıda uzman katıldı.

AHLEN UYUM MECLİSİ, KUTLAMALARA ÖNCÜLÜK ETTİ

Ahlen kentinde düzenlenen Ana Dil Günü kutlamalarına Ahlen Belediyesi öncülük etti. Panele katılan Ahlen Uyum Meclisi Başkanı Ergül Aydemir ana dilin, “Varlığımızı korumamız için önemli” olduğunu vurguladı. Aydemir, Belediyenin bu doğrultuda birçok proje yürüttüğüne dikkat çekti. Panelde söz alan Aydemir, “Ahlen de yaşayan göçmen kökenli vatandaşlarımız ana dilleri ve getirdikleri kültürel değerler nedeniyle büyük bir potansiyel oluşturuyorlar. Ana dil Almanya’daki varlığımızı korumamız için önemlidir. Ana diller zenginliktir, kimliktir, kültürdür” vurgusunu yaptı.

KATILIMLAR 30 MART’A KADAR

Almanya’nın bir diğer kalabalık eyaleti Hessen’de Ana Dil Günü kutlamalarına Türk Veli Dernekleri Birliği (TEB Hessen) öncülük etti. Salon etkinliği şekilde düzenlenen “Ailede ve Okulda Türkçe Öğrenimi” konulu panelde buluşan katılımcılar, ana dil öğretimindeki sorunları tartıştı. Gençler, veliler ve öğretmenlerin katıldığı toplantıda, gençlerin aksanlarından veya unuttukları kelimelerden dolayı eleştirildikleri, bunun da Türkçe konuşma heveslerini kırdığına dikkat çekildi.

Öte yandan Kuzey Ren-Vestfalya’da da Türkçe derslerine kayıt süreci devam ediyor. Son kayıt tarihi 30 Mart.

Sonraki Haber